aktuality

Mezi živnostníky v Královéhradeckém kraji uspěli dva řezbáři

Ze slavnostního vyhlášení výsledků v Královéhradeckém kraji
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Živnostník Pavel Špelda zaujal odbornou porotu svou řezbářskou činností, a stal se tak MONETA Živnostníkem roku 2024 Královéhradeckého kraje.

Jeho oborem je uměleckořemeslné zpracování dřeva, řezbářství, sochařství, pozlacování a restaurování. Dále lektorství zmíněných řemesel pro děti a dospělé. Současně rovněž vyučování odborných předmětů na Střední uměleckoprůmyslové škole hudebních nástrojů a nábytku v Hradci Králové. Lákala ho umělecká práce se dřevem, přestože v rodině se kromě dědy, kterého nezažil, nikdo jiný práci se dřevem nevěnoval. Vyučil se jako umělecký řezbář, později složil mistrovskou zkoušku z uměleckého řezbářství s možností restaurovat. Pracoval v mnoha zajímavých dílnách v zahraničí, nabyté zkušenosti nyní po studiu na pedagogické fakultě předává rád dalším, které práce se dřevem zajímá.  Zúčastnil se více než 60 mezinárodních sochařských soutěží. „Snažím se inspirovat a rozvíjet zájem o umělecká řemesla, která jsou v současné konzumní době trochu přehlížena a mám radost, že se mi to daří,“ říká Pavel Špelda. Jeho zákazníky jsou majitelé kulturních a církevních objektů, galerií, muzeí a soukromí sběratelé.

„Řemeslo, to je to, co si zaslouží podporu. Líbí se mi jeho příběh, začalo to u dětí a přerodilo se to na něco, co rodinu živí. A tak to má být,“ uvedla za porotu Jiřina Váňová z MONETA Money Bank.

Vyhlášen byl rovněž vítěz doprovodné kategorie MONETA Živnostník roku Srdcař oceňující živnostníky, kteří ve svém oboru dlouhodobě podnikají a jsou své práci zcela oddáni. Srdcař je člověk, který doslova žije pro to, co dělá a nechává v tom kus svého srdce. V Hradci Králové získal toto ocenění Zdeněk Farský věnující se řezbářství a sochařství.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina