konštrukcie

Plechové police v šikmých drážkách

Police
Nástěnný policový systém Oaks dánské společnosti Muubs
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Tímto příspěvkem volně navazujeme na článek s názvem „Police – variabilní nábytkový prvek nebo bytový doplněk“ uveřejněný ZDE. V něm jsme mj. představili policový systém Grow dánské společnosti WO Interior, založený na dvou základních prvcích: svislých nástěnných stojkách s příčnými drážkami a vodorovných polic, které se zasouvají do těchto drážek. Doplňujeme další dva policové systémy založené na podobném principu.

Šikmé zářezy

Modulový policový systém Oaks dánské společnosti Muubs má s výše uvedeným systémem společnou základní ideu: svislé nástěnné stojky s příčnými drážkami a vodorovné police, které se do těchto drážek zasouvají. Rozdíl je v tom, že v tomto případě police nejsou dřevěné, ale kovové a drážky nejsou vedeny kolmo, ale šikmo k rovině stojek, což zvyšuje jejich bezpečnost z hlediska možného nechtěného vysunutí.

Police jsou zhotoveny z povrchově upraveného ocelového plechu a v zadní části jsou ohnuté pod úhlem 45°. Pod stejným úhlem jsou provedeny i příčné zářezy ve stojkách. Když se police touto sešikmenou částí zasunou do zářezů, svojí vlastní vahou a také hmotností uložených předmětů jsou v drážkách zafixovány proti samovolnému vysunutí. K tomu je totiž zapotřebí pohyb nejen dopředu, ale současně také mírně nahoru.

Obloukové zářezy

Na podobném principu je založen i policový systém Smile společnosti Eva Solo, rovněž pocházející z Dánska. Společné jsou plechové police i dřevěné závěsné stojky s příčnými zářezy. V tomto případě však zářezy nejsou šikmé, ale mají obloukový tvar a jsou vedené směrem nahoru. Taktéž plechové police nejsou v zadní části zešikmené, nýbrž ohnuté do oblouku se stejným rádiusem. Do zářezů se zasouvají tak, že se přední hrana police zvedne, v této nakloněné poloze se zadní hrana police vsadí do zářezů a spuštěním do vodorovné pozice se zasune. Tím je ve stojkách zafixovaná proti nechtěnému vysunutí. Stabilitu v této poloze při zatížení zvyšují plochá ocelová žebra trojúhelníkového tvaru umístěná na spodní straně police, která jednak zvyšují tuhost police a jednak slouží jako zadní opěry dosedající na dřevěnou stojku.

Výzvou pro technology možná bude vyřešit efektivní způsob zhotovení obloukových drážek.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina