aktuality

Interiér břeclavského kostela zdobí dřevěné betlémy

Dřevěné betlémy různých velikostí mohou lidé obdivovat v suterénu kostela svatého Václava v centru Břeclavi. Foto: Michal Hrabal
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ručně vyrobené betlémy mohou v těchto dnech obdivovat lidé na výstavě v suterénu kostela svatého Václava v centru Břeclavi. Jsou z různých druhů dřeva i velikostí. Vedle sebe mají své místo například betlém z jerlínu japonského a jabloně. K vidění jsou i výrobky z dalších dřevin.

Autory betlémů jsou břeclavští řezbáři Jan Huňař a Josef Fröhlich. “Před třiceti lety jsem začal vyřezávat betlémy a v době adventu je vystavovat ve výkladních skříních. Nemohl jsem se smířit s tím, že všude visel Santa a na naše české a moravské vánoce se najednou zapomnělo. Co se změnilo od té doby? Nic. Je to ještě horší,” sdělil Fröhlich.

Práce obou řezbářů jsou vystavené okolo obrovského břeclavského betlému Jiřího Netíka. Právě on byl Fröhlichovi největším vzorem a učitelem.

Výstava bude přístupná denně od 15:00 do 17:00 hodin odpoledne od Božího hodu vánočního (25. prosince) do 30. prosince, na Nový rok a poté ještě 7. a 8. ledna. Na Štědrý den a na Silvestra se na betlémy do suterénu kostela lidé mohou přijít podívat od 14:00 do 16:00 hodin.

Zdroj: deník.cz

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina