konštrukcie

Skládací schodiště šetří prostor v malém bytě

Konstrukce_Schody
Příklad schodiště použitého pro přístup do mezipatra
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V souvislosti s trendem zmenšování prostoru pro bydlení v metropolích a s ním související snahou developerů vytvořit i v malém prostoru plnohodnotné bydlení jsme v minulém vydání Dřevařského magazínu představili několik funkčních řešení interiéru malometrážního bytu. Do této kategorie interiérového vybavení patří i skládací schodiště Klapster společnosti Raumvonwert zabývající se produktovým designem z Frankfurtu nad Mohanem. Schodiště, vycházející z principu puzzle, je konstrukčně navrženo tak, aby ho bylo možné vyrábět moderní metodou na nestingovém CNC obráběcím centru. Je rozmanitě použitelné, individuálně přizpůsobitelné a modulárně použitelné.

Standardní schodiště pro spojení dvou podlaží vyžadují plochu mezi 5 až 15 m2. Pro představu, více než 1,5 milionu německých domácností s dětmi má k dispozici 60 až 80 m2 obytné plochy. Průměrná obytná plocha pronajatého bytu v Německu je 71 m2. A Tiny House (Poznámka: Podle Mezinárodního kodexu bydlení z roku 2018, Příloha Q Tiny Houses, je Tiny Hous (v překladu „domeček“) „obytná jednotka s maximálně 37 m2 podlahové plochy, s výjimkou podkroví.“ V dnešním pojetí alternativního bydlení vnímáme Tiny House zpravidla jako označení pro tzv. mobilní domy.) má maximální podlahovou plochu pouhých 37 m2. Tato čísla ukazují, jak je prostor cenný, takže lidé se zdráhají vyčlenit část svého malého prostoru trvale jen pro schodiště.

To platí zejména tam, kde se cena za metr čtvereční obytného prostoru pohybuje vysoko nad průměrem, jako např. v Mnichově – nejdražším městě Německa, kde tako cena činí 8000 EUR.

Ať už jako spojení mezi podlažími nebo jako přístup do podkroví, mezipatra či zvýšeného lůžka, klasické schodiště se v důsledku malého obytného prostoru ve velkých městech stalo problémovou architektonickou zónou. Podobně jako u nábytku, může i u schodišť pomoci řešení založené na „pohybu“. To znamená posouvání, skládání, sklápění apod., které umožní „uklidit“ schodiště po dobu jeho nepoužívání tak, aby nepřekáželo běžnému provozu v bytě.

Modulární systém

Tomuto principu odpovídá i Klapster – skládací schodiště navržené v modulárním systému, což umožňuje nejen flexibilitu při výběru schodiště na míru, ale také nekomplikovanou montáž.

Každý modul se skládá ze tří dílů zhotovených z březového multiplexu tloušťky 30 mm: jednoho stupně (nášlapu) a dvou schodnicových segmentů. Schodnicové segmenty jsou tvarově navrženy se spojovacími prvky založenými na principu puz­zle. Se stupněm jsou spojeny otočným způsobem pomocí čepů s integrovanými předpjatými pružinami, které usnadňují pohyb při sklápění a zvedání schodiště.

Sestavení schodiště

Podle zaměřených rozměrů místa, kam chceme schodiště umístit, se zvolí rozměry a počet modulů. Ty se položí na rovnou plochu a prostřednictvím spojovacích prvků se schodnicové segmenty vzájemně sesadí jako dílky puzzle. Poté se vzájemně zajistí zapuštěnými dlouhými šrouby, které se zašroubují do předvrtaných otvorů na boční straně (hraně) segmentů.

Připevnění na stěnu

Sestavené schodiště má podobu ploché desky, která se přiloží ke stěně v místě požadovaného umístění. Přes předvrtané otvory v jedné (v dané poloze spodní) schodnici se vyvrtají otvory do stěny a schodnice se pomocí vhodných kotevních šroubů (turbošrouby, šrouby do zdiva nebo do betonu apod. podle typu zdiva) připevní ke stěně. Tím je montáž schodiště téměř hotová. Finálním krokem je připevnění prvků zábradlí k protější (vnější) schodnici v případě potřeby, pokud tyto prvky netvoří nedílnou součást schodnicových segmentů.

Podívejte se na názorné montážní VIDEO.

Schodiště přiklopené ke stěně má podobu ploché desky, která do prostoru zasahuje pouze svojí tloušťkou 3 cm. Jeho prostorová úspornost je tedy nesporná.

Systém Klapster nemusí být nutně instalován jen jako schodiště, ale lze jej použít i pro jiné instalační situace, například jako kuchyňské schůdky zabudované ve spodních skříňkách nebo jako schůdky v lodích.

Foto: archiv autora

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina