aktuality

Pokles výroby větší, než se očekávalo

Ilustrační foto
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Po rekordní produkci ve výši přibližně 4,2 miliardy eur v roce 2023 očekává VDMA (Asociace německých výrobců strojů a technologií) v roce 2024 pokles v oblasti dřevozpracujících strojů o 15 %. To by snížilo hodnotu výroby v Německu na 3,6 miliardy eur. Na jaře VDMA předpovídala pokles o 10 %. „Pozitivní dynamika trhu na začátku roku nebyla udržitelná, takže nyní musíme revidovat naši předpověď směrem dolů,“ vysvětlil Dr. Bernhard Dirr, generální ředitel VDMA Dřevoobráběcí stroje.

Celkově zákazníci z dřevozpracujícího a nábytkářského průmyslu stále váhají s investičními rozhodnutími. Slabý stavební sektor a nízká spotřeba nábytku způsobují tomuto průmyslu problémy. „Významné omezování výroby a nejistota ohledně blízké budoucnosti způsobují, že zákazníci váhají při rozhodování o nákupu technologie, a to i přes vysokou poptávku po inovacích. Na obzoru však vidíme světlo. Bylo dosaženo prvního snížení úrokových sazeb. Jsou však zapotřebí další odvážné kroky, aby se stavební průmysl a tím i průmysl dřevozpracujících strojů podstatně posílil,“ dodal Dirr.

Celkově se Asociace domnívá, že příjem objednávek dosáhl svého dna. Počáteční zlepšení v důsledku regionálně nespecifických velkých zakázek a stabilizace objednávkových aktivit pro standardní stroje dávají důvod k naději, že v nadcházejících měsících dojde ke zlepšení napříč všemi průmyslovými subsegmenty. „Jelikož se příchozí objednávky promítají do výroby a tržeb se zpožděním, očekáváme v nadcházejícím roce 2025 stagnaci,“ vysvětluje Dirr prognózu. „Automatizační řešení pro všechny velikostní třídy, výrobní koncepty pro nové udržitelné stavební materiály a řešení pro výrobu s efektivním využitím zdrojů pomohou odvětví vrátit se k růstu. K tomu se přidává propojování strojů tak, aby aplikace AI mohly být využívány napříč celým hodnotovým řetězcem a výrobními procesy. Jsme si jisti, že průmysl dřevozpracujících strojů je na správné cestě. Na veletrhu LIGNA v květnu příštího roku zajistíme oživení poptávky pomocí inovací a nových produktů.“

Zdroj: TZ VDMA

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina