odborné témy

Kvalita nábytku na trhu

Kvalita nábytku
Řemeslná kvalita křesel z dílny Jiřího Lišky. Foto: Ing. Helena Prokopová
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Po zrušení povinného hodnocení nábytku v devadesátých letech s tím, že odpovědnost za kvalitu mají výrobci a dovozci, pesimisté očekávali propad kvality. Optimisté jako autorka tohoto článku, byli přesvědčeni, že profesní hrdost kvalitních výrobců jim nedovolí dávat na trh nekvalitní výrobky. A to zůstalo a je. Ale současně se vynořila řada nesolidních výrobců a dovozců, které nezajímá kvalita, a vyrábějí, dovážejí a prodávají nábytek všeho druhu pochybné kvality. Spotřebitel nemá šanci před koupí nábytku získat pravdivé informace tak, jako před koupí auta, mobilu a dalších výrobků, a tak nábytek nakupuje neinformován. Výsledkem jsou reklamace, nebo, v případě sedacího a lehacího nábytku, někdy i zdravotní potíže.

Co to je kvalita?

Před 90 lety, v časopisu revue současné kultury HORIZONT, v č. 27–28, v článku „Vliv stroje na kvalitu“, uvádí Vladimír Mareček, po Janu Vaňkovi druhý ředitel UP závodů: „Uznává se už všeobecně, že kvalita nemá nic společného s přepychovostí materiálu, nebo s nákladností provedení, nýbrž že opravdu kvalitní je pouze onen výrobek, který dokonale vyhovuje účelu, kterému má sloužiti, je vyroben dobře z dobrých a vhodně volených materiálů, má správnou, materiálu i účelu odpovídající konstrukci a konečně je krásný.“

Velmi dobrá definice, která má do dnešních dnů nejen obecnou platnost, ale i oporu v zákoně. Každý výrobek, i ten nejlacinější, musí plnit funkci, pro kterou byl vyroben.

Řemeslo, nebo průmyslová výroba?

Otázka, která byla probírána v uvedené revue současné kultury profesorem Pavlem Janákem v článku: „Vynález moderní doby, na který se zapomíná“. Autor se zamýšlí nad tím, že mezi mnoha vynálezy člověk zapomíná uvádět vynález bydlení. Poukazuje na nedostatky bydlení předchozích dob a závěrem říká: „A co dokonalého, užitečného a radostného je možno vyrobit v nábytku, chopí-li se jej průmysl, tedy výroba, jež myslí nikoliv jen na odbyt a výdělek, ale především na dokonalou přípravu materiálu, na smysl, rozměry a konstrukci každého nábytkového kusu, aby ve všem jako typ potřebě vyhovoval. A také ovšem na racionální výrobu v množství, tedy na nejmožnější snížení nákladů a cen. Jako mnoho jiných objevů budou dům, obydlí, nábytek, zpopularizovány teprve průmyslem“.

Dnes by však nejen prof. Janák, ale i ostatní aktéři časopisu se velice divili nekvalitě zejména laciného, ale někdy i velmi drahého, tuzemského i dovozového nábytku. Co by asi říkali: profesor české vysoké školy technické v Brně Ing. arch. Jiří Kroha, který byl hlavním a zodpovědným redaktorem a architekt Roztlapil, vydavatel revue při II. Ústavu architektury na české vysoké škole technické a architekt, později profesor, Jindřich Halabala, který provedl redakci a úpravu jmenovaného dvojčíslí věnovaného UP závodům, kdyby viděli nepevné korpusy postelí s prohýbajícími se postranicemi, dřevěné kostry čalouněného nábytku špatně opracované a se zbytky kůry, výplně čalounění ze sběrových hadrů nebo drcených odpadů polyuretanových pěn, nepojených, jen přestříknutých lepidlem, nekvalitní konfekční zpracování potahů, nekvalitní konstrukční spoje, špatné celé provedení.

Na základě špatné zkušenosti s takovými výrobky, dnes zákazníci požadují „řemeslnou kvalitu“ a reklamy mnoha výrobců se předhánějí s tvrzením „ručně vyrobeno, ruční práce“. V době robotizace je to však již většinou myšleno tak, že např. na šicím stroji nešije robot, ale člověk.

Inspirace pro bydlení

Podzimní veletrh FOR INTERIOR na výstavišti PVA EXPO v Praze – Letňanech v tiskové zprávě slíbil představení poctivého řemesla. Veletrh, ač proti dobám před covidovým nevelký, svůj slib dodržel. Je potěšitelné, že kromě opravdu dokonale řemeslně zpracovaných čalouněných ušáků z čalounictví Jiří Liška nabízených vystavovatelem PK INTERIÉR, byl zastoupen, snad bez výjimky, posuzováno životní zkušeností bez detailních znalostí materiálů a konstrukce výrobků a ověření zkouškami ve zkušebně, kvalitně zhotovený nábytek domácí i zahraniční výroby.

Inspiraci pro zařizování svého bydlení získali návštěvníci jak ve vstupní hale I., kde každý den od 14 hodin vše zájemcům vysvětlovala Ing. Iva Bastlová, DiS., autorka projektu Inspirace pro bydlení, tak v pěkné expozici Klastru českých nábytkářů, Dřevotvaru Jablonné družstvo a dalších vystavovatelů.

Poslechněte si krátký rozhovor s autorkou článku, v němž na jedné straně upozorňuje na možné problémy, které výrobcům, dovozcům nebo prodejcům hrozí v případě uvádění nekvalitního nábytku na trh, na druhé straně naznačuje možná řešení, jak se těmto problémům vyhnout.

Foto: autorka

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina