aktuality dřevostavby

CE ZA AR 2024: nominované sú aj stavby z dreva

OT_CEZAAR
V kategórii Rodinné domy je nominovaný aj Dom S v Stupave od ateliéru Grau. Foto: Matej Hakár
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

V 23. ročníku ocenenia za najkvalitnejšiu domácu architektúru CE ZA AR, ktoré každoročne vyhlasuje Slovenská komora architektov, vyberala medzinárodná porota z rekordných 116 realizácií. Potešiteľné je, že medzi 24 finalistov v šiestich kategóriách sa dostali aj štyri drevostavby.

Dve z finálových drevostavieb sme už v našom časopise predstavili – obidve boli ocenené odbornou porotou v súťaži DREVOSTAVBA ROKA 2023 (pozri eDM 5/2024), ktorú organizuje Sekcia drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva SR. V kategórii Rodinné domy je to Drevodom Devín v Devíne od ateliéru plusminusarchitects a v kategórii Občianske a priemyselné budovy Prístavba a nadstavba Základnej školy v Devínskej Novej Vsi od ateliéru AtomStudio.

Dom S v Stupave od ateliéru Grau. Foto: Matej Hakár

V kategórii Rodinné domy je nominovaný aj Dom S v Stupave od ateliéru Grau. Dvojpodlažný rodinný dom v záhradkárskej lokalite kúsok od lesa vychádza z princípu pôvodných stavieb v oblasti a je poňatý ako drevostavba s drevenou fasádou, čím materiálovo zapadá do okolia. Mladý pár sa rozhodol odísť z mesta na okraj lesa, k čomu ho čiastočne donútila aj ekonomická situácia pri kúpe pozemku. Parcela v záhradkárskej kolónii je úzka a strmá, s pôvodnou chatkou v hornej časti pozemku. Novostavba rodinného domu je preto situovaná do dolnej polohy, k prístupovej lesnej ceste. Miernym vyrovnaním pozemku bola získaná dostatočná plocha potrebná na umiestnenie stavby. Vstup do objektu je orientovaný z východnej strany, kde sa nachádza aj terasa. Prvé nadzemné podlažie tvorí jeden otvorený priestor s dennou zónou, z ktorého vedú schody na druhé nadzemné podlažie s dvomi izbami a kúpeľňou s WC.

Nová hájovňa v Bratislave od OFFICE110 architekti a Ateliéru Divo. Foto: Zuzana Minarovičová

V kategórii Fenomény architektúry, ktorá je venovaná výnimočným počinom mimo typologických kategórií, nomináciu získala Nová Hájovňa v Bratislave od OFFICE110 architekti a Ateliéru Divo. Úpravou objektu starej hájovne v Bratislavskom lesoparku vznikla na pôvodných základoch s polo-zapustenou pivnicou s klenbovými priestormi moderná drevostavba, ktorá slúži verejnosti ako pavilón na trávenie voľného času s grilovaním alebo ochutnávkou vina. Taktiež vytvára zázemie pre ľudí vyrážajúcich do mestských lesov za turistikou, či na bicykloch. Areál je doplnený o ohniská prírode blízkeho charakteru, drevený mobiliár a interaktívne prvky pre možnosť odpočinku, športu a detských hier.

Slávnostné vyhlásenie ocenených diel CE ZA AR 2024 sa uskutoční počas galavečera vo štvrtok 3. októbra 2024 v Starej tržnici v Bratislave a bude vysielané aj prostredníctvom priameho televízneho prenosu na Dvojke RTVS. Okrem laureátov v jednotlivých kategóriách bude vyhlásená aj Cena verejnosti na základe internetového hlasovania a tiež ocenenie Patrón architektúry za osobitný prínos k rozvoju architektúry.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština