technológie

Materiálové a technologické novinky

Hranitherm PUR
Nové tavné lepidlo Hranitherm PUR. Foto: archiv Hranipex
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Materiálové a technologické novinky z ponuky firiem Hranipex a.s., LEITZ-nástroje s.r.o., Ostermann Česko spol. s r.o. a Pfleiderer Deutschland GmbH.

Nové tavné lepidlo Hranitherm PUR

Hranitherm PUR

Koupelnový nábytek, kuchyně, kontejnerová přeprava nábytku. Vlivem rizikových faktorů, jakými jsou horký vzduch, střídání teplot, pára nebo vlhkost dochází k častějšímu ohrožení spoje hrany s deskou. Několik let jsme proto přemýšleli nad tím, jak vytvořit tavná lepidla, která odolají nepříznivým podmínkám a zvýší tak kvalitu vašeho lepeného spoje. Díky novým tavným lepidlům Hranitherm PUR a jejich pevné chemické vazbě dosáhnete dokonalého a trvanlivého spojení mezi jakoukoliv hranou a deskou. Princip jejich odolnosti je zajištěn zesíťováním lepidla v reakci se vzdušnou vlhkostí.

Navrženo zákazníky, vyvinuto odborníky
Tavné lepidlo Hranitherm PUR je vhodné pro každého. Jak pro velké provozy, tak i pro ty, co olepují méně často. Vyberte si z několika velikostí. Nejnovější je naše 1kg balení mini-patron v hliníkové folii Hranitherm PUR vhodné do menších olepovacích strojů s tavnou vaničkou. Díky těmto mini-patronám nemusíte po použití PUR tavných lepidel aplikační zařízení v olepovacím stroji čistit každý den. Hranitherm PUR je znovupoužitelný i po 48 hodinách v olepovačce. Ušetříte si tak spoustu času, práce, ale i materiálu.

Hlavní výhody lepidla Hranitherm PUR:
• Voděodolnost – jasná volba pro kuchyňský a koupelnový nábytek.
• Extrémně pevný spoj díky zesíťování.
• Vysoká odolnost proti extrémním teplotám – od -30 °C do +150 °C.
• Spoj, který odolá opotřebení, ale i působení chemikálií – laboratorní nábytek.
• Minimální spára díky nižší potřebě množství lepidla na m2 (100–120 g/m2) – nábytek tak vypadá lépe.
• Postačí vám vaše stávající olepovací technologie pro tavná lepidla.

Hranitherm PUR můžete objednávat v celé řadě balení:
• Hranitherm 830 PUR – 2kg patrona
• Hranitherm 850 PUR – 2,5kg patrona
• Hranitherm 851 PUR – 2,5kg patrona
• Hranitherm 860 PUR – 2kg patrona
• Hranitherm 861 PUR – 2kg patrona
• Hranitherm 10.830 PUR – 1kg mini-patrona
• Hranitherm 10.850 PUR – 1kg mini-patrona
• Hranitherm 10.851 PUR – 1kg mini-patrona
• Hranitherm 10.860 PUR – 1kg mini-patrona
• Hranitherm 10.861 PUR – 1kg mini-patrona

Výrobce a prodejce: Hranipex a.s.

LEITZ stopkové frézy Diamaster PLUS3 a Diamaster PRO3

LEITZ stopkové frézy Diamaster PLUS3 a Diamaster PRO3

Při formátování a drážkování výkonnými stopkovými frézami v konvenčním provedení břitů Z3+3 je produktivita a kvalita obrábění ovlivňována v oblastech pracovní délky břitů v těch místech, kde se nacházejí mezery mezi jednotlivými břity. V těchto oblastech frézují místo třech břitů pouze dva břity, což limituje rychlost posuvu a snižuje životnost břitů do otupení. Proto LEITZ vyvinul nové stopkové frézy Diamaster PLUS3Diamaster PRO3 s inovativním uspořádáním těsně osazených DP-břitů do tvaru spirály se vzájemným překrytím. Takovéto uspořádání břitů frézuje v oblastech mezer mezi jednotlivým břity se šesti DP-břity, což umožňuje zvýšení rychlosti posuvu až na 30–35 m/min. v závislosti na průměru nástroje a prodloužení životnosti břitů o 30 % proti konvenčnímu uspořádání břitů. Provedení Diamaster PRO3 se nabízí v průměrech D=12 mm až 16 mm a dá se minimálně 3x elektroerozivně dobrušovat. Provedení Diamaster PLUS3 se vyrábí v průměrech D=16 mm až 20 mm a dá se 12x přeostřit. Obě provedení mají také inovované tři DP-zavrtávací břity pro větší výkon odvodu třísky. Frézovací DP-břity pak mají zvětšené a tvarově optimalizované kapsy pro aktivní odvod třísky při vysokých rychlostech posuvu. Toto je obzvlášť vhodné pro horní CNC obráběcí centra s olepovacím agregátem, kdy je možno čisticí proceduru mezi frézováním a nalepením hrany úplně vynechat.

Výrobce: LEITZ GmbH
Distribuce v ČR a SR: LEITZ-nástroje s.r.o.

Praktický pomocník na kolečkách – organizér na hrany Ostermann

Organizér na hrany Ostermann

Nejdřív bílá, pak dub, potom světle šedá a pak zase bílá… Každý, kdo během dne pracuje s několika různými hranami, zná ten problém až moc dobře: neustálé zabalování a zase rozbalování jiných hran. S organizérem na hrany tahle práce odpadá. Často používané role hran lze skladovat přímo u stroje a role s hranami jednoduše a rychle měnit. Organizér na hrany je praktické a mobilní řešení pro předzásobení hranami. Lze jej naplnit až 12 rolemi s hranami a umístit hned vedle olepovačky hran. Hrany jsou tak uspořádané a přehledně po ruce hned u stroje a střídat je lze, aniž by tím člověk musel trávit spoustu času navíc. Vskutku praktická vychytávka: Díky skladování hran přímo u stroje máte hned přehled o zásobách i o tom, jaká zbytková množství máte ještě k dispozici.

Prostě praktické
Pojízdný organizér na hrany, který se dá plynule přestavět do výšky od 65 cm do 100 cm, můžete snadno umístit i v malé dílně. Pro jeho osazení stačí pouze vložit roli s hranou do příslušného zásobníku a ten pak jako ramínko na šaty zavěsit do organizéru na hrany. Hotovo raz dva. Organizér na hrany je určen pro všechny role s hranami o tloušťce 0,5 až 3 mm. Pro různé šířky hran jsou k dispozici vhodné rozpěrky.

Bezpečná práce – snadné najetí rolí
Načaté role jsou v organizéru Ostermann přiměřeně a bezpečně uskladněné. Protože hrany v zásobníku visí, lze dokonce i těžké a velké role s hranami snadno najet. Pojistka na zásobníku chrání před nechtěným vrácením či odrolováním hran.

Příslušenství a rozsah dodávky
Organizér na hrany Ostermann je k dispozici jako kompletní sada. Do rozsahu dodávky patří pojízdný stojan na role a podle výběru 6 nebo 10 zásobníků na hrany široké 23 mm. Samozřejmě jsou všechny části k dostání též jako samostatné komponenty. Aby se organizér na hrany mohl využívat i pro ostatní šířky hran, máme rozšiřovací sady pro šířky hran: 33 mm, 45 mm, 55 mm a 65 mm.

Bližší informace o výrobku najdou řemeslníci po zadání „Organizér na hrany“ na webové stránce www.ostermann.eu.

Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.

Designátor pokojů Pfleiderer

Designátor pokojů Pfleiderer

S „Inspiracemi ve vašem okolí“ představuje Pfleiderer svým zákazníkům návrhy na design jejich objektů. S novým online nástrojem – Pfleiderer Room Designer – mohou zúčastněné strany nyní navrhovat různé místnosti s dekory výrobce desek na bázi dřeva podle svých vlastních nápadů a nechat svou kreativitu běžet zdarma. K dispozici je celkem 26 různých konceptů místností, které lze vizualizovat pomocí nástěnného opláštění, těla, předního a vodorovného povrchu jednotlivých kusů nábytku podle přání uživatele. Kromě koupelen a kuchyní, obývacích prostor, dětských a mládežnických pokojů a apartmánů pro seniory z obývacího pokoje jsou nabízeny další scény z hotelu, kanceláře, obchodu, karavanu, jachty a oblasti zdraví a péče.

Pro orientaci v rozmanité škále dekorů společnosti Pfleiderer jsou užitečné výběrové nabídky, které lze použít k filtrování reprodukcí unidekore, dřeva a kamene, kreativních a materiálových návrhů a tematických oblastí uvnitř skupin dekorů. Pokud například hledáte dub, mramor nebo červenou barvu, konkrétní barevný znak, opakování nebo svět barev, rychle najdete to, co hledáte, pomocí nabízené funkce filtru.

Po vytvoření mohou být různé návrhy místností uloženy do seznamu sledovaných položek pro pozdější použití nebo přímo staženy a uloženy místně. Jako alternativu nabízí nástroj také verzi pro přímý tisk, která kromě scén sestavených v místnosti zobrazuje také seznam použitých dekorů.

Bez ohledu na to, zda hledáte inspiraci nebo již máte na mysli koncept – v novém Designeru místnosti najdete více než 400 dekorů, ve kterých se budete cítit jako doma. Připojte se přímo na http://pfleiderer.esignserver3.com a nechte se inspirovat – jednoduše, rychle a „blízko vás“ v novém Designeru místnosti.

Výrobce: Pfleiderer Deutschland GmbH
Prodejci: viz www.pfleiderer.com

Výhody 1mm ABS hrany

1mm ABS hrany

Nejlepší hrana je vždy ta, která není vidět! Proto jsou nábytkové hrany v posledních letech čím dál tenčí. Dnes se v mnoha případech pracuje s ABS hranou o tloušťce 1 mm. Specialista na hrany firma Ostermann informuje, jaké to přináší výhody. Nové technologie zpracování a lepení umožňují vytvořit téměř neviditelný přechod mezi dřevotřískovou deskou a nábytkovou hranou. Heslem je jednoznačně „optická nulová spára“. Je jedno, jestli se přitom nábytková hrana zpracovává moderními bezespárovými technologiemi, lepidlem PUR anebo tavným lepidlem EVA – cílem je hrana, kterou okem už nelze rozpoznat od povrchu dřevotřískové desky. V této souvislosti má firma Ostermann pro své zákazníky k dispozici ABS hrany, které jsou barvou, stupněm lesku, strukturou a dekorem dokonalým doplňkem k povrchům od více než 70 výrobců desek z celé Evropy. Nejlepších výsledků lze docílit při zpracovávání nábytkových hran o tloušťce 1 mm.

Malý rádius
ABS hrany s tloušťkou 1 mm jsou bezpečným řešením pro drobný nábytek s klidnými povrchy. Protože při zpracování hran s tloušťkou 1 mm vzniká jen malý rádius, jsou tyto hrany vhodné pro supermatné povrchy a povrchy s vysokým leskem i s výraznými dekory.

Realistické na dotek
V porovnání s tenčími hranami o tloušťce pouhých 0,8 mm umožňuje výroba ABS hrany o tlušťce 1 mm hlubší ražbu, čímž lze docílit realističtějšího povrchu na pohled i na dotek. U desek s hrubším jádrem snižují ABS 1mm hrany, v porovnání s tenčími hranami, protlačení dřevěných vláken desky, tzv. telegrafický efekt. Pokud u hrubého jádra desky záleží na perfektním efektu lesku, resp. matu a klidném povrchu, doporučuje se hrana s tloušťkou minimálně 1 mm.

Pestrost nabídky firmy Ostermann v segmentu 1 mm
Vzhledem k rostoucí poptávce po hranách s tloušťkou 1 mm firma Ostermann pravidelně rozšiřuje svůj sortiment. V uvedené tloušťce aktuálně nabízí více než 5 600 různých ABS hran. Další vývoj má vzrůstající tendenci. Zásluhou rychlého servisu dodání typického pro firmu Ostermann je skladové zboží kdykoli k dispozici.

Tip od firmy Ostermann
Aby mohl výrobce nábytku pro jeden objekt vyhovět všem požadavkům, má firma Ostermann ABS hrany ve stejném dekoru v různých tloušťkách. Díky tomu lze zadní strany a vkládací police ohranit ABS hranou o tloušťce 0,4 mm, korpus a čela ABS hranou o tloušťce 1 mm a stoly a nárazové hrany ABS hranou o tloušťce 2 mm. Vše ve stejném dekoru.

V které tloušťce je hledaná hrana dostupná ve firmě Ostermann, se každý dozví snadno a rychle po zadání názvu desky do vyhledávacího pole na webové stránce firmy Ostermann www.ostermann.eu.

Prodejce: Ostermann Česko spol. s r.o.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina