výstavy

Salone del Mobile 2023

Vystavy_Milano
Velkolepá expozice firmy LAGO. Foto: doc. Ing. arch. Hynek Maňák, PhD.
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V roce 2020 byl milánský veletrh Salone del Mobile zrušen vzhledem ke covidové pandemii. V roce 2021 veletrh proběhl v srpnu za přísných restrikcí, v roce 2022 se uskutečnil v červnovém termínu. Letošní ročník Salone del Mobile 2023 se již vrátil do tradičního dubnového termínu.

Vedle vlastního veletrhu Salone del Mobile (výstava nábytku) jsou jeho součástí výstavy Salone Internazionale del Complemento d’Arredo (doplňky a dekorace), Workspace 3.0 (kancelářský nábytek), Salone Internazionale del Bagno (koupelny).

Změny vůči předchozím ročníkům

Rozsah výstavních ploch byl oproti předcovidovým ročníkům menší. Dvoupodlažní pavilony 8–10 a 12–14 využívaly pouze spodní patra, horní patra byla letos nevyužita. Změnilo se rozmístění jednotlivých kategorií nábytku v rámci celého výstaviště. Firmy spadající do sektoru del Bagno a Workspace 3.0 nebyly koncentrovány do jednoho prostoru, ale byly rozmístěny nahodile mezi ostatní expozice. Tradiční pozice firem byly rovněž změněny. Pro dlouhodobého návštěvníka tyto změny představovaly nutnost nové strategie, jak veletrh vlastně absolvovat.

Letos jsem se účastnil prvních dvou dnů veletrhu. Dopoledne prvního dne sice svádělo k pocitu, že návštěvníků nebude mnoho, již odpoledne se ale výstaviště zaplnilo davy lidí. Druhý den výstavy byl již při příjezdu na výstaviště zřetelný další nárůst počtu návštěvníků, průchod některými pavilony byl vzhledem k vysoké návštěvnosti místy složitý.

I přes mírný pokles výstavní plochy byla přehlídka nábytku kolosální. Chybějící firmy nahradily značky nové, pro mě doposud neznámé. Český výrobce TON prezentoval své výrobky ve vzdušné expozici se zaoblenými stěnami poukazující na technologii ohýbání. Firma Todus měla nábytek v expozici partnerské firmy Umbrosa.

Euroluce

Součástí veletrhu byla specializovaná výstava světelné techniky Euroluce, která byla umístěna v pavilonech 9–11 a 13–15. Tyto pavilony měly založenou zcela jinou prostorovou organizaci, což přinášelo zajímavou atmosféru průchodu městskou třídou. Velmi pozitivní zprávou je, že v rámci těchto pavilonů měly české firmy Brokis, Preciosa a Lasvit prestižní pozice stánků.

Firma Brokis prezentovala kolekci skleněných obkladů a stolků ze skla Brokisglass, které se vyrábí ze skleněných střepů z výroby svítidel představujícího ekologickou a efektivní metodu recyklace. V menší expozici představovaly svá svítidla další české firmy Bomma a Sans Souci.

SaloneSatellite

V zadních částech pavilonů 13–15 byla vyčleněna velkorysá plocha pro 24. ročník výstavy SaloneSatellite prezentující v přibližně 550 kójích práce mladých designérů ve věku do 35 let. Jedním z vystavujících byla také absolventka Mendelu Petra Mlejnková.

Nově byla výstava doplněna prezentacemi 28 škol designu. Školy a univerzity 18 různých zemí prezentovaly svou reakci na otázku Design where are you going? Mezi vlastními výstavními boxy bylo hodně volného prostoru, který letos, předpokládám z úsporných důvodů, nebyl zcela zaplněn.

Expozice

Mnohé prestižní značky opět ohromovaly velikostí svých expozic, které tvořily malá sídla s vnitřní prostorovou hierarchií – části pro veřejnost, VIP, stravování a technického zázemí. Vážnost stánku posilovala mnohdy přítomnost ostrahy.

Do některých expozic se vytvářely fronty návštěvníků. Stále více firem vyžaduje registraci návštěvníků svých expozic, buď online předem nebo na místě přes mobil. Občas registrace nebylo možné dokončit vzhledem k přetíženosti mobilních sítí. První den výstavy byly některé expozice určeny pouze objednaným zákazníkům a partnerům. Mnohé větší expozice měly rozděleny prezentace nábytku na části pro veřejnost a pro své obchodní partnery, včetně potřebného restauračního a obchodního zázemí.

Potěšující zprávou je, že ve výběru TOP Ten Stand veletrhu se umístil stánek firmy Preciosa se spektakulární instalací Crystal Beat tvořenou rastrem lineárních světel doprovázených elektronickou hudbou.

Trochu rozpačitě ovšem na mě naopak zapůsobila oceněná expozice firmy Knoll. Záměrná hra autorů stánku s pocitem dezorientace návštěvníků pohybujícími se mezi zimní zahradou a prostory s kovovými zrcadlovými stěnami na mě osobně zavála duchem socialistického výstavnictví využívajícího stavebnicový výstavnický systém Octanorm. Vystavený nábytek v tomto prostředí mě nezaujal.

Naopak velmi pozitivně na mě zapůsobil koncept expozice firmy Clei: po schodišti vedle recepčního pultu byl přístup na ochoz, ze kterého bylo shora možné sledovat ukázkový byt, ve kterém figuranti neustále rozkládali a skládali jednotlivé instalované nábytkové prvky a tím demonstrovali multifunkční zařízení interiéru. Motem byla funkční úspora podlahové plochy v současném trendu kompaktních bytů.

Show must go on

Na rozdíl od předchozích ročníků na mě letošní ročník zapůsobil trochu jinak. Možná vhledem ke covidové pauze následované ekonomickou recesí jsem si uvědomil, že se jedná především o prezentaci prestižních nábytkových značek oslovujících globálně nejbohatší klientelu.

V části Evropy probíhá válka, která však nezastaví obchod zbývající části světa. Bohatá ruská klientela už sice není okázale vítána nápisy „здеc говоriме po руски”, přesto je znát, že pro mnohé firmy je obchodní orientace na tyto bohaté trhy zásadní.

Nábytek s příběhem

Prestižní značky musí mimo vlastní produkci nábytku výrazně pracovat s PR. Pokud již nespolupracují s hvězdným designérem, musí vytvořit dojem, že jejich talentovaný designér jednou hvězdou bude. Vytvoření pozitivního vnímání již nestačí. Nábytek je nutné podpořit emotivními příběhy vyvolávajícími pocit exkluzivity, výjimečnosti.

Gessi

Příkladem jsou produkty firmy Gessi. Vodovodní baterie Jacqueline inspirovaná osobností J. Kennedyové z nejvyšší společenské třídy zosobňuje podstatu luxusního životního stylu, které mohou poskytnou pouze produkty Haute couture (francouzský termín z oblasti módy označující oblečení šité na míru detailně ručně zpracované, vyrobené v Paříži). Kolekce využívá bambus dosud nepoužitý v koupelnovém nábytku. Při výrobě baterie byly kořeny bambusu ručně vybrány, bambusové stonky jsou zakřiveny do požadovaného tvaru pomocí technik ohýbání za tepla, než byly ošetřeny tak, aby se staly vodotěsnými. Do duté bambusové trubky se pak vloží funkční vodoinstalační prvky.

Vodovodní baterie Perle je naopak inspirována nejdokonalejším a nejvzácnějším tvarem v přírodě – koulí, symbolem čistoty. Vodovodní baterie jsou distribuovány v reprezentačních kazetách zdůrazňující jejich exkluzivitu.

Sofistikovanost nábytku

Vedle těchto subjektivních aspektů je nutné také objektivně konstatovat, že prestižní nábytek přináší mnohdy dokonalou souhru luxusních materiálů, jako jsou vzácné dřeviny, sklo, kámen, kůže (správně useň) a vrcholného řemesla kombinovaného s aktuálními sofistikovanými výrobními technologiemi. Korpusy skříněk kombinují plošné materiály různých tlouštěk a povrchových úprav. Prosklená dvířka pro dosažení maximální subtilnosti a potřebné míry transparentnosti používají masiv, sklo a kov v různých rafinovaných kombinacích. Závěsy dvířek jsou integrovány do prvků korpusů a nejsou přes prosklená dvířka viditelné (narozdíl od standardních závěsů pro skleněné dveře).

Pro dosažení impozantních rozměrů některých nábytkových prvků jsou použita komplikovaná konstrukční řešení. Velkorysé šatní komory jsou doplněny průchody skříňovými a obloženými stěnami obrovských rozměrů. Velké množství výrobců prezentovalo prostorové regálové systémy s kovovými stojkami nebo plechovými korpusy s kovovými nebo dřevěnými policemi.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina