aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 05.05.2024 – SK

Ekonomické okienko - ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Rast ekonomiky SR sa tento rok zrýchli na 2,1 %.  Rast slovenskej ekonomiky by mal v tomto roku zrýchliť na 2,1 % a v roku 2025 na 2,7 % z 1,6 % v minulom roku. Vyplýva to z aktualizovaných prognóz Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj. (Zdroj: Trend)

Deficit rozpočtu SR v apríli vzrástol o miliardu na 3,2 mld. . Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 mld. €. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 mld. € alebo 45,8 %. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesli príjmy štátneho rozpočtu v apríli o 139 mil. € alebo 2,4 % na 5,614 mld. €. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Slováci dokážu pokryť základné životné náklady. 78 % Slovákov si je istých, že dokážu každý mesiac zaplatiť všetky svoje účty. Avšak len 46 % uviedlo, že má taký príjem, ktorý im dáva istotu, že dokážu hospodáriť so svojimi peniazmi bez rizika nezaplatenia účtov alebo väčšieho zadlženia sa. Vyplýva to z januárového prieskumu spoločnosti Intrum. (Zdroj: Trend)

Okruh zamestnaní, pre ktoré možno udeliť národné vízum vybraným skupinám štátnych príslušníkov z tretích krajín, sa rozšíri o 35 profesií. Vyplýva to z novely nariadenia vlády z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú 2. apríla 2024 schválila vláda. Rozšírenie okruhu zamestnaní sa navrhuje v spracovateľskom priemysle s cieľom zníženia akútneho nedostatku pracovnej sily v týchto profesiách. Ten je zapríčinený nielen prirodzeným odchodom zamestnancov v dôchodkovom veku, ale aj nepripravenosťou mladej generácie, ktorá prostredníctvom učebných odborov nie je dostatočne kvalifikovaná. MPSVR navrhlo ustanoviť platnosť nariadenia len na obdobie roka 2024, a to z dôvodu plánovaných zmien v procese prijímania štátnych príslušníkov tretích krajín na slovenský trh práce v zmysle návrhu novely zákona o pobyte cudzincov a zákona o službách zamestnanosti. Účinnosť nariadenia sa navrhuje dňom vyhlásenia v Zbierke zákonov SR. (Zdroj: TASR)

Najlákavejšími benefitmi pre zamestnancov sú financie. Medzi najžiadanejšie benefity pre zamestnancov patria finančné odmeny, dovolenka nad rámec zákona a home office. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu personálnej agentúry Grafton Slovakia. Na prvom mieste sú stále finančné bonusy a prémie. (Zdroj: SME)

Ekonomika eurozóny aj celej EÚ v 1. štvrťroku v medzikvartálnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy vzrástla zhodne o 0,3 %. V predchádzajúcom 4. štvrťroku 2023 sa HDP eurozóny po revízii znížil o 0,1 % a v EÚ zostal stabilný. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Česká ekonomika v prvom štvrťroku medziročne vzrástla o 0,4 % a v porovnaní so štvrtým štvrťrokom 2023 sa zväčšila o 0,5 %. Motorom rastu bol najmä silný domáci dopyt, oznámil český štatistický úrad. (Zdroj: DPA)

Ekonomika Maďarska zaznamenala v prvých troch mesiacoch tohto roka medziročný rast, prvý za päť štvrťrokov. HDP Maďarska na neupravenej báze vzrástol oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 1,1 %. (Zdroj: www.tradingeconomics.com)

Postupné zvyšovanie veku odchodu do dôchodku v ČR. Česká vláda schválila návrh dôchodkovej reformy. Počíta s postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku podľa veku dožitia, so znižovaním výpočtu nových dôchodkov či minimálnou penziou vo výške 20 % priemernej mzdy. Zvýhodní pracujúcich dôchodcov a ocení starostlivosť o závislé osoby. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Neďaleko Košíc má vyrásť 90 domov a osem bytoviek. V katastri obce Budimír, v blízkosti obcí Vajkovce a Beniakovce v okrese Košice-okolie, by mal vyrásť obytný súbor Beniakova Podhora. V nových rodinných a bytových domoch by mohlo žiť viac ako 600 ľudí. Zámer spoločnosti Slovakia Staving počíta aj s materskou školou. (Zdroj: TASR)

Ekonomická nálada na Slovensku sa v apríli zlepšila. Nálada slovenských podnikateľov a spotrebiteľov sa v apríli medzimesačne mierne zlepšila. Úroveň indikátora ekonomického sentimentu sa zvýšila o 2,5 bodu na hodnotu 106,5. Zlepšili sa hodnotenia štyroch z piatich jeho zložiek. (Zdroj: ŠÚ SR)

Rast ekonomiky SR je oproti ostatným krajinám v strednej a východnej Európe podpriemerný. Za posledné roky na Slovensko prišla iba jedna väčšia investícia a niekoľko menších. Je to rádovo menej ako v prípade okolitých krajín. V rokoch 2020 až 2023 SR zaznamenala prakticky nulový nárast priamych zahraničných investícií. (Zdroj: Trend)

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Ceny stavebných prác boli v treťom mesiaci roka 2024 medziročne vyššie o 5,5 %, tempo rastu však v porovnaní s februárom vzrástlo o 0,7 %. V súhrne za tri mesiace roka 2024 boli stavebné práce medziročne vyššie o 5,9 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Slovenský HDP na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy v SR vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %. Do roku 2022 pritieklo z EÚ na Slovensko 24,8 mld. €. Za rovnaké obdobie Slovensko prispelo do rozpočtu EÚ zhruba 13,1 mld. €. (Zdroj: Forbes)

Nálada v českej ekonomike sa v apríli zlepšila. Súhrnný index ekonomického sentimentu v apríli medzimesačne stúpol o 2,8 bodu na 97 bodov. Index podnikateľskej dôvery vzrástol o 2,6 bodu na 95,6 bodu a index spotrebiteľskej dôvery o 3,9 bodu na 103,8 bodu. (Zdroj: TASR)

Verejný dlh medziročne klesol na 56 % HDP. Hospodárenie SR za minulý rok s deficitom na úrovni 4,9 % HDP sa síce medziročne zhoršilo, zároveň však miernejšie, ako sa očakávalo. Ide o pozitívne správy, dôležitá je však ďalšia konsolidácia verejných financií. (Zdroj: Denník N)

SR môže využiť z nových eurofondov v aktuálnom programom období celkovo takmer 12,8 mld. . Z toho hlavne v Programe Slovensko zhruba 12,6 mld. € a v 4 menších programoch Európskej územnej spolupráce a Rybné hospodárstvo 201 mil. €. (Zdroj: SITA)

Spotrebiteľom v eurozóne sa v apríli mierne zlepšila nálada a ich dôvera vzrástla, zatiaľ čo v celej EÚ zostala stabilná. Index spotrebiteľskej dôvery v 20 krajinách, ktoré zaviedli spoločnú menu, v apríli 2024 zvýšil o 0,2 percentuálneho bodu na -14,7 bodu. (Zdroj: RTTNews)

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština