archív aktualít rok 2012

Němečtí nábytkáři mají důvod k optimismu

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Nemecky_nabytekPodle statistických výsledků, které na tiskové konferenci k IMM 2012 dne 11. ledna 2012 uvedl Dirk-Uwe Klass, výkonný ředitel Asociace německého nábytkářského průmyslu, si němečtí výrobci nábytku v loňském roce polepšili a s mírným optimismem vykročili do nového roku 2012. Německý nábytkářský průmysl v současné době tvoří 524 firem (nad 50 zaměstnanců), které zaměstnávají cca 90 000 lidí. Počet zaměstnanců loni meziročně vzrostl o 1 %.

Německo během uplynulého roku vykázalo 3% ekonomický růst, nízkou inflaci, nízké úrokové sazby, historicky nízkou nezaměstnanost rostoucí reálné příjmy a zvyšující se spotřebitelské výdaje. Pro letošní rok prognózy hovoří o 0,5% růstu německé ekonomiky. Tyto faktory mají mj. pozitivní dopad i na prodej nábytku a bytového zařízení.

„Spoléháme na solidní prodej na domácím trhu, který je podporován dynamickým nárůstem investic do bydlení a obecným nárůstem soukromé spotřeby v důsledku nízké nezaměstnanosti, rostoucích reálných příjmům a nedostatku investičních alternativ,“ uvedl na tiskové konferenci Klass.

Zahraniční obchod směřuje nahoru, i když tempo růstu roku 2011 v důsledku zpomalení evropské ekonomiky nemusí být letos dosaženo. Očekává se růst až o 3 % a na konci roku 2012 by mohly výsledky německých nábytkářů dosáhnout čísla z předkrizového roku 2008 17,2 mld. eur. V roce 2011 dosáhli obratu kolem 16,7 mld. eur, což je meziroční nárůst o 6 %. Přitom nesmí být přehlédnut fakt, že došlo k dramatickému zvýšení ceny dřeva a ke zvýšení pracovních a materiálových nákladů. Výrobci tak byli pod značným tlakem.

A nyní k jednotlivým segmentům: Prodej kancelářského nábytku meziročně vzrostl o 18 %, obývacího nábytku o cca 6,2 %, kuchyní o 6 %, matrací o 3,3 %. Naopak prodej čalouněného nábytku se meziročně propadl o 3,1 %.

Pozitivně se loni vyvíjel hlavně export. Meziročně vzrostl o 11,1,%, zatímco domácí prodej o 5,7 %. V EU, která je se 70% podílem největším odbytištěm německých nábytkářů, vzrostl prodej o 8,8 %. Mnohem dynamičtější nárůst ale zaznamenali v Asii, a to o 26,4 %. Co se jednotlivých evropských zemí týká, největším trhem je Francie, kde prodej loni meziročně vzrostl o 13,3 %. Největšího nárůstu ale dosáhli ve Švýcarsku, a to o 16,4 %. Významný posun směrem nahoru zaznamenali také v Itálii (+ 14,4 %), která se navzdory místní dluhové krizi spojenou s nejistotami tlačí na druhé místo mezi nejvýznamnějšími německými odběrateli. V Polsku, které je z tohoto pohledu na 9. pozici, vzrostl loni prodej německého nábytku o neuvěřitelných 20,1 %, a to i díky tomu, že v Polsku je umístěno stále velké množství německých výroben. V Číně dosáhl loňský prodej meziročního nárůstu 57,5 %.

Meziročně se zvýšil také dovoz nábytku do Německa, a to o 6,2 %. Zatímco na jedné straně mírně poklesl dovoz z Číny (- 0,7 %), na druhé straně významně vzrostl dovoz z Polska (+ 8,7 %), Maďarska (+ 12,5 %) a Turecka (+34,2 %). Turecko se s celkovým objemem dovozu za 280 mil. eur stalo sedmým nejvýznamnějším importérem nábytku na německý trh.

Obrázek: Meziroční vývoj exportu německého nábytku za první tři čtvrtletí 2011

VDM_Top10_Export

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina