aktuality

Výstava drevených prvkov z tvorby Tibora Uhrína

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Najnovšia výstava „Forma spríjemňuje funkciu“ v bratislavskej galérii Nova predstavuje výber z tvorby prof. Tibora Uhrína. Približuje, ako drevo prináša pohodu prostredníctvom frézovaných interiérových doplnkov a drevených hračiek. Výstava potrvá od 6. februára do 31. marca 2018, vždy od utorka do nedele 13:00 – 18:00.

Kurátorka výstavy Naďa Kančevová uvádza: „Podľa oficiálneho životopisu je Tibor Uhrín dizajnér, pedagóg, autor publikácií a úvah o dizajne a stolárskom remesle. Takmer tri desiatky exponátov na výstave predstavujú frézované misy z dreva. V novej kolekcii sa pochválil aj s excentricky vysústruženým otvorom a uzáverom.“

Tvorba prof. Tibora Uhrína (*1966) sa z veľkej miery zameriava na frézované drevo. Vysokoškolský pedagóg vedie ateliér Inovácia na Katedre dizajnu Fakulty umení TU Košice, prednáša aj na VŠVU Bratislava.

Plagát, ktorý pozýva na výstavu, je propagáciou motívu jeho stojana na časopisy „Najdúch“, ktorý mal premiéru na veľtrhu Nábytok a bývanie 2016 v Nitre. Približuje autora ako oživovateľa nájdených materiálov nedávno zabudnutého sveta. Drevo využíva v sérii stojanov na časopisy zo starých vyhodených operadiel stoličiek.

Galéria Nova (Baštova 2 v Bratislave) vznikla ako prvá sklárska súkromná galéria (1990). Za účelom získania klientov nadviazala spoluprácu s VŠVU – odd. sklárskej výroby (2004), aby predstavila tvorbu študentov a mladých talentov sklárskeho umenia. Uvádza aj tvorbu osobností, medzi ktoré patrí prof. Tibor Uhrín. Prezident republiky mu udelil v roku 2016 umelecko-pedagogický titul profesora.

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština