technológie

Pro dopravu oken, dveří a různého materiálu do pater či na střechy

Technologie_Zvedak
Dvojice tažných lan při zvedání/spouštění zabraňuje nežádoucímu otáčení a poškození. Foto: Ing. František Novák
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V minulém elektronickém vydání Dřevařského magazínu (eDM 6/2021) jsme představili speciální patentovaný regulátor švýcarské provenience, určený především pro snadné a rychlé zavěšování okenních a dveřních křídel, pomocí kterého je však také možné s těmito a jinými plošnými výrobky různě manipulovat po staveništi a v případě potřeby je přejezdem přes schody dopravit i do zvýšeného podlaží (viz ZDE). Jak ale s těmito výrobky bezpečně naložit v případě výstavby a zejména pak při rekonstrukcích vícepodlažních objektů, kdy je manipulace s nimi při použití běžného jeřábu či vrátku přinejmenším komplikovaná, nemluvě při tom o vysoké míře rizika jejich poškození či rozbití?

Jednu z možných „odpovědí“ na výše nastolenou otázku přináší další důmyslné patentované zařízení, tentokrát z tvůrčích dílen německých techniků a konstruktérů, za které jeho autor získal v roce 2015 prestižní ocenění Münsterland Award, jenž lze využít i v součinnosti s minule představeným okenním a dveřním regulátorem.

Jedná se o speciální mobilní, skládací, multifunkční stavební kladkostroj/jeřáb, určený pro zvedání velkých a těžkých předmětů (oken, dveří, stěnových panelů apod.) do hmotnosti 150 kg a bezmála 6 m2 plochy. Díky jeho konstrukčnímu provedení, čtyřem pojezdovým kolům a celkové hmotnosti 94 kg (včetně veškerého příslušenství) je možné ho dopravit na staveniště jednou osobou v kombíku nebo v dodávce, případně také v přívěsu taženým osobákem. Po transportu na staveniště pak lze s ním pracovat z balkónu, okna, ploché střechy a v případě výstavby nových budov také z lešení. Na tato místa ho lze opět jednou osobou dopravit pomocí dvoukolového ručního vozíku (rudlu) s většími koly se vzdušnicemi, případně speciálního rudlu pro pojezd přes schody, a během pěti minut nainstalovat, respektive sestavit k použití.

Jeho hlavní předností, kromě již zmíněné variability, je vlastní zvedání nebo naopak spouštění zavěšených výrobků, prováděné pomocí dvou synchronizovaných tažných lan, čímž nedochází k jejich nežádoucímu nekontrolovatelnému otáčení a potažmo poškození tahem o budovu, jakož i k poškození její fasády nebo v nižších patrech již instalovaných oken apod.

Konstrukce a princip zvedání/spouštění

Základem zařízení, složeného ze tří kloubově spojených částí, je 48 kg vážící hlavní dvojitý konstrukční rám o rozměrech 1800x770x440 mm (délka x šířka x výška) svařený z ocelových uzavřených profilů (jeklů). V rozích je osazen čtyřmi pojezdovými kolečky, která slouží nejen k posunu zařízení při jeho nakládání či vykládání nebo k posunu v samotném místě instalace, ale také pro usnadnění jeho vlastního sestavení/rozložení do příslušné pracovní varianty dané charakterem instalačního místa (balkón, lešení apod. viz dále).

Zespodu tohoto rámu, jehož pracovní poloha může být vodorovná nebo šikmá, jsou pomocí ocelových čepů upevněny …

Zobraziť celý článok v eDM 7-8/2021 >>
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina