výstavy

Postrehy z veľtrhu Nábytok a Bývanie 2024 v Nitre

Vystavy_NaB
Výrobca nábytkového kovania Julius Blum GmbH získal Cenu veľtrhu Nábytok a Bývanie 2024 za pocket systém REVEGO. Foto: Miroslav Dvorský
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

V dňoch 24. až 28. apríla 2024 sa na výstavisku Agrokomplex v Nitre uskutočnil 32. ročník medzinárodného veľtrhu nábytku, bytových doplnkov, dizajnu a architektúry Nábytok a Bývanie 2024 súbežne s predajnou výstavou pre záhradkárov Gardenia.

Nepriaznivé počasie v úvode podujatia síce ovplyvnilo nižšiu návštevnosť, to sa však vykompenzovalo najmä počas víkendových dní, keď na výstavisko zavítali davy záujemcov.

Vzhľadom na skutočnosť, že sme do uzávierky tohto vydania eDM ešte nemali k dispozícii záverečnú správu od organizátora veľtrhu, nevieme porovnať jeho základné ukazovatele. Podľa našej mienky má veľtrh stále značné rezervy na dosiahnutie úrovne úspešných predpandemických ročníkov.

Fórum dizajnu 2024

Paralelnou prehliadkou veľtrhu Nábytok a Bývanie v Nitre je výstava študentských projektov a prác Fórum dizajnu, ktorá je tradične umiestnená v pavilóne M3. Nosnú tému jubilejného 25. ročníka Fóra dizajnu „Každodennosť“ rozpracovali študenti šiestich vysokých škôl a univerzít zo Slovenska, Českej republiky a Poľska. Práve predmety, ktoré každý deň používame, a priestory, ktoré nás denodenne obklopujú, podvedome ovplyvňujú naše správanie a myslenie, a preto je ich dizajn mimoriadne dôležitý. Kurátorka výstavy Wanda Borysko vybrala študentské práce z oblasti nábytkového, produktového, textilného, sklárskeho a experimentálneho dizajnu.

Prehliadka Fórum dizajnu s kolekciami študentských prác na tému „Každodennosť“

Ceny veľtrhu Nábytok a Bývanie 2024

V súťaži o Cenu veľtrhu Nábytok a Bývanie oceňuje hodnotiteľská komisia mimoriadne výrobky a kolekcie, ktoré spĺňajú náročné estetické a kvalitatívne kritériá. V tomto ročníku udelila odborná porota, ktorej predsedal riaditeľ Slovenského centra dizajnu Mgr. art. Maroš Schmidt, šesť cien a štyri čestné uznania v nasledujúcich kategóriách:

  • Čalúnený nábytokDOMARK, spol. s r.o., Žilina za jednoduché vyvážené tvarové riešenie manželskej postele MOON podporené aktuálnym trendom farebnosti a vhodným výberom 3D textílie.
  • Nábytok do obývacích priestorovKAPLAN 1934, s.r.o., Orličky, CZ za excelentný výraz dizajnu zostavy konferenčných stolíkov Elica z masívu. Súprava konferenčných stolíkov pôsobí veľmi humánne pri použití moderných výrobných technológií. Jedná sa o dlhodobo rozvíjaný systém stolového nábytku.
  • Kuchynský nábytok a spotrebičeMaster Profil Slovensko s.r.o., Zvolen za kuchynskú linku COR-10, ktorá vyniká minimalistickým tvarovým riešením s netradične použitými materiálmi.
  • Ostatné typy nábytkuNesia Trade s.r.o. Banská Štiavnica a st. vol, Drienovská Nová Ves za jedálenský stôl Riverstone Collection. Nadčasovo navrhnutý stôl s pútavým dizajnom vyniká materiálovou kombináciou chladného kameňa a teplého dreva.
  • Doplnky k nábytku, bytový textilJulius Blum GmbH, Höchst, AT za pôsobivý, užívateľsky jednoduchý a zároveň technicky prepracovaný systém posuvných dverí REVEGO s plne integrovanou technológiou umožňujúci mimoriadne čarovným spôsobom otvoriť celé obytné priestory a opäť ich ľahko skryť vo vlastnom úzkom puzdre, ktoré má vyriešenú nie len estetiku, ale aj bezpečnosť manipulácie.
  • Najkrajšia expozícia veľtrhuSCHELLEVIS – SLOVAKIA, Ľubochňa za expozíciu, ktorá na malej ploche netradičným spôsobom prezentuje možnosti firmy Schellevis.

Čestné uznania:

  • Window Fashion s.r.o., Hronec za komplexné riešenie problematiky zatienenia okien vysokej technologickej úrovne.
  • Krošlák, s.r.o., Nitrianska Blatnica za výrazný, no zároveň minimalistický jedálenský stôl Wave reprezentujúci majestátny štýl a zároveň tvarovú harmóniu. Prepracovaný rohový detail, ktorý upúta na prvý pohľad, pôsobí mimoriadne elegantne a akcentuje stabilitu a vizuálnu subtílnosť spodnej časti.
  • DECODOM, spol. s r.o., Topoľčany za kuchyňu IRIS v nadčasovom dizajne, ktorá vyniká svojou univerzálnosťou a funkčným minimalizmom. Vďaka modulárnemu systému, ktorý výrazne znižuje výrobné náklady, sa tvarovo dokáže prispôsobiť aj náročnejším špecifikám interiéru zákazníka.
  • XSPA s.r.o. Mýtna Nová Ves za antikorové kúpacie kade, ktoré ponúkajú širokú škálu rozmerov, doplnkov a kvalitné spracovanie drevených a kovových častí.

Poprednému slovenskému výrobcovi nábytku DECODOM, spol. s r.o., Topoľčany udelili čestné uznanie za kuchyňu IRIS

Špeciálnym čestným uznaním bola ocenená Ing. Kvetoslava Dedinská, majiteľka firmy D-nábytok, viceprezidentka Zväzu spracovateľov dreva SR a dlhoročná členka hodnotiteľskej poroty, za dlhodobý prínos pre veľtrh Náby­tok a Bývanie.

Cenu riaditeľa výstaviska agrokomplex NÁRODNÉ VÝSTAVISKO š. p. Nitra získalo Slovenské centrum dizajnu za podujatie Fórum dizajnu, ktoré už 25 rokov každoročne organizuje. Prehliadka dizajnérskych projektov prezentuje práce študentov partnerských vysokých škôl s výučbou dizajnu. Ide o jedinú komplexnú prezentáciu mladého dizajnu z vysokoškolského prostredia na Slovensku.

Cenu Zväzu spracovateľov dreva SR udelili firme Ľubomír Kočiš, Bánovce nad Bebravou za technicky a dizajnérsky zaujímavú obývaciu zostavu ISKRA.

V tomto roku sa výstavisko Agrokomplex v spolupráci so Slovenským centrom dizajnu rozhodlo oceniť aj tvorbu vysokoškolských študentov. Ocenenie získala Timea Kepová za Stoličku DWA.

Cenou Zväzu spracovateľov dreva SR bola ocenená firma Ľubomír Kočiš, Bánovce nad Bebravou za obývaciu zostavu ISKRA

DREVOSTAVBA ROKA 2023

Súčasťou expozície Zväzu spracovateľov dreva SR bola aj prezentácia 14 nominácií v súťaži DREVOSTAVBA ROKA 2023 s možnosťou pre návštevníkov zúčastniť sa laického hlasovania a získania zaujímavých cien, čo mnohí aj využili. Výsledky súťažného konania odbornej poroty, ktoré vyhlásila 25. 4. počas veľtrhu Nábytok a Bývanie, uverejňujeme v eDM 5/2024.

Foto: autor

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština