aktuality ekonomika

Ekonomické okienko-SK-12.07.24

Informácie z ekonomiky
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Výrobca celulózy Bukocel Hencovce má dlhodobo finančné ťažkosti – nesplácal svoje záväzky, od štátu dostal niekoľko pokút a zamestnancom nebol schopný vyplácať mzdy. Firma skončila v roku 2023 v rekordnej strate 30 mil. €, tržby medziročne klesli viac ako polovične. (Zdroj: Denník N)

Developer YIT Slovakia plánuje v bratislavskej Petržalke výstavbu obytnej zóny Viedenská cesta – Západ. Obytný súbor má vyrásť na ploche viac ako 21-tisíc m2, vrátane infraštruktúry, dopravnej vybavenosti a úpravy krajiny. Predpokladané náklady sú viac ako 100 mil. €. (Zdroj: SITA)

Veľká Ida postaví stovky bytov. Vyše 250 bytov plánujú postaviť v obci Veľká Ida v okrese Košice-okolie. Projekt chce obec financovať prostredníctvom pôžičky zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Z vlastných zdrojov na vybudovanie bytov by mala obec doplatiť okolo 11 mil. €. (Zdroj: SME)

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) konštatovala prekročenie limitu verejných výdavkov SR za rok 2023. Vlani došlo k prekročeniu limitu takmer o 1 mld. € alebo 0,8 % HDP. Prispelo k tomu najmä zavedenie trvalých 13. dôchodkov (0,4 % HDP) a zvýšené výdavky v sektore zdravotníctva (0,3 % HDP). (Zdroj: TASR)

Priemyselná produkcia v máji stagnovala. Po marcovom prepade a výraznom aprílovom raste bol výkon slovenského priemyslu v máji takmer na úrovni minulého roka, keď klesol iba o 0,1 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Rast inflácie v Česku sa v júni spomalil. Medziročný rast inflácie v Českej republike sa v júni 2024 spomalil. Medziročná miera inflácie v Česku v júni 2024 klesla na 2 % z 2,6 % v predchádzajúcom mesiaci. (Zdroj: DPA)

Produkcia v Rakúsku zaznamenala pokles aj v máji, už 5. mesiac v rade. Index produkcie, ktorý zahrnuje produkciu v rakúskom priemysle aj v stavebnom sektore, klesol v máji medziročne o 4,1 % po aprílovom poklese o 2,6 %. (Zdroj: www.tradingeconomics.com)

V Chorvátskom Grobe má vzniknúť obytná zóna pre 50-tisíc ľudí, ktorú chce postaviť Starland Holding. V 1. etape, ktorá má stáť až 300 mil. €, by mali vzniknúť byty pre 7 000 obyvateľov. Firma chcela s výstavbou 1. etapy začať už vlani, no medzičasom sa dostala do rekordného mínusu a zaúčtovala si stratu viac než 9 mil. €. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Nové vklady domácností vzrástli na dvojnásobok. V januári tohto roka vzrástol objem prijatých nových vkladov od nebankových klientov v bankách na Slovensku medziročne o takmer 50 % alebo 2,3 mld. € na 7,1 mld. €. Nové vklady domácností v tomto období vzrástli dokonca o 100 % alebo 700 mil. € na 1,4 mld. €. (Zdroj: NBS)

Firmy hľadali viac ako 161 000 zamestnancov. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka hľadali firmy na Slovensku viac ako 161 000 zamestnancov. Najväčší počet pracovných ponúk bol v školstve, zdravotníctve, cestovnom ruchu či gastre. Najmenej inzerátov bolo z administratívy a IT. Informovala o tom firma Alma Career, ktorá prevádzkuje pracovný portál Profesia.sk. (Zdroj: www.openiazoch.sk)

Priemyselná produkcia v Česku klesla. Produkcia v českom priemysle klesla v máji v medziročnom porovnaní o 3,2 %, zatiaľ čo v apríli pokles dosiahol 0,4 %. Ekonómovia očakávali, že klesne o 0,6 %. Májový pokles bol tak najvýraznejší od septembra minulého roka. (Zdroj: RTTNews)

Slovensko dobieha EÚ najrýchlejšie v regióne. Po dlhšom období stagnácie a poklesu sa ekonomika SR opäť približuje k priemeru EÚ. Pomer slovenského HDP meraného v stálych cenách sa za uplynulý rok a pol zvýšil z 55,1 % na 56,9 % európskeho priemeru. Toto dobiehanie bolo najvyššie spomedzi okolitých krajín. (Zdroj: TASR)

V Galante postavia 84 nových bytových jednotiek. V Galante plánuje spoločnosť Cossette SK postaviť dva samostatne stojace bytové domy pozostávajúce spolu z 84 bytových jednotiek. Odhadové investičné náklady na výstavbu predstavujú 10 mil. €. (Zdroj: www.openiazoch.sk)

Poskytovanie hypoték aj úverov sa stabilizovalo. Poskytovanie nových hypoték bolo v prvých mesiacoch tohto roka stabilné. Tempo medziročného rastu už neklesalo a v marci aj apríli dosahovalo úroveň 2,9 %, čo bolo rýchlejšie ako medián štátov EÚ. Z pohľadu počtu a výšky nových hypoték nedošlo k žiadnym výraznejším zmenám. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Inflácia v eurozóne sa v júni spomalila na 2,5 %. Inflácia v eurozóne v júni mierne klesla. V medziročnom porovnaní sa znížila na 2,5 % z májovej úrovne 2,6 %. Motorom inflácie boli opäť ceny služieb, ktoré v júni medziročne vzrástli o 4,1 % rovnako ako mesiac predtým. (Zdroj: TASR)

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračovala v júni v poklese. Konečný index nákupných manažérov pre výrobný sektor štátov menovej únie dosiahol v júni 45,8 bodu oproti májovej hodnote 47,3 bodu. To znamená zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. (Zdroj: Reuters)

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština