aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 10.09.2024 – SK

Ekonomické okienko
OHRA_2024_1465X181
OHRA_2024-final_700x180
OHRA_2024_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Stavebné práce v Psychiatrickej nemocnici v Kremnici. V areáli Psychiatrickej nemocnice Profesora Matulaya v Kremnici začínajú so stavebnými prácami na rekonštrukcii dvoch nevyužívaných budov. Firma Metrostav Slovakia finalizuje práce na realizačnom projekte stavby. Na rekonštrukciu získalo zariadenie finančné prostriedky vo výške 5 mil. €. (Zdroj: TASR)

Predaj nových domov v USA vzrástol o 10,6 %. Predaj nových rodinných domov v USA vzrástol v júli na najvyššiu úroveň za viac ako rok, keďže pokles hypotekárnych sadzieb zvýšil dopyt, čo je ďalším signálom oživovania na trhu s bývaním. Predaj nových domov v júli 2024 vzrástol medzimesačne o 10,6 % na sezónne upravenú ročnú mieru 739 000 jednotiek. (Zdroj: Reuters)

Nálada spotrebiteľov v eurozóne zaznamenala v auguste pokles, prvý za sedem mesiacov. Poukázali na to predbežné výsledky prieskumu Európskej komisie. Index spotrebiteľskej dôvery v eurozóne dosiahol v auguste -13,4 bodu. (Zdroj: www.openiazoch.sk)

Dôvera v českú ekonomiku pokračovala tento mesiac v poklese, pričom dosiahla najnižšiu úroveň za posledných šesť mesiacov. Celkový index dôvery v českú ekonomiku dosiahol v auguste 93,7 bodu oproti júlovej hodnote 95,1 bodu. Augustová hodnota indexu je zároveň najnižšia od februára tohto roka, v ktorom index dosiahol 90,6 bodu. (Zdroj: DPA)

Nálada nemeckých podnikateľov v auguste klesla menej, ako sa očakávalo. Index podnikateľskej klímy sa podľa údajov Ifo v auguste znížil na 86,6 bodu z júlových 87 bodov. (Zdroj: Denník N)

Ceny stavebných prác na Slovensku boli v siedmom mesiaci roka 2024 medziročne vyššie o 5,2 %, tempo rastu sa však v porovnaní s júnom zmiernilo. V súhrne za sedem mesiacov roka 2024 boli stavebné práce medziročne vyššie o 5,6 %. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Deficit verejných financií SR môže v tomto roku dosiahnuť 7,373 mld. € alebo 5,6 % HDP. Predpokladá to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v aktuálnom augustovom rozpočtovom semafore, ktorý aktualizuje každý mesiac. V júli rada očakávala deficit na úrovni 5,5 % HDP. (Zdroj: TASR)

Dôvera v ekonomiku eurozóny sa tento mesiac výrazne zlepšila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za viac než rok. Index ekonomického sentimentu dosiahol v auguste 96,6 bodu oproti nahor revidovanej hodnote 96 bodov v predchádzajúcom mesiaci. (Zdroj: SME)

Ikea rozširuje výrobu na Slovensku. Malacky sa stali už pred štvrťstoročím domovom švédskej nábytkárskej firmy Ikea, ktorá tu vybudovala fabriku na výrobu nábytku. Za 25 rokov sa aktivity firmy v meste rozrástli na tri odštepné závody značky, z ktorých sa posledný spustil do prevádzky práve v tomto roku. Investícia do nového závodu v Malackách sa vyšplhala na 68 mil. €. (Zdroj: Trend)

Cena domov a bytov na Slovensku sa v 2. štvrťroku v medziročnom porovnaní zvýšila priemerne o 4 %, pričom nárast nastal po 4 štvrťrokoch poklesov cien v rade. Tento výsledok ovplyvnilo zvýšenie cien existujúcich nehnuteľností, ktoré boli aktuálne o 4,4 % drahšie ako pred rokom. Ceny nových nehnuteľností medziročne vzrástli o 3 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Ukazovateľ dlhodobej udržateľnosti slovenských verejných financií v minulom roku vzrástol na 6,2 % HDP. V roku 2022 predstavoval 5,3 % HDP. Hlavný cieľ rozpočtovej zodpovednosti, ktorým je dosiahnutie udržateľných verejných financií, tak nebol ani v roku 2023 dosiahnutý a nachádzajú sa naďalej v pásme vysokého rizika. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Česká ekonomika rástla rýchlejšie, než uvádzal predbežný odhad. HDP Česka vzrástol v 2. štvrťroku oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 0,6 %. To je dvojnásobné tempo rastu v porovnaní s vývojom v 1. kvartáli, za ktorý HDP vzrástol o 0,3 %. V predbežnom odhade uvádzal Český štatistický úrad rast na úrovni 0,4 %. (Zdroj: TASR)

Poľská ekonomika zrýchlila v 2. štvrťroku medzi kvartálny rast na takmer dvojnásobok. HDP Poľska vzrástol v 2. kvartáli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 1,5 % po 0,8-percentnom raste v prvých troch mesiacoch roka. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR v 2. štvrťroku vzrástla medziročne o 7,1 % na 1 520 €. Zamestnanci dostávali v hrubej mzde v priemere o 101 € viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roka. (Zdroj: ŠÚ SR)

Bukóza Holding v Hencovciach svoju produkciu aktuálne zameriava na výrobu celulózy. Po júlovej skúšobnej prevádzke začali v auguste pracovať naplno. Do výroby sa vrátili aj pôvodní zamestnanci, ktorí z firmy odišli pre nevyplatené mzdy. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Na spoločnosť Oresi Slovakia z Trenčína, ktorá sa zaoberala maloobchodom s nábytkom, svietidlami a domácimi potrebami, bol vyhlásený konkurz. Firma Oresi zaznamenala v roku 2023 celkové výnosy 2,65 mil. € a stratu viac ako 760 tis. €. (Zdroj: www.noviny.sk)

V auguste súdy vyhlásili konkurz na 40 firiem, čo je oproti júlovým 16 konkurzom nárast o 150 %. Medziročne však bolo konkurzov o 9 % menej, keď ich počet v auguste 2023 dosiahol 44. Až 90 % dlžníkov tvorili spoločnosti s ručením obmedzeným. (Zdroj: www.openiazoch.sk)

Nad zmenou zamestnávateľa uvažuje tento rok necelá polovica Slovákov, častejšie mladí ľudia. Medziročne ide o mierny pokles o 4 %. Najčastejším dôvodom pri odchode z práce je vyššia mzda, lepšie pracovné prostredie, či blízkosť pracoviska. Vyplýva to z prieskumu JobsIndex spoločnosti Alma Career. (Zdroj: TASR)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina