aktuality

Do API domčeka umiestnia prvé včelie rodiny

Domček pre včely v Tuhári propaguje prírodné spôsoby. Foto: TASR
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Ešte pre začiatkom kalendárnej zimy stihli v obci Tuhár (okr. Lučenec) v regióne Novohrad vybudovať API domček. Umiestnený je v školskej ovocnej záhrade. Tvorí ho klasická drevená konštrukcia z hranolov, obitá latovkou. Domček s rozmermi 3×3 m umožní umiestniť 6 až 8 včelstiev. Súčasťou včelárskeho a pestovateľského kútika je drevená informačná tabuľa o včelách a bylinkách. Preto aj areál pri API domčeku doplnili bylinkovou špirálou, v jej záhonoch sú vysadené bylinky a medonosné rastliny.

Skutočná včelárska sezóna sa začne až na jar. Do API domčeka nasťahujú prvých 6 včelstiev. Zamestnajú aj včelára, aby žiakom základnej školy a mladej generácii podrobne vysvetľoval prínos včiel. V domčeku sú umiestnené úle, ktoré majú zvonku letáčiky. Nálety chráni ochranná strieška počas nalietavanie včiel do úľov. Včelár má v domčeku nad úľmi posteľ, počas oddychu môže prijímať bioenergiu od včiel a inhalovať liečivý včelí vzduch.

Vybudovanie API domčeka v obci Tuhár podporila Slovenská agentúra životného prostredia v rámci Programu obnovy dediny. Realizáciou poverili Regionálne združenie Javor, ktoré zastrešuje 12 susedných obcí z regiónu.

Súčasťou včelárskeho a pestovateľského kútika je drevená informačná tabuľa o včelách a bylinkách. Foto: TASR
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština