aktuality

Európska vesmírna agentúra (ESA) sa chystá v priebehu tohto roka umiestniť na obežnú dráhu drevený satelit

WISA-WoodSat
Ilustračné foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Úlohou tohto zámeru je otestovať životaschopnosť drevených materiálov v kozmických družiciach tým, že ich vystavia extrémnym podmienkam (teplo, chlad, vákuum a kozmické žiarenie) a takto získané výsledky analyzovať.

V pláne je vypustiť družicu na obežnú dráhu z novozélandského štartovacieho komplexu polostrova Mahia do konca roku 2021. Družica bola navrhnutá a postavená vo Fínsku a bude obiehať vo výške 500 až 600 km nad Zemou. Nanosatelit s menom WISA Woodsat má kompaktné rozmery 10 x 10 x 10 cm a je vyrobený zo štandardizovanej päťvrstvovej brezovej preglejky.

WISA-WoodSat

Jedinými nedrevenými komponentmi plášťa nanosatelitu sú rohové spojovacie hliníkové profily a kovová selfie tyč, ktorá drží kameru. Kamera zaznamená počas obiehania Zeme všetky zmeny v štruktúre dreva. Konečným cieľom je nájsť lacnejšie alternatívy pre rôzne prípady použitia drevných materiálov vo vesmíre aj na Zemi.

Nanosatelit WISA Woodsat prvý raz otestoval vesmírne podmienky na stratosférickom testovacom lete 12. 6. 2021 z vedeckého centra Heureka vo fínskej Vantaa. Účelom letu bolo použiť funkčný model nanosatelitu na otestovanie jeho kamerového a komunikačného zariadenia. Úspešný testovací let trval 2 hodiny a 54 minút a dosiahol výšku 31,2 km.

Krátke video z úspešného testovacieho letu nanosatelitu WISA Woodsat

Družica bude pred vypustením na obežnú dráhu umiestnená v tepelnej vákuovej sušiarni, aby bola pred cestou vysušená na požadovanú vlhkosť. Preglejkový plášť bude povrchovo upravený veľmi tenkou vrstvou oxidu hlinitého, ktorý má ochrániť drevo pred erozívnymi účinkami atómového kyslíka nachádzajúceho sa na okraji atmosféry.

Myšlienkou využitia drevných materiálov na stavbu kozmických družíc sa zaoberajú aj japonskí inžinieri, ktorí chcú drevený satelit vypustiť v roku 2023. Viac o tomto zámere si môžete prečítať TU.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina