školy

Vítězi 21. ročníku SUSO jsou znovu po třech letech mladí truhláři z Hluboše

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Na výstavišti PVA EXPO v Praze Letňanech proběhl v pátek 22. září závěrečný den finálového kola 21. ročníku „mezinárodní“ soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Česko-slovenské finálové klání, které se konalo v rámci doprovodného programu stavebního veletrhu For Arch 2017, vyneslo na stupně vítězů šestici nejlepších truhlářských adeptů. A to nejen jako obvykle z České republiky, kdy na nejvyšším postu „mistra“ stanuli stejně jako v 18. ročníku soutěže žáci ze SOU Hluboš, ale tentokrát poprvé i budoucí truhláře ze Slovenska, konkrétně ze SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves, a to rovnou na pozici vicemistrů letošního ročníku.

Letošní finálové kolo absolvovalo 18 žáků učebního oboru truhlář (stolár) ze sedmi českých středních odborných škol a dvou slovenských (SOŠ drevárska Spišská Nová Ves a SOŠ sv. Jozefa Robotníka Žilina), jejichž nominaci během roku určila postupová kola v Praze, Ostravě, Hradci Králové, Nitře a Českých Budějovicích. (Poznámka autora: startovní listina původně čítala 10 škol, ale kvůli pořadatelem nezaviněným problémům s ubytováním, za které se i přesto všem omlouvají, jedna ze škol soutěž předem vzdala a odcestovala domů). Finále jako obvykle probíhalo v průběhu prvních čtyř dnů veletrhu (19.–23. 9.) a pro zhotovení soutěžního výrobku měli soutěžící k dispozici kromě ručního nářadí také dlabačku, hranovou brusku a širokopásovou brusku od hlavního partnera soutěže a.s. Houfek a také přímočarou kmitací pilu Mafell. Ve startovním poli byla stejně jako při loňském jubilejním ročníku i jedna budoucí truhlářka Sára Brabcová ze SOU nábytkářského a SOŠ s.r.o. Liberec. Do finále se probojovala z pražského postupového kola (10.–11. 2. 2017) se svojí spolužačkou Lucií Hrubou, a tak se poprvé v historii soutěže mohlo finálové kolo odehrát s ryze dívčím družstvem. Nicméně druhá ze jmenovaných soutěžících se bohužel vyvrcholení soutěže ze zdravotních důvodů zúčastnit nemohla, a tak ji nakonec zastoupil spolužák.

S větší náročností jak v teoretické části finále…

Finálové kolo se po vzoru předešlých 20 ročníků skládalo z praktické části a odborného znalostního testu se 42 otázkami z různých oblastí. Mimo odborných věcí z učiva prvních dvou ročníků a BOZP byl složen také z otázek zaměřených na činnost dnes již tradičních partnerů soutěžního oboru truhlář, kterými byly kromě výše jmenovaných (Houfek a.s., Mafell AG) ještě firmy DeWalt, Ramia a Dřevařský magazín. Několik otázek se počínaje letošním ročníkem týkalo také VOŠ a SPŠ Volyně, která coby nový odborný partner připravovala pro praktickou část soutěže technické výkresy, a to nejen v případě finále, ale i předchozích oblastních postupových kol. Kromě toho si volyňská škola v rámci navázané spolupráce se SUSO pro nejlepší dvojici z každého kola (včetně doprovázejícího pedagoga a dvou spolužáků soutěžících) ještě připravila odměnu ve formě bezplatné třídenní odborné stáže ve svých prostorách. Proběhla v termínu 2.–4. 10. 2017 a jejím programem kromě motivační přednášky a ukázek kompletních projektů speciálních konstrukcí bylo např. seznámení se s ovládacím softwarem CNC linky na výrobu krovů a dřevěných konstrukcí a s jejími základními operacemi. Součástí teoretické části finále pak byl i speciální test vypracovaný dalším z nových partnerů soutěže Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) se sedmi otázkami zaměřenými na podmínky pro podnikání.

…tak i při vlastním zhotovení výrobku

Pro praktickou část pořadatelé zvolili konferenční stolek s poličkou o čtvercovém půdorysu zhotovený z předem namořeného smrkového dřeva, který u soutěžících mimo jiné prověřil zvládnutí hned čtveřice truhlářských spojů – čep a dlab (odsazený), sdružený čep, přeplátování, kolíkový spoj. „Pro zhotovení dlabů a kolíkových spojů mohli soutěžící použít dlabačku a stojanové vrtačky zapůjčené partery soutěže. Samotné čepy spojů a zbylé dva spoje (sdružený čep a přeplátování) museli zhotovit pouze s pomocí ručního nářadí, aby předvedli svoji řemeslnou zručnost,“ sdělila nám z pozice poroty Sandra Malá, dcera dlouholetého hlavního porotce SUSO Libora Malého, který byl i letos autorem návrhu soutěžního výrobku. Vlastního hodnocení v průběhu finále se ale ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit, načež jej podle pořadatelů plnohodnotně zastoupily jeho dcery Sandra a Andrea s vystudovaným oborem nábytkářství.

Odměny jak zážitkové, tak i věcné a finanční

Odpolednímu slavnostnímu vyhlášení výsledků, moderovanému Veronikou Petruchovou z TV Nova, předcházela autogramiáda české reprezentantky v profesionálním boxu a kickboxu a dvojnásobné juniorské mistryně světa v mini muší váhové kategorii Fabiany Bytyqi a herce a režiséra Jakuba Koháka. Tato sportovně-umělecká dvojice jak účastníky finále tak i mnohé diváky z řad návštěvníků veletrhu příjemně pobavila a všem zájemcům kromě autogramem opatřené fotografie dala i možnost se s nimi vyfotit, čehož kromě soutěžících nezřídka využil i jejich pedagogický doprovod.

Vlastní vyhlašovací ceremoniál pak proběhl za účasti viceprezidenta HK ČR Romana Pommera, ředitele odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy MŠMT Ing. Petra Bannerta, Ph.D., tajemníka AČN Ing. Tomáše Lukeše, ředitele VOŠ a SPŠ Volyně RNDr. Jiřího Homolky a dalších významných hostů. Ti pak mimo jiné také osobně poblahopřáli novým „mezinárodním mistrům“ mezi žáky oboru truhlář, jimiž se stali Marek Sedlář a Lukáš Dušek ze SOU Hluboš se ziskem 348 bodů. Tímto výkonem se SOU Hluboš podařilo zcela suverénně obhájit vítězství svých žáků v soutěži z roku 2014 (18. ročník SUSO), což se podle pořadatelů nestává tak často, a to ještě navíc pod vedením stejného mistra odborného výcviku Ondřeje Cypriána. Druhou příčku, s odstupem 11 bodů za vítězným družstvem, obsadili Martin Dacho a Viliam Púček ze SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves. Ti tak potvrdili a dokonce ještě vylepšili svůj výborný výkon v postupovém kole v Nitře, kde skončili rovněž druzí za svými krajany ze Žiliny, jimž to ale ve finále, kde je předčili o 15 bodů, takříkajíc vrátili i s úroky. O pouhý 1 bod za Spišiaky se na třetí pozici umístili Martin Kaščák a Dominik Beneš ze SŠ řemeslné Jaroměř. Kromě celkového pořadí byli stejně jako v loňském ročníku vyhlášeni, a to ústy Fabiany Bytyqi a Jakuba Koháka, i vítězové dvou vybraných disciplín. A to disciplíny „Nejlepší výrobek“, kterým dle poroty byl konferenční stolek vítězů z Hluboše Marka Sedláře a Lukáše Duška, a disciplíny „Konstrukční spoje“, kde excelovali bronzoví Martin Kaščák s Dominikem Benešem z Jaroměře. Tato šestice úspěšných finalistů si domů odvezla mimo diplomů a hodnotných praktických cen od partnerů soutěže (např. hoblice Ramia, elektrické ruční nářadí od společností Houfek, Mafell, DeWalt, finanční odměna 1500 Kč od pořádající společnosti ABF a další) také poukaz na dvouleté předplatné časopisu Dřevařský magazín.

Za nejlepší mezi zúčastněnými školami byla vyhlášena a titul Hvězda finále 21. ročníku získala SOU Hluboš. Učitel odborného výcviku z této školy Ondřej Cyprian, který žáky na soutěž připravoval, získal kromě toho ještě čestné uznání Asociace českých nábytkářů za pedagogický přínos při vzdělávání mladých truhlářských nadějí v rámci Soutěžní přehlídky stavebních řemesel SUSO. Pořádající společností ABF pak Ondřej Cyprian byl oceněn ještě od letošního roku poprvé udělovaným titulem Pedagog ročníku 2017.

Soutěžní výrobky byly při slavnostním ceremoniálu věnovány dětskému domovu v Praze – Dolních Počernicích. Letos poprvé v nově navázané spolupráci s Nadačním fondem Veroniky Kašákové (finalistka České Miss 2014, jež sama od čtyř let vyrůstala v dětském domově), který různým způsobem podporuje dětské domovy po celé České republice.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor

Mezi 18 soutěžícími byla opět i jedna nadějná truhlářka Sára Brabcová ze SOU nábytkářského a SOŠ s.r.o. Liberec

K horkým kandidátům na tzv. vystoupání na bednu patřili již od začátku česko-slovenského finále letošní vicemistři Martin Dacho a Viliam Púček ze SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves (vlevo) a velmi dobře si stáli i jejich kolegové ze SOŠ sv. Jozefa Robotníka – Žilina (vpravo)

Ve vyrovnaném startovním poli měly hlavní porotkyně Sára a Andrea Malé nelehkou úlohu určit trojici nejlepších

S půvabnou boxerkou Fabianou Bytyqi se neváhali zvěčnit ani nejlepší v disciplíně „Konstrukční spoje“ a celkově bronzoví Martin Kaščák s Dominikem Benešem

Šestice nejlepších finalistů ze SOU Hluboš (1. místo), SOŠ drevárskej Spišská Nová Ves (2. místo vlevo) a SŠ řemeslné Jaroměř

AČN oceněný Ondřej Cyprian se svými svěřenci Markem Sedlářem (vlevo) a Lukášem Duškem, kteří kromě celkového prvenství zvítězili i v disciplíně „Nejlepší výrobek“

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina