školy

Truhlář roku 2023: zájem poměřit si svůj um s ostatními se opět zvyšuje

Skoly_Truhlarroku
Účastníci 13. ročníku Truhláře roku zhotovovali dětskou židličku ze smrkového masivu a spárovky. Foto: archiv SOŠ a SOU Písek
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V rámci doprovodného programu prvních dvou dnů výstavy Vzdělání a řemeslo, která proběhla letos 2.–3. listopadu 2023 na výstavišti v Českých Budějovicích, se po loňském restartu od předchozí dvouleté „covidové“ pauzy uskutečnil v pořadí již třináctý ročník celorepublikové soutěže Truhlář roku 2023.

Vytouženého titulu, za kterým žáci již tradičně cestují do Jihočeského kraje i ze vzdálenějších regionů ČR, se tentokrát dočkala jedna z pořádajících organizací SOU Lišov. Z této školy pak vzešla i řemeslně nejvyrovnanější dvojice žáků v kategorii Truhlář a také vítězné družstvo v kategorii Truhlářská a čalounická výroba, kterou letos sice obsadilo pouze jediné učiliště, ale jehož výrobek byl podle hodnotící komise srovnatelný s nejlepšími v kategorii Truhlář.

Dvoudenní soutěž, určená žákům druhých a třetích ročníků středních odborných škol se zaměřením na učební obory 33-56-H/01 – Truhlář a 33-56-E/01 – Truhlářská a čalounická výroba, se již po třinácté uskutečnila z iniciativy a.s. Výstaviště České Budějovice ve spolupráci se SOŠ a SOU Písek a SOU Lišov. Je pořádána s cílem vytvářet prostor pro výměnu zkušeností mezi středními školami a porovnání odborných znalostí a praktických dovedností žáků a zejména pak kvůli většímu zviditelnění řemeslných oborů ve snaze probudit u žáků 9. tříd základních škol, respektive jejich rodičů větší zájem o truhlářské profese.

Soutěžící z 11 škol, nově i z kraje Jihomoravského

V letošním ročníku se tuto příležitost k radosti pořadatelů rozhodlo využít celkem 11 odborných škol (vloni pouze 7 škol), což je mimo jiné ještě o jednu školu více než v 11. ročníku před covidem v roce 2019. Letošní účastníci se sjeli nejen z regionu jižních Čech a přilehlého Plzeňského kraje, ale jako každý rok před tím také z kraje Libereckého a letos nově z kraje Jihomoravského.

Z těchto vzdálenějších oblastí si možnost oslovit své potenciální budoucí svěřence tradičně nenechala ujít Střední škola Kateřinky – Liberec s.r.o. a s ní naopak poprvé ještě Střední škola polytechnická Brno, jejichž svěřenci obsadili kategorii jednotlivců „H“, vyhlášenou pro obor „Truhlář“. Zde se utkali ještě s žáky SOU Domažlice, SPŠ strojní a stavební Tábor, SŠ Trhové Sviny, SPŠ Tachov – Světce, SOŠ zdravotnické a SOU Český Krumlov, SOŠ a SOU Písek, SŠ obchodní a technické Dačice, SOŠ a SOU Milevsko a v neposlední řadě ze SOU Lišov, a to v celkovém počtu 22 soutěžících.

Poslední ze zmíněných škol, spolupořádající SOU Lišov, pak tradičně obsadila ještě kategorii dvoučlenných družstev – „E“ pro obor Truhlářská a čalounická výroba, v níž byla oproti předchozím ročníkům pouze jediným účastníkem.

„Soutěž byla jako obvykle složena z teoretické a praktické části. V praktické části pak v kategorii ‚H‘ vyráběl každý soutěžící jeden výrobek, v kategorii ‚E‘ jej zhotovovali vždy dva žáci společně,“ upřesňuje Ing. Zdeněk Kalinovský z pořádající SOŠ a SOU Písek s dovětkem, že výkony žáků hodnotila tříčlenná porota, složená ze zástupců odborných firem z regionu. Pracovala ve složení Ing. Milan Lojda, technolog a projektant z Písku, Ing. Martin Fojtl, jednatel firmy Profitek s.r.o. Lišov a Vlastimil Šmíd, majitel truhlářství z obce Zliv.

O pořadí žáků rozhodly klasické konstrukční spoje

Úkolem soutěžících obou kategorií v praktické části bylo zhotovit 630 mm vysokou dětskou židličku o půdorysu 345×340 mm (hloubka x šířka) se zadními zkosenými nohami a sedákem o půdorysu 300×340 mm. Materiálem pro podnož byl 20 mm silný smrkový masiv. Pro spojení noh s bočními luby museli žáci použít čep a dlab s perem, pro spojení s trnožemi běžný čep a dlab, přičemž tyto spoje zhotovovali běžným ručním nářadím. Takto vytvořené bočnice pak byly prostřednictvím předního a zadního lubu spojeny bukovými 40 mm dlouhými kolíky o průměru 8 mm.

„Stejnými kolíky byly k nohám upevněny také oba profily opěráku a sedák, zhotovené z 20 mm silné smrkové spárovky. Pro aplikaci kolíků mohli žáci využít elektrickou vrtačku, kolíkovací přípravek nebo šablonu,“ upřesňuje Ing. Kalinovský a dodává, že u 13. ročníku se pořadatelé oproti loňskému vrátili ke složitějšímu výrobku s uplatněním klasických konstrukčních spojů, které kvůli větší pracnosti a tím i delší časové náročnosti dokonale prověřily řemeslnou zručnost jednotlivých soutěžících.

„Vzhledem k tomuto zadání se trojici zúčastněných žáků nepodařilo výrobek dokončit, anebo jen částečně, načež tyto výrobky porota nehodnotila. Naproti tomu i u každého z nejlepších výrobků našla hodnotící komise vždy nějakou drobnou chybičku, kvůli níž nemohla žádnému z nich udělit plný počet – 65 bodů,“ doplnil Ing. Kalinovský s tím, že po skončení praktické části čekal na soutěžící ještě písemný test z odborných znalostí (30 otázek), sestavených z učiva I. a II. ročníku. V tomto testu žáci v kategorii jednotlivců dosáhli v průměru 21,95 správných odpovědí (v rozmezí 15 až 30).

Všechny tituly získalo SOU Lišov

Vítězem kategorie „H“ s celkovým počtem 92 bodů (z možných 95 bodů) se stal Petr Borovský ze SOU Lišov. Se ztrátou dvou bodů na vítěze, tedy s celkovým počtem 90 bodů, se na druhé příčce umístil Jiří Šreiber ze SŠ Kateřinky – Liberec s.r.o. O rovněž 2 body za ním (s celkovým bodovým ziskem 88 bodů) stanul na třetí příčce František Huttr ze SOU Domažlice. Vítěz této kategorie Petr Borovský, spolu se svým spolužákem Adilem Beganovičem, umístěným na páté pozici, navíc vybojovali (celkovým součtem 177 bodů) pro „svoje“ SOU Lišov prvenství v závěrečném hodnocení zúčastněných škol před v pořadí druhou SŠ Kateřinky – Liberec s.r.o. (175 bodů) a třetí SŠ Trhové Sviny (156 bodů).

Ve druhé soutěžní kategorii „E“ si pohár pro vítěze odvezli Sabina Graftová a Leoš Kašparovský ze SOU Lišov, jejichž výrobek porota z důvodu jediného soutěžícího družstva sice nebodovala, ale který podle ní byl srovnatelný s nejlepšími výrobky v kategorii „H“.

Účastníci kategorie „E“ Sabina Graftová a Leoš Kašparovský ze SOU Lišov

Při slavnostním vyhlášení výsledků vítězové v obou kategoriích obdrželi od patrona soutěže „zlaté“ poháry a spolu se soutěžícími na druhém a třetím místě stylové dorty, upečené jejich cukrářskými kolegy na SOU Lišov, a věcné ceny v podobě ručního a elektrického nářadí pořízeného z finanční dotace MŠMT ve výši 36 tis. Kč.

Po skončení výstavy byly všechny židličky převezeny do dílen SOU Lišov, kde dostaly mimo nutných dodělávek i konečnou povrchovou úpravu vodou ředitelným nátěrem s atestem pro výrobky určené dětem. Poté je patron soutěže věnoval mateřským školám a dětským domovům v regionu Českých Budějovic.

Foto: archiv SOŠ a SOU Písek

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina