archív aktualít rok 2012

Titul Truhlář roku 2012 získali Rakušané a Jihočeši

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Truhlar_roku_2012_3V rámci doprovodného programu prvních dvou dnů výstavy Vzdělání a řemeslo, která proběhla minulý týden (21. – 23.11.) na výstavišti v Českých Budějovicích, se uskutečnil v pořadí čtvrtý ročník celostátní soutěže Truhlář roku 2012.

Byla určena žákům třetích ročníků středních odborných škol se zaměřením na učební obory 33-56-H/001 – Truhlář a 33-56-E/001 – Truhlářské práce. Uspořádání této soutěže, jejíž rámec letos poprvé přerostl až za hranice České republiky, se již tradičně ujaly SOŠ a SOU Písek a SOU Lišov s cílem vytvořit prostor pro výměnu zkušeností mezi středními školami a porovnání odborných znalostí a praktických dovedností žáků.

Letos přijelo do Českých Budějovic změřit své síly celkem 38 studentů ze sedmnácti odborných škol. Mezi nimi tentokrát nebyly jen školy z různých koutů Čech a Moravy, ale také jedna odborná škola (Berufsschule Kremsmünster) z Horního Rakouska. Její dva studenti a dalších 26 „domácích“ z oboru „Truhlář“ soutěžilo v kategorii jednotlivců a 10 z oboru „Truhlářské práce“ v kategorii dvoučlenných družstev. Jejich úkolem bylo zhotovit ozdobný obal na květinový truhlík ze smrkového dřeva o půdorysu 290 x 700 mm (se spoji na čepy a kolíky) a vypracovat test z odborných znalostí (30 otázek), sestavených z učiva I. a II. ročníku.

Truhlar_roku_2012_1V soutěži jednotlivců nejvíce „zazářili“ studenti z Berufsschule Kremsmünster Kristian Buchegger, který se stal vítězem kategorie s celkovým počtem 89 bodů (z 90 možných) a druhý v pořadí Jakob Baumschlager (81 bodů). O třetí místo se podělili se shodným počtem 78 bodů Václav Fakan z ISŠ Rakovník, Tomáš Ježek ze SOU Domažlice a Ladislav Janoš ze SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov. V kategorii družstev si pohár pro vítěze odvezli Marek Pinc a Václav Kacer z pořádajícího SOU Lišov. Druhou příčku obsadili Petr Pilník a Radek Lischka ze SŠ stavební a technické Ústí nad Labem a na třetím místě skončili Roman Gejdoš a Petr Štefl z OU a PŠ Černošice.

Při slavnostním vyhlášení výsledků vítězové v obou kategoriích obdrželi od patrona soutěže (Výstaviště České Budějovice, a.s.) „zlaté“ poháry a spolu se soutěžícími na druhém a třetím místě hodnotné ceny od hlavního sponzora soutěže, společnosti FELDER– GROUP CZ. Vítězové a soutěžící na druhém a třetím místě v kategorii jednotlivců získali kromě toho od hlavního mediálního partnera soutěže dárkové poukazy na roční předplatné časopisu Dřevařský magazín. Vítězní studenti z Rakouska přenechali tuto cenu svým českým kolegům na dalších pozicích.

Po skončení výstavy byly všechny výrobky převezeny do dílen SOU Lišov, kde dostanou mimo nutných dodělávek i konečnou povrchovou úpravu. Poté je patron soutěže předá některému z dětských domovů v jihočeském regionu.

Více informací o soutěži Truhlář roku 2012 přineseme v DM 1-2/2013.

Foto 1: Soutěžící zhotovovali ozdobný obal na květinový truhlík

Foto 2: Pětice nejlepších truhlářských juniorů v kategorii jednotlivců (zprava) Kristian Buchegger, Jakob Baumschlager, Tomáš Ježek, Ladislav Janoš a Václav Fakan

Truhlar_roku_2012_2Foto 3: Trojice vítězných družstev (zleva) SOU Lišov (Václav Kacer a Marek Pinc), SŠ stavební a technická Ústí nad Labem (Radek Lischka a Petr Pilník), OU a PŠ Černošice (Petr Štefl a Roman Gejdoš)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina