aktuality

Za univerzitným profesorom a dizajnérom Štefanom Schneiderom

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

V sobotu 13. marca 2021 zomrel náhle vo veku 73 rokov vysokoškolský pedagóg a dizajnér prof. Ing. Štefan Schneider, PhD.

Štefan Schneider (*1948) študoval na zvolenskej Vysokej škole lesníckej a drevárskej (VŠLD) – predchodca dnešnej Technickej univerzity – a bol jedným z posledných poslucháčov prof. Jindřicha Halabalu, uznávanej európskej kapacity tvorby mobiliáru. Štúdium ukončil v roku 1973. Architektonickú tvorbu vyštudoval na VŠVU v Bratislave pod vedením prof. Rastislava Janáka.

Osemnásť rokov navrhoval nábytok vo VVÚ DNP v Bratislave pre česko-slovenský nábytkársky priemysel. Okrem celku interiérov tvoril aj dizajn originálnych produktov. Vytvoril prvý slovenský univerzálny nábytok SLUNA vo farebných variantoch, viac rokov ho vyrábal vtedajší nábytkársky závod Drevoindustria v Žiline. Navrhol interiér privátnej pracovne básnikovi Miroslavovi Válkovi.

Po návrate do Zvolena bol spoluzakladateľom Katedry nábytku a drevárskych výrobkov na Drevárskej fakulte VŠLD (1988). V čele katedry pôsobil 8 rokov. Podieľal sa na výchove desiatok úspešných dizajnérov na zvolenskej a aj na brnianskej Mendelovej univerzite. Jednou z jeho posledných významných prác bol dizajn interiéru zasadacej miestnosti Mestského úradu vo Zvolene.

K štúdiu architektúry a priemyselného dizajnu viedol aj svojich dvoch synov.

Česť jeho pamiatke!

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština