aktuality ekonomika

Ekonomické okienko -28.07.2024 – SK

Ekonomické okienko
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Materasso zaznamenal čistý zisk približne 2,5 mil. €. Čistý zisk približne 2,5 mil. € zaznamenal vlani výrobca zdravotných a ortopedických matracov, postelí, roštov či antialergických paplónov a vankúšov Materasso Slovakia. Ešte počas pandémie Materasso oznámilo investíciu do nového závodu s rozpočtom 5 mil. €. (Zdroj: Trend)

Firma Idona zvýšila čistý zisk až o 115 %. Vlani sa opätovne darilo firme Idona z Bánoviec nad Bebravou. Tržby zvýšila o 30 % na skoro 10,3 mil. €, čistý zisk až o 115 % na 369 tis. €. Slovenská firma je známa najmä výrobou nábytku a nábytkových celkov na mieru pre medzinárodné hotelové siete. (Zdroj: Trend)

Developer Orquesta Asset Donovaly postaví bytový dom. Stavať v stredisku, ktoré sa označuje aj ako „slovenský Aspen“, chce spoločnosť Orquesta Asset Donovaly. Náklady vyčíslil developer na 3,8 mil. €. Na pozemkoch na Donovaloch vyrastie trojpodlažný bytový dom. V projekte by malo vzniknúť 15 bytov. (Zdroj: SME)

V júni vyhlásilo v SR bankrot 850 dlžníkov, čo je v medzikvartálnom porovnaní nárast o takmer 30 %. Celkovo za prvý polrok tohto roka zbankrotovalo 4 688 dlžníkov. Napriek medzi kvartálnemu rastu, v medzimesačnom porovnaní počet bankrotov klesol o 9 %. (Zdroj: TASR)

V Poľsku zatvorili 1 600 malých obchodov. Stále viac malých obchodov v Poľsku ukončuje svoju činnosť a situácia sa pravdepodobne bude len zhoršovať. V prvých šiestich mesiacoch roku 2024 bolo zatvorených 1 600 obchodov a ďalších 5 200 dočasne pozastavilo svoju činnosť. (Zdroj: PAP)

V lokalite Graniar v Banskej Bystrici plánuje investor výstavbu súboru obytných domov s takmer 250 bytmi. Projekt spoločnosti Rede-projectje je rozdelený do 3 etáp a rieši územie s celkovou výmerou takmer 30 000 m2. (Zdroj: TASR)

Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien bola v júni na úrovni 2,4 %, čo je o 0,2 percentuálneho bodu menej ako v predchádzajúcom mesiaci. (Zdroj: ŠÚ SR)

SR dáva na mzdy zamestnancov štátu najviac z krajín V4. Slovensko dáva na mzdy zamestnancov štátu najviac v rámci krajín Vyšehradskej štvorky (V4), a tiež viac ako priemer EÚ. Ešte v roku 2015 predstavovali platy verejných zamestnancov 8,9 % slovenského HDP a zhltli 19,5 % verejných výdavkov. Minulý rok to už bolo 11 % HDP a 23 % verejných výdavkov. (Zdroj: SITA)

Strojnásobil sa počet kyberútokov. V 1. polroku bol počet kybernetických útokov na jednu organizáciu na Slovensku priemerne 801 za týždeň. Najviac hrozieb pritom evidoval výrobný sektor. V júni sa počet kyberútokov v porovnaní s januárom tohto roka takmer strojnásobil. Vo výrobnom sektore evidovali systémy telemetrie priemerne 1 380 útokov týždenne. (Zdroj: www.noviny.sk)

O rozšírení podnikania uvažuje 19 % podnikateľov. Podiel podnikateľov z radov živnostníkov, malých a stredných firiem, ktorí sa chystajú svoje podnikanie ešte v tomto roku rozšíriť, mierne stúpol na 19 %. Zachovať činnosť v súčasnom rozsahu plánuje 59 % firiem. O obmedzení podnikania uvažuje 7 % a o predaji alebo odovzdaní firmy 2 % oslovených. (Zdroj: TASR)

Miera inflácie v eurozóne sa v júni spomalila o 0,1 percentuálneho bodu. Napriek tomu trhy očakávajú, že Európska centrálna banka ponechá na tohto týždňovom zasadnutí úrokové sadzby nezmenené. (Zdroj: Eurostat)

Ceny v českom priemysle v júni 2024 rástli stabilným tempom. Index výrobných cien sa v susednej krajine v júni 2024 zvýšil medziročne o 1 %, už tretí mesiac po sebe, pričom rovnakým tempom rástli ceny elektriny a plynu. (Zdroj: ČSÚ)

Deficit štátneho rozpočtu dosiahol viac ako 4 mld. €. Štátny rozpočet dosiahol ku koncu júna schodok 4,01 mld. €, čo je v medziročnom porovnaní zhoršenie o 43,5 %. Príjmy štátneho rozpočtu boli medziročne nižšie o 4,7 % a dosiahli 9,5 mld. €. Výdavky vzrástli o 5,8 % na 13,51 mld. €. (Zdroj: SITA)

Slovenské firmy láka poľský trh. Pre slovenské firmy predstavuje Poľsko druhé najvýznamnejšie investičné teritórium. V roku 2021 dosiahli slovenské investície v Poľsku hodnotu 377 mil. €. V krajine sa úspešne etablovalo približne 1 000 slovenských podnikateľských subjektov. (Zdroj: Trend)

Priemerná hrubá mzda v poľskom firemnom sektore v júni 2024 vzrástla. Priemerná hrubá mesačná mzda v poľských podnikoch sa v júni 2024 zvýšila medziročne o 11 % na 8 144,83 PLN (1 896,44 €). V medzimesačnom porovnaní priemerná hrubá mzda stúpla o 1,8 %. (Zdroj: PAP)

Priemyselná produkcia v Poľsku zaznamenala nečakaný rast, k čomu prispel segment utilít, ktorý po májovom výraznom poklese vykázal rast o takmer 3 %. Mierny rast zaznamenala aj produkcia vo výrobnom sektore. Produkcia v poľskom priemysle vzrástla v júni medziročne o 0,3 % po 1,6- percentnom poklese v predchádzajúcom mesiaci. (Zdroj: TASR)

Na výstavbe butikového Ganz House od developera JTRE v Bratislave prebiehajú stavebné práce. Multifunkčný projekt vyrastá pri nákupnom centre Eurovea a Slovenskom národnom divadle. Do hlavného mesta prinesie 65 rezidencií a butikové kancelárie. (Zdroj: SITA)

Nezamestnanosť sa v júni mierne zvýšila na 3,8 %. Nezamestnanosť meraná podielom disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku na obyvateľstve v produktívnom veku sa v júni medzimesačne mierne zvýšila o 0,02 percentuálneho bodu na 3,80 %. Do evidencie pribudli najmä absolventi vysokých škôl. (Zdroj: SME)

Ceny nemeckých výrobcov v júni klesli o 1,6 %. Ceny nemeckých výrobcov v júni pokračovali v poklese. Vývoj ovplyvnili najmä ceny energií, ktoré boli v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka lacnejšie o 5,9 %. Ceny výrobcov zaznamenali v júni medziročný pokles o 1,6 % po tom, ako sa v máji znížili o 2,2 %. (Zdroj: Destatis)

Nábytkárska firma Ikea Industry Slovakia medziročne zvýšila tržby o 5 % na 308 mil. €. Z čistého zisku 148 tis. € sa jej podarilo vyskočiť na 2,4 mil. €. Ku koncu augusta 2023, keď firme skončil finančný rok, zamestnávala 1 500 pracovníkov, medziročne o sto menej. (Zdroj: Trend)

Domácnosti v SR šetria menej ako priemer eurozóny. Minulý rok domácnosti v eurozóne usporili priemerne 14,4 % zo svojho disponibilného príjmu. Na Slovensku to však bola menej ako polovica (6,7 %). Tento trend by sa pritom nemal výraznejšie zmeniť ani v roku 2024. V 1. kvartáli tohto roka miera úspor v eurozóne stúpla na 15,3 % disponibilného príjmu, čo bolo najviac od 2. štvrťroku 2021. (Zdroj: SME)

Náročný rok má za sebou nábytkárska firma Ekoltech z Fiľakova. Tržby firmy vlani klesli o vyše 50 % na 19 mil. €. Aj preto pokračovala v úsporných opatreniach. Pred 10. rokmi pre ňu pracovalo 1 300 ľudí, koncom pred vlaňajška to bolo už len 386. Na konci minulého roka ich počet klesol na 242 zamestnancov. (Zdroj: Trend)

Minulý rok bol pre slovenské firmy všeobecne úspešný, pričom sumárne tržby a celkový zisk rástli vo väčšine odvetví. Sumárne tržby dosiahli v minulom roku podľa dát portálu viac ako 262 mld. €, čo predstavuje rast o 6,2 % v medziročnom porovnaní. (Zdroj: Trend)

Rozdiely medzi regiónmi zostávajú vysoké a sú jednou z najväčších výziev SR. V poslednom roku sa jednotlivé regióny začali mierne približovať najmä ekonomicky. V miere zamestnanosti, HDP na obyvateľa a disponibilnom príjme sa rozdiely medzi nimi mierne znížili. (Zdroj: TASR)

Rast priemernej hrubej mzdy v Maďarsku sa v máji 2024 zrýchlil. Dosiahol pritom najväčšie tempo od decembra 2023. Priemerná hrubá mzda v Maďarsku v máji 2024 vzrástla medziročne o 14,8 % na 652 tis. HUF (1 669,95 €) po zvýšení o 13,5 % v predchádzajúcom mesiaci. (Zdroj: TASR)

Dôvera v českú ekonomiku tento mesiac klesla. Prispelo k tomu zníženie dôvery tak medzi spotrebiteľmi, ako aj medzi podnikateľmi. Celkový index dôvery v českú ekonomiku sa v júli 2024 znížil medzimesačne o 2,9 bodu na 95,1 bodu. (Zdroj: RTTNews)

Výdavky SR spojené so starnutím populácie rastú. Podľa najnovšej správy Európskej komisie vzrastú v roku 2070 výdavky SR súvisiace so starnutím populácie oproti súčasnosti o 6,1 % HDP ročne, čo znamená 3. najhoršiu pozíciu z členských krajín únie. Približne polovica tohto nárastu bude tvorená výdavkami na samotné dôchodky, 2. polovicu tvoria najmä vyššie výdavky na zdravotnú starostlivosť. (Zdroj: Trend)

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština