dřevostavby

Impozantný hangár vzducholode v Mülheime

Drevostavby_Hangar
Dokončený hangár aj s uzemnenou vzducholoďou Theo. Výška hangáru je 26 m, šírka 42 m, dĺžka 92 m. Foto: Annika Feuss
OHRA_2024_1465X181
OHRA_2024-final_700x180
OHRA_2024_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Jednou zo šiestich vzducholodí na svete je vzducholoď Theo spoločnosti WDL Luftschiffgesellschaft mbH, ktorá na reklamné účely pravidelne lieta nad celým Porúrím. Za účelom vykonávania údržbárskych a opravárenských prác alebo ochrany pred poveternostnými vplyvmi býva vzducholoď garážovaná v hangári v Mülheim an der Ruhr v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Nakoľko dosluhujúci hangár tieto požiadavky už dostatočne nespĺňal, bol v apríli 2022 demontovaný s cieľom nahradiť ho na rovnakom mieste novým, modernejším.

Hneď po demontáži sa začalo so zemnými prácami, keď výkop podlahovej plochy a nových základov predstavoval objem takmer 8 000 m3. Priamo na stavbe bol materiál zo starých základov drvený, triedený a opätovne použitý ako podkladová vrstva podlahy nového hangáru.

Drevená nosná konštrukcia

S montážou drevených konštrukčných prvkov sa začalo v polovici septembra 2022. Hlavnú nosnú konštrukciu tvorí 15 dvojkĺbových priehradových oblúkov z lepeného lamelového smrekového dreva s rozpätím pôsobivých 42 m. Tie sú zložené z pásnic s prierezom 40 x 24 cm (š x v), ktoré sú spojené s diagonálnymi vzperami prierezu 36 x 20 cm v 33 styčníkových spojoch prostredníctvom štyroch 27 mm hrubých platní vrstveného dyhového dreva Kerto-Q. Styčníkové spoje sú fixované bukovými kolíkmi priemeru 25 mm. Plnostenné pätky oblúkových nosníkov sú osadené v čapových ložiskách umožňujúcich pootočenie nosníkov. Každý oblúkový nosník je zložený z troch segmentov, ktoré boli privezené na stavenisko a pri montáži spojené prostredníctvom vyššie spomenutých platní vrstveného dyhového dreva Kerto-Q alebo v prípade krajného plnostenného nosníka prostredníctvom vložených oceľových platní. Oblúkové nosníky sú spojené so strešným obvodovým nosným plášťom vyrobeným z 10 cm hrubých veľkoformátových panelov krížom lepeného dreva CLT (cross laminated timber).

Obvodový nosný plášť je pokrytý celkovo 6 500 m2 profilových plechov Kalzip z recyklovaného hliníka, čím vznikla elegantná fasáda s vertikálnymi líniami podčiarkujúcimi čistý tvar hangáru, ktorý evokuje na zemi stojacu vzducholoď. Fasáda je na západnej strane zámerne prerušená pásom približne 500 m2 okien, ktorý zviditeľňuje využitie budovy, presvetľuje interiér a poskytuje výhľad na letisko.

Rozmery hangáru sú 92 x 42 m, najvyšší bod meria 26 m, podlahová plocha má viac ako 3 400 m2, celkový objem je monumentálnych 71 000 m3.

Východnú stranu hangáru tvorí veľkolepá celodrevená dvojkrídlová brána vo výške haly. Každé krídlo s plochou 400 m2 a hmotnosťou 72 ton sa otvára do strán po štvrťkruhovej koľajnici poháňané štyrmi 60 kW elektromotormi s celkovým krútiacim momentom 88 000 Nm. Po otvorení vytvoria efektnú kulisu pre pristávacie a odlietacie manévre vzducholode Theo alebo na rôzne spoločenské podujatia až do 1 500 osôb, ktoré je možné zorganizovať vďaka multifunkčnosti haly s atraktívnym priestorom.

Vykurovanie obrovského vnútorného objemu hangáru je riešené sálavými stropnými profilmi Arbonia-Cross. Použité trojuholníkové stropné telesá majú celkový tepelný výkon 350 kW a dokážu pri vonkajšej teplote -10 °C vyhriať interiér na príjemných 21 °C.

Vytvorenie digitálneho modelu hangáru s využitím Building Information Modeling (BIM), dôkladné plánovanie a vysoká úroveň prefabrikácie drevených konštrukčných prvkov umožnili krátku dobu výstavby nového hangáru. Samotná stavba drevenej konštrukcie trvala jedenásť týždňov. Časovo najnáročnejšou časťou projektu bolo opláštenie fasády hliníkovými profilovými plechmi vyžadujúce veľa ručnej práce. Celková doba výstavby bola približne rok.

Projekt hangáru vzducholode v Mül­heime pôsobivo spája inžinierstvo, architektúru a udržateľnosť. Predstavuje symbiózu inovácií a ekologickej zodpovednosti a je inšpiratívnym príkladom nielen pre región Porúrie. Nie je preto prekvapením, že získal viaceré ocenenia, ako sú Cena za architektúru Mülheim an der Ruhr 2023, Cena za architektúru Severného Porýnia-Vestfálska 2024 a Ernst & Sohn Ingenieurbaupreis 2024 (Cena za stavebné inžinierstvo 2024).

Fakty k projektu hangár vzducholode v Mülheim an der Ruhr (Nemecko):

  • Architektúra a projekt: Smyk Fischer Architekten GbR, Mülheim an der Ruhr
  • Investor: Westdeutsche Luftwerbung Theodor Wüllenkemper GmbH & Co. KG, Mülheim an der Ruhr
  • Konštrukčné inžinierstvo: Ripkens Wiesenkämper, Essen
  • Projektový manažment a zabezpečenie požiarnej ochrany: IB Römling, Essen
  • Plánovanie realizácie a manažment výstavby: Gronau plan GbR, Wegberg
  • Drevené konštrukcie: W. u. J. Derix GmbH & Co., Niederkrüchten
  • Celková podlahová plocha: 3 400 m2
  • Objem použitého dreva: 1 200 m3
  • Realizácia: apríl 2022 – marec 2023

Foto: Annika Feuss a Internet

Súvisiace články:

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština