technológie

Jak dnes (a zítra) efektivně měřit dříví?

Technologie_IterSoft
Mobilní aplikace KubiQ mobile nabízí výpočet objemu hráně a počtu kusů kulatiny fotooptickým vyhodnocením fotografie. Foto: archiv IterSoft
OHRA_2024_1465X181
OHRA_2024-final_700x180
OHRA_2024_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzerce

Byly doby, kdy volba progresivního uživatele byla jasná. Technologie německé (dnes už mezinárodní) společnosti Latschbacher nabízela oblíbený balíček software a doporučeného hardware. Na mnoha místech stále ještě slouží, ale dříve nebo později bude nutné k němu najít náhradu. Ovšem ta se nehledá snadno, protože kombinace odolného mobilního zařízení a jehličkové tiskárny umístěné v autě byla bezkonkurenční.

Zároveň je třeba zmínit, že požadavky na systém pro měření a evidenci dříví se v čase mění a diverzifikují. Dnešní řešení musí být flexibilní, aby si ho každý uživatel mohl nastavit podle svých potřeb a poskytovatel řešení musí být navíc ochotný zapracovat potřebné úpravy, pokud flexibilitu systému z nějakého důvodu přesahují.

Základem takového řešení pro české a slovenské podmínky je mobilní aplikace KubiQ mobile. Slouží pro pořízení dokladů z těžby, výkupu a odvozu. Kromě standardního způsobu zadávání nabízí KubiQ mobile výpočet objemu hráně a počtu kusů kulatiny fotooptickým vyhodnocením fotografie. To přináší časovou úsporu a fotodokumentaci s graficky uloženými hodnotami pro zpětnou kontrolu. Tato funkcionalita dobře poslouží také při pracovním měření nebo inventurách.

Úplně nové požadavky na evidenci zřejmě už neodvratně přináší nařízení EUDR. Aplikace KubiQ mobile spolu s webovým rozhraním je pomohou splnit včas a bez starostí.

Díky postupující digitalizaci procesů se postupně zvyšuje podíl předávání dokladů elektronicky. Tím také klesá požadavek na dostupnost tiskárny v místě předání dříví. Pokud trvá požadavek na tisk lístku ve formátu A4, tak je nutné vybírat z tiskáren s Bluetooth nebo WiFi připojením. Jedinou současnou technologií, kde výrobce uvádí provozní teplotu pod bodem mrazu je termotisk. Pro tisk v úzkém formátu lze doporučit termotiskárny (s kotoučky 58mm nebo 80mm) s vyšší odolností, případně s deklarovanou provozní teplotou až -25 °C, pokud to provoz vyžaduje.

SW řešení IterSoft využívají v ČR a na Slovensku stovky nejrůznějších lesnických a dřevařských provozů. Díky tomu může poskytovatel nabídnout kvalifikovanou podporu pro hladké zavedení a provoz systému.

Více informací na www.kubiqmobile.cz a www.kubiqmobile.sk.

Kontakty:

IterSoft s.r.o.
Husova 86
565 01 Choceň
tel.: +420 608 077 142
e-mail: info@itersoft.cz
www.itersoft.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina