archív aktualít rok 2011

Na „šumavského“ kůrovce s kanystry a dalšími nesmysly?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

KurovecNa vedení Správy Národního parku Šumava začali chodit kutilové, distributoři a šarlatáni. „Pusťte nás na kůrovce a my ho zlikvidujeme“, tvrdí. Naposledy minulý týden přišel na správu parku starší pán s uříznutým kanystrem v ruce. Jeho trik na boj s kůrovcem byl jednoduchý: horní díl kanystru se hrdlem nasadí na větev stromu a je vyhráno. „V kanystru se pak uhnízdí ptáci, kteří budou kůrovce ze stromů vybírat. Měli byste si pořídit takových kanystrů stovky nebo tisíce do celého parku,“ radil muž.

Správu parku chodí o svých nápadech přesvědčovat ale i zástupci firem. Před několika dny byl na ředitelství rezervace muž s biopreparátem na bázi hnojiva. „Údajně bylo z rozemletých žížal. To se prý roznese do lesů, kde podporuje růst stromu, který je pak mnohem silnější a s broukem si poradí. Nebo jej vyžene pach, který se z toho bude linout,“ usmíval se specialista správy parku na ochranu lesa Petr Kahuda.

Za dveřmi už byl i další obchodník. Nabízel preparát na bázi organických kyselin, který se rozstříká po parku a pomůže stromům produkovat více smůly. Brouci, kteří do nich pak nalétnou, zahynou, protože strom je smůlou sám zalije.

Správě šumavského parku se s podobnými horkými tipy na boj s kůrovcem ozývají lidé každoročně. Letos jich je však v souvislosti se současnou situací více. Jejich rady ale tak trochu připomínají „Receptář Přemka Podlahy“.

Zdroj: iDNES.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina