archív aktualít rok 2011

Pojistné od ledna i z dohod o provedení práce

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

CZKV souvislosti s novelizací Zákoníku práce čekají od Nového roku důležité změny také ty, kteří si vydělávají na základě dohod o provedení práce. Tyto změny se týkají jednak počtu hodin, ale také odvodů z výdělků.

Roční limit se zvedá na 300 hodin

Dohoda o provedení práce bude moct být od roku 2012 u jednoho zaměstnavatele uzavřena až na 300 hodin za kalendářní rok (dosud 150 hodin). 
Má-li zaměstnanec u téhož zaměstnavatele více dohod o provedení práce, limit počtu hodin se vztahuje na všechny dohody dohromady. 
Od ledna bude muset být v dohodě rovněž uvedeno, na jakou dobu se uzavírá. (Od ledna 2011 platí, že dohoda o provedení práce musí být uzavřena písemně.)

Zdravotní a sociální pojištění

Pokud si člověk zaměstnaný na dohodu v některém měsíci vydělá víc než deset tisíc korun hrubého, bude muset ze mzdy nově odvést zdravotní a sociální pojištění. 
Až dosud se z jakkoli vysokého výdělku na základě dohody o provedení práce neplatilo pojistné, jen daň z příjmu. Nově zaměstnanci při výdělku nad deset tisíc zaplatí z celé hrubé mzdy pojistné, jehož celková sazba je 11 % (4,5 % zdravotní a 6,5 % sociální). Například z výdělku 12 000 Kč zaměstnanec odvede státu na pojistném 1320 Kč.

Obdobně i firmy zaplatí od ledna při překročení limitu za zaměstnance pojistné, přestože ho dosud neplatily.

Jak se vyhnout placení

Pokud každá z dohod bude uzavřena u jiného zaměstnavatele a odměna nepřekročí limit 10 tisíc korun hrubého měsíčně, placení pojistného se vyhneme. V takovém případě se totiž dohoda u každého zaměstnavatele posuzuje zcela samostatně. 
Jestliže ale bude více dohod uzavřeno u téhož zaměstnavatele, bude platit, že pokud odměny z více dohod náležejí do jednoho měsíce (jsou do tohoto měsíce zaúčtovány), tak se odměny sčítají. Pokud součet odměn z více dohod překročí 10 tisíc korun, bude nutné platit pojistné.

Zdroj: Právo

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina