archív aktualít rok 2011

Holdingu LESS prý hrozí bankrot

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

LESSSpolečnost LESS se možná nedožije svých 20. narozenin, které by měla oslavit v příštím roce. Podle zakladatele a majoritního vlastníka firmy s 2500 zaměstnanci Jana Mičánka jí hrozí bankrot. „Jsme v naprosté nejistotě. V listopadu netušíme, zda budeme mít od Nového roku práci. Když se nevyjasní situace kolem pozastaveného tendru Lesů ČR, nezbude mi, než Less poslat do konkurzu,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny podnikatel.

Less v nedávno ukončeném tendru s.p. Lesy ČR (LČR) na lesní práce a prodej dřeva od roku 2012 získal díky nejlepším cenovým nabídkám cca 75 % ze 117 soutěžených územních jednotek. Antimonopolní úřad (ÚOHS) však 20.10.2011 svým předběžným opatřením pozastavil obří tendr a znemožnil tak LČR uzavřít s vítězi smlouvy. Úřad má na prověření tendru 60 dní. Ani pak ale nemusí být jasno. ÚOHS má podle slov jeho šéfa Petra Rafaje další podněty, podle nichž v tendru zvítězily firmy s dumpingovými cenami. Na základě stížnosti jednoho z uchazečů zahájil s LČR další správní řízení dnes 23.11.2011.

Pro LČR je sice tendr výhodný, dřevařské firmy ale dusí. Mičánek tvrdí, že to, jak se k lesnické branži v posledních třech letech staví Lesy ČR, politici a úřady, vede k destrukci celého oboru. „Podmínky, jež Lesy nastavují v poslední době dodavatelským firmám, jsou příliš tvrdé. Dřevaři nevydělávají a ti, kdo dříve více investovali – tak jako my – na to doplácejí.“ Skupina Less má jen z investičních úvěrů a leasingů přes 2 miliardy korun závazků. Letos se její tržby blíží k rekordní hranici 8 miliard korun. Přitom přestala vydělávat. „Jsme ztrátoví, a co bude za rok, nikdo neví,“ říká Mičánek.

Ještě v roce 2009 činil čistý profit Lesů něco přes půl miliardy korun. Loni, když firma zavedla nový systém už na polovině svého území, se zisk vyšplhal na 2,5 miliardy korun a letos Lesy čekají zisk mezi 6 a 7 miliardami.
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina