aktuality

Autentický reklamný predmet „Made in TUZVO“

Dizajnový suvenír z dreva približuje charakteristiky Drevárskej fakulty Technickej univerzity Zvolen
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Hľadanie nápadu na reprezentačný predmet alebo produkt nie je ojedinelým problémom inštitúcie, ktorá hľadá spôsob ako sa prezentovať vo forme aby na jednej strane posilňovala komunikáciu s verejnosťou a zároveň povýšila hodnotu takéhoto predmetu na umenie, ktoré v sebe zrkadlí identitu inštitúcie a jej hodnoty. Zároveň prinášala užívateľovi radosť.

„Dotyk s drevom overiteľne pozitívne stimuluje naše zmysly. Jeho vlastnosti ako udržateľnosť, nosnosť, tvarovateľnosť, anizotropia, ale aj vôňa, štruktúra, haptické vlastnosti, zvuk, a chuť sú absolútne jedinečné a v mnohých sférach nášho života nenahraditeľné. Malý kúsok dreva, ktorý držíte v rukách, má svoju hodnotu nielen ako aktívna dizajnová miska, ktorá môže pri každom prestavaní nadobudnúť iný tvar, ale aj ako relaxačná antistresová pomôcka a hlavolam, pri ktorom sa poriadne potrápite.“

Tento krátky text je umiestnený na obale produktu Miska – skladačka „Máme v srdci drevo“, ktorý reprezentuje víziu, identitu a hodnoty Drevárskej fakulty Technickej univerzity Zvolen pre 21. storočie. Dizajnová miska „Máme v srdci drevo“ aj jej anglický ekvivalent „We love wood“ v sebe nesie odkaz, ktorý je jedinečný na viacerých úrovniach.

Tajomný produkt prezentuje dekan DF TUZVO prof. Ing. Ján Sedliačik, PhD.: Autormi návrhu sú doc. Ing. Zuzana Tončíková, ArtD. a Ing. Miroslav Chovan ArtD. z Katedry dizajnu nábytku a interiéru Drevárskej fakulty TUZVO. Cieľom bolo vytvoriť jednoduchý produkt, ktorý bude navrhnutý aj vyrobený priamo DF TUZVO. Produkt je výsledkom prebiehajúceho výskumu v dizajne zaoberajúcim sa biomimetickými vlastnosťami dreva (projekt APVV-21-0015) .

Miska „Máme v srdci drevo“ vo svojej podstate predstavuje viacúčelový produkt. Dielce po rozdelení vytvárajú určitý hlavolam alebo skladačku. Dizajn misky je nositeľom viacerých odkazov pre Drevársku fakultu ako inštitúciu. Hlavolam, ktorý treba zložiť, predstavuje metaforu na akademické prostredie, tvorivosť a výskum. Edukačná a lokálna rovina komunikuje drevo a vzťah Drevárskej fakulty a univerzity k tomuto materiálu v jeho rôznych podobách, formách a úpravách. Vytvára pohľad z hľadiska tradície, remesla, dizajnu, ekológie, konštrukcie a udržateľnosti.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština