konštrukcie

Multiplex, spárovka a svlaky

Konstrukce_Multiplex
Flexibilní systémový korpusový nábytek pro děti. Foto: Radomír Čapka
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Multiplex, spárovka a svlaky, coby tři základní charakteristické rysy, hrají hlavní roli v návrhu dětského „rostoucího“ nábytku, jehož autorkou je Maria Lamerdin, studentka Vyšší odborné školy pro dřevo a design z německého Garmisch-Partenkirchenu. Škola její práci prezentovala na výstavě DesignObjekt – ObjektDesign v rámci letošního veletrhu Holz-Handwerk v Norimberku. Tématem letošní výstavy byl „udržitelný produktový design“.

Flexibilní systémový úložný nábytek se skládá ze čtyř různých modulů, které jsou dostupné ve dvou verzích kromě největšího z nich. Moduly jsou otevřené korpusy se zády nebo bez zad, vyrobené z 20mm březového multiplexu nebo březové spárovky. Multiplexové korpusy jsou v rozích spojeny na pokos, spárovkové korpusy na rovné ozuby. Korpusy se od sebe liší jednak velikostí a jednak provedením spojovacích prvků pro jejich spojování do sestav.

Pro vzájemné spojování korpusů k sobě zvolila autorka poněkud netradiční prvek – zdvojený svlak, který svým tvarem připomíná známou Hoffmannovu rybinu. A stejně tak i funguje.

Ve vnějších obvodových plochách korpusů jsou vyfrézované rybinové drážky. Mohou být vyfrézovány buď v příčném, nebo v podélném směru.

Zdvojené svlaky jsou zhotoveny z masivního dřeva a jejich délka odpovídá délce rybinových drážek. Autorka zvolila poněkud netypický způsob výroby, kdy dva samostatné svlaky na zúžené straně opatřila podélnou drážkou a pomocí lepidla a vloženého pera je slepila k sobě.

Hlavní myšlenka modulárního systému je možnost jeho použití pro děti od dvou do pěti let jako hrací nábytek a následně, v pozdějším věku, jako úložný nábytek.

Korpusy lze vzájemně spojovat v podélném směru (za sebou) tak, že se každá svlaková lišta zasune do poloviny délky drážky každého z korpusů umístěných za sebou. Tímto způsobem lze dětem vytvořit bunkr, domeček nebo prolézačku.

Korpusy lze vzájemně spojovat v podélném nebo příčném směru

Při použití svlakové lišty pro spojení korpusů v příčném směru (vedle sebe) můžeme vytvořit standardní „přístěnnou“ sestavu úložného nábytku libovolného tvaru i velikosti.

Třetí možností je kombinace obou způsobů spojení. Takto můžeme vytvořit třeba „prostorovou“ nábytkovou sestavu přístupnou z více stran.

Ukázka různých kombinací

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina