aktuality

Ukázali zručnosť pri ručnej práci s drevom

Ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici – Vychylovke pripomína počas viacerých tohtoročných víkendových dní ukážky zo zabudnutých remesiel a života na vidieku. Návštevníci sa v nedeľu 12. septembra 2021 oboznámili s ručnou prácou s drevom. Uskutočnil sa tu nultý ročník súťaže v párovom pílení dreva ručnou pílou „Keď sa píly rozzvučia“. Bola to veselá ukážka nenáročnej prípravy tenkého dreva (žrďoviny) na kúrenie obyvateľmi na samotách alebo na chatách.

Náročnejší návštevníci videli finalizáciu ihličnatého dreva. Na lúke pri základnom kameni skanzenu obdivovali lúpanie dreva pomocou škrabákov a obojručných nožov (tzv. poriezov). Na ďalšej zastávke, pri usadlosti U Hruškuliaka, zaujala práca tesárov pri kresaní trámov z dreva. Okresané trámy používali pri stavbe krovov a dreveníc. Tesárski majstri ukázali, ako sa okresané trámy čapujú na konštrukčné spoje. Najnáročnejšou boli ukážky výroby zárezov na dreve a výroby štiepaných šindľov pri usadlosti Do Poništa.

Deti súťažili v hode klátikom na terč pri usadlosti Do Potoka. Podujatie pripravil Žilinský samosprávny kraj v spolupráci s firmou Drevostavby Straka, s.r.o. Atmosféru dotvárala ľudová hudba Starejší.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština