reportáže

Investice se plánují dlouhodobě, a ne vždy se tak zrealizují v ten správný čas

Reportaz_KlausTimber
Stále modernizovaný a rozšiřující se závod ve Dvorci u Nepomuku se během necelých tří let zvětšil o osmou výrobní halu palet a druhý firmou provozovaný pilařský provoz s centrální přejímkou kulatiny. Foto: archiv KLAUS Timber
OHRA_2024_1465X181
OHRA_2024-final_700x180
OHRA_2024_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Největší český výrobce dřevěných palet a obalů KLAUS Timber a.s. se sídlem v obci Kladrubce na Plzeňsku, s trojicí výrobních závodů v Kladrubcích, ve Dvorci u Nepomuku a Drahkově, investuje do svého rozvoje i navzdory přetrvávající odbytově nepříznivé situaci.

Letos v lednu instalovala v nové výrobní hale v pořadí již sedmou paletovou linku CAPE a v pátek 12. 4. 2024, za přítomnosti více jak stovky pozvaných hostů z řad odborné veřejnosti, slavnostně otevřela na druhém ze jmenovaných závodů ve Dvorci svoji novou (již druhou) pilnici s agregátní (kotoučovou) technologií a manipulačním skladem s centrální přejímkou kulatiny. A to za účelem být více soběstačná, rozšířit možnosti pořezu, omezit převoz mezi areály a vytvořit nové pracovní pozice.

Při výrobě přepravních palet a dřevěných obalů KLAUS Timber a.s. disponuje sedmi automatizovanými linkami

Od pořezu a výroby paletových přířezů…

Počátky a následnou každoročně se zvětšující tržní expanzi (vyjma loňského a letošního roku) akciové společnosti KLAUS Timber z Kladrubců u Kasejovic v Plzeňském kraji jsme na stránkách Dřevařského magazínu již podrobněji přestavili před více jak dvěma lety v eDM 1-2/2022.

Nicméně pro oživení informací je třeba připomenout alespoň to, že její zakladatel a dnes předseda správní rady šestačtyřicetiletý Marcel Klaus z Nepomuku po absolvování SOŠ poštovní a následné dvouleté práci v Německu si v roce 1998 začal plnit svůj sen založit si vlastní firmu.

Při hledání perspektivního odvětví se po vzoru svého známého, disponujícího jednoduchou pilnicí s prodejem řeziva do zahraničí, rozhodl vydat se stejným směrem. V pronajatém a později odkoupeném areálu bývalého zemědělského družstva v Kladrubcích pak začal coby fyzická osoba spolu se třemi pracovníky řezat kulatinu menších průměrů na paletové přířezy, které prodával do Německa a Itálie. Po cca půl roce svoji činnost rozšířil o výrobu nevratných palet, stloukaných ručně (zprvu běžnými kladivy a posléze pneumatickými), které byly expedovány (nejprve přes domácí zprostředkovatele) v množství 5 kamiónů měsíčně na německý trh, kde se M. Klausovi velmi brzy podařilo dostat se do přímého styku s obchodníky.

…k automatizované produkci palet

V roce 2003, po založení firmy FA KLAUS s.r.o., byl po předchozí průběžné přestavbě areálu a v rámci jeho technologické modernizace zakoupen první poloautomat na stloukání palet a v reakci na tlak zákazníků, požadujících sušší tepelně ošetřené palety s certifikací IPPC, byla pořízena i první sušárna. V rámci úprav vyrostly v areálu i dvě nové haly, z nichž první byla vybavena technologií pro zakracování řeziva a do druhé byla v roce 2008 instalována automatizovaná paletová linka.

S rostoucí produkcí palet se však firmě začalo nedostávat řeziva, a tak se M. Klaus v roce 2005 rozhodl v nedaleké obci Drahkov investovat do odkupu pilařského provozu s rámovkovou pilnicí, který rok nato prošel celkovou rekonstrukcí a modernizací, spočívající v doplnění rámové pily rozmítacím centrem. Dále pak v investicích do skladovacích a manipulačních ploch a pořízení mechanizované třídící linky kulatiny, čímž se pila dostala na projektovanou roční kapacitu cca 55 tis. m3 kulatiny ve dvou směnách.

Společnost KLAUS Timber a.s. disponuje vlastní kamionovou dopravou v počtu 40 tandemových souprav

Rostoucí poptávka si žádala další investice…

Po transformaci firmy na akciovou společnost KLAUS Timber a.s. se v roce 2008 její představenstvo, vedené Marcelem Klausem, rozhodlo pro pronájem části výrobního areálu v průmyslové zóně v Nepomuku-Dvorci, kde byl zřízen prostorný sklad palet, doplněný trojicí sušárenských komor a také zrekonstruovanou halou s v roce 2016 zprovozněnou v pořadí druhou paletovací linkou. Po odkoupení sousedního cca osmi hektarového pozemku byl tento postupně modernizovaný výrobní areál…

Zobraziť celý článok v eDM 9/2024 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina