reportáže

Sme rodina, kde chlapi míňajú viac ako ženy!

Maruna
Ladislav Maruna s fotografiou štyroch bratov – zakladateľov firmy. Foto: PhDr. Peter Zemaník
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Niet, azda, slovenskejšieho miesta, slovenskejšieho chotára, či slovenskejšieho okolia, ako Terchová. Nechcem zbytočne vyvolávať regionálne vášne a roztržky lokálpatriotov, ale keď sa povie Terchová, má to charakteristický cveng, zvuk, s ktorým sa spája cengot spiežovcov, smiech i plač terchovskej muziky, údery drevorubačských sekier, plieskanie pastierskych bičov či výstrely zbojníckych pištolí.

Nič proti Detve, Spišu, Liptovu, Gemeru, ale Terchová je Terchová. Aj preto som sa po ceste od Dolného Kubína, cez Párnicu, malebne sa hadiacou cestou údolím ku kopcu nad Zázrivou zvedavo vliekol celou Terchovou, aby som na konci obce narazil na areál firmy, ktorá bola mojím cieľom. Sídli v tzv. priemyselnom areáli a už na prvý pohľad spoznáte impozantnosť rozľahlého pozemku, na ktorom dominuje drevo. Tak, ako sa drevo neodmysliteľne spája s Malou Fatrou, Vrátnou dolinou a teda Terchovou, tak sa s Terchovou spájajú aj osady, ktoré sú jej súčasťou a ich dominantou je vždy meno rodu, ktorý ju vytvoril, zveľadil, preslávil. U Gregušov, Kvočkovia, Šmehylovia, Repáňovia, Šípková, Balatovia, Rogoňovia, Matyska, Marunovia… Neprekonateľný kolorit, neprekonateľná hrdosť rodu.

História spoločnosti MARUNA s.r.o., lebo o nej bude reč, sa začala písať v novom miléniu, kedy sa v roku 2000 súrodenci Marunovci pochádzajúci z malebnej osady Marunovia z dedinky Terchová rozhodli založiť si rodinnú firmu. Najstarší, vtedy 21-ročný Ladislav, prevzal na seba zodpovednosť a spolu so súrodencami (najmladší mal vtedy 10 rokov) sa zamerali na les a drevo. Práve preto, že od malička chodili s otcom do hory, kde spoznávali tep lesného života a odkaz zakliaty v dreve a tam sa zrodila ich láska k nenapodobniteľnému materiálu. Napriek tomu, že lesníctvo, či drevárstvo nemali priamo v rodine. Otec bol vodič nákladného auta a mama zdravotná sestra. Les a drevo ich priťahovali silou, ktorej sa nedalo odolať. A aj keď v škole študovali skôr technické, strojárske a kovoobrábacie odbory, zistili, že ich dokážu využiť aj v projekte, o ktorého rozmeroch v začiatku ani netušili.

Ako mi v rozhovore prezradil najstarší, Ladislav Maruna, najprv kúpili traktor Zetor, za ktorý si svojpomocne namontovali navijak a dali sa do lesnej ťažby. Práca s drevom im učarovala, a tak sa rozhodli, že drevo budú nielen ťažiť, ale aj spracúvať. Vyrobili koľajky pre pílu a pustili sa do toho. Ešte na pôvodnom mieste, u Marunov, nie v novučičkom areáli. Pomaly, postupne, krok za krokom sa zdokonaľovali nielen v technológii, ale – a to je v takomto prípade rodinnej firmy stredného rozmeru najdôležitejšie – aj budovali svoje dobré meno a kontakty. Zamerali sa predovšetkým na ťažbu, približovanie a zvoz dreva a výrobu stavebného reziva a drevených obkladov. Neskôr pribudla aj ambícia stavať zruby a drevodomy. K tomu pribudli aj zemné práce. A kopa roboty.

„Viete, zaväzovala nás k tomu tradícia a zodpovednosť za naše rodiny. Preto sme sa rozhodli, že do firmy zainteresujeme úzku i najširšiu rodinu a sme, v tom dobrom slova zmysle, ukážkou pozitívneho rodinkárstva na Slovensku. Samozrejme, že bolo treba upraviť kompetenčné vzťahy voči oficiálnym štruktúram štátu, ale v podstate fungujeme na princípe spoločného rozhodovania,“ hovorí Ladislav Maruna, ktorý sa mi v kancelárii i areáli firmy venoval niekoľko hodín a pokračuje: „Vedieme k tejto zodpovednosti aj naše deti, napríklad už len tým, že spolu chodíme do lesa a upratujeme po ťažbe, zbierame konáre a čečinu, čistíme lesy od nepotrebných vecí, sadíme stromčeky, staráme sa o medze, pozemky, pôdu, statok, drevenice. Prosto, snažíme sa žiť v prírode a s prírodou.“

Je to vidieť a cítiť aj v areáli, kde je sklad guľatiny, pílnica a sklad reziva, sušiareň reziva, ale aj predajňa drevorubačských potrieb a príslušenstva i pomôcok pre chalupárov a záhradkárov. Okrem toho tam môžete vidieť aj vzorovú drevenicu, zrub, akých v okolí Terchovej postavili už mnoho. A ani jedna nie je rovnaká. Všetky sú na objednávku a rešpektujú individuálne požiadavky investora.

„Jedna z našich dreveníc, to bola vôbec prvá, ktorú sme vyviezli, stojí aj pri nemeckom Hannoveri. Bol to typický príbeh náhody, ktorá nám do cesty priviala miestneho emigranta, chlapa, ktorý v sedemnástich odišiel do západného Nemecka (vtedy, pozn. autora) a teraz, pri návrate do rodného kraja, naďabil na našu drevenicu. Takú chcem aj ja, povedal, a o pár mesiacov sme už vybavovali potrebné pracovné povolenia, sociálku, zdravotné poistenie a všetky možné certifikáty, aby sme s partiou chlapov išli zmontovať našu drevenicu k Hannoveru. Podarilo sa a máme o jeden úspešný projekt naviac. Principiálne fungujeme na základe osobných referencií a nesťažujeme si na nedostatok roboty. Aj dnešná situácia, problém s koronavírusom, rozvoju drevostavieb u nás len nahral. Keďže sme v turisticky exponovanom regióne, nestíhame uspokojiť všetky požiadavky v bežnom čase, a tak, nechtiac, predlžujeme aj dodacie lehoty. Záujem o vlastné bývanie na vidieku, o drevenicu, chalupu alebo rekonštrukciu je obrovský. A tak popri stavbe dreveníc na kľúč, robíme aj väzníkové krovy, strechy, nadstavby, záhradné chatky, prosto – všetko, čo sa dá z dreva urobiť. Aj tzv. kadibudky,“ dodáva so smiechom Ladislav Maruna.

A čo je podstatné. Sú všestranní a sebestační. Ťažba a spracovanie dreva ich zásobuje nevyhnutným materiálom.

„Áno, spolupracujeme s niekoľkými urbármi a ťažíme aj vo vlastných lesoch, hoci to je nie rozhodujúca časť našej suroviny. Našťastie, nie sme odkázaní na spoluprácu a dodávky od štátnych lesov. Akosi sme sa v minulosti ´nezmestili´ do ich obchodnej schémy. A dnes to neľutujeme. Aj keď ani spolupráca s tzv. malými hospodármi občas nie je jednoduchá – neraz nás konkurencia preplatila – ale je založená na predvídateľnosti, vypočítateľnosti, korektnosti a dlhodobom dobrom mene. Našou výhodou je, že môžeme kupovať drevo na pni a sami si ho dokážeme vyťažiť aj zmanipulovať. Roztriediť, popíliť, vysušiť, spracovať.“

Jeho manželka Zuzana mi v ekonomickej učtárni so smiechom prezradila, že síce majú vo firme financie pod kontrolou ženy, ale že oni sú, zrejme jediná rodina, kde chlapi míňajú viac ako ženy.

Nielen na prvý pohľad sa zdá, že pracovníci vo firme sú spokojní. MARUNA, s.r.o. dáva prácu 80 ľuďom a okrem rodiny sú to aj miestni Terchovci, ba dokonca aj pracovná sila zo zahraničia.

Oveľa viac ich trápi slovenská črta moderného podnikania – nedisciplinovanosť pri platení a nízka vymožiteľnosť práva. To vníma Ladislav Maruna ako zásadný problém a obmedzujúci faktor pri plánovaní strategického rozvoja firmy, ktorá sa spolieha a stojí na diverzifikácii zdrojov i produktov. Keď vypadne príjem z píly, ľahko ho nahradí výkon drevostavbárov, alebo činnosť pri zemných prácach. A všetko pekne postupne. Krok za krokom. Aby si neodhryzli väčší kus, než sú schopní zjesť.

V roku 2010 transformovali živnostenské oprávnenia jednotlivých spoločníkov (štyria bratia a dve sestry) na spoločnosť s ručením obmedzeným. Svojim profesionálnym prístupom a odborným personálom si vybudovali silnú pozíciu na trhu. Spoliehali sa na poskytovanie kvality svojich služieb. Sú nezávislí na ďalších subdodávateľských firmách, a garancia rýchlosti výroby a tým aj uspokojenie potrieb zákazníka, viedla k nutnosti zvýšiť kapacity výroby. Preto bola nevyhnutná výstavba nového priemyselného areálu, ktorý by uspokojil všetky potreby firmy. V roku 2013 sa presťahovali. No zostali nohami na zemi a okrem už spomínaných činností sa zapojili aj do ponuky pre rozvoj turistického ruchu a ponúkajú drevenice na prenájom v malebnom prostredí. Uprostred osady Marunovci a za nimi už líšky dávajú dobrú noc. Drevenice sú pomenované podľa rodinných príslušníkov predkov: U strýka Joža, U strýka Vinca, U sváka Jana, Apartmány u Gregušov.

Na prvý pohľad, romantické, príjemné, jednoduché, logické, spoľahlivé. Niekoľko iných pozitívnych atribútov by som ešte mohol nájsť, ale najlepšie je presvedčiť sa na vlastné oči. Pri rozhodovaní sa, či a akú drevenicu si vybrať, sa stačí nahlásiť k Marunovcom. Zabezpečia výkresovú dokumentáciu, terénne úpravy, postavia základovú dosku a napokon postavia drevenicu. Nie hocijakú, ale s parametrami nízkoenergetickej drevostavby. Ak si chcete postaviť svoju stavbu svojpomocne, zaistia vám práce, ktoré si nedokážete technicky zabezpečiť. Pre zútulnenie váš­ho domova ponúkajú drevené záhradné stoly, terasy, altánky, detské kútiky do záhrady a mnohé iné stavby z dreva. Obľúbenými sú aj detské „rozprávkové hríbikové“ domčeky. Zo smrekového dreva s tepelnou izoláciou, oknami i dverami. Rozprávkové postavičky si, ale, zákazník musí dodať sám…

A ak by ste toho chceli z dreva ešte viac, stačí povedať. Dodajú vám aj palivové drevo. Tomu sa hovorí komplexné spracovanie dreva. Aj s vysokou pridanou hodnotou.

„Nechcem to zakríknuť, ale aj náš areál chceme ešte zveľadiť. Tak, aby si každý, kto k nám príde, mohol pod strechou a suchou nohou prejsť našu ponuku a vybrať, čo potrebuje,“ dodáva Ladislav Maruna a v očiach sa mu zaleskne niečo, čo pripomína odhodlanie i túžbu zároveň.

Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina