aktuality

Päť tipov na zákazkové pílenie od skúseného škótskeho piliara

Pásová píla LT40 na ceste k zákazníkovi. Foto: archív Wood-Mizer
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Inzercia

Keith Threadgall je škótsky zákazkový piliar. S pílou Wood-Mizer pracuje od roku 1999, spočiatku ako operátor na plný úväzok a neskôr ako piliar na zákazky. Dnes Keith prevádzkuje svoju vlastnú firmu s mobilnou pílou na juhu Škótska a píli pre zákazníkov po celom Škótsku. „Som piliar vyše 20 rokov,” hovorí Keith. V kraji ho poznajú ako tvrdo pracujúceho a spoľahlivého podnikateľa s mobilnou pílou. Jeho znalosti píl Wood-Mizer a roky skúseností ho priviedli k tomu, že sa v roku 2011 stal aj zástupcom firmy Wood-Mizer.

Tip 1 – Poznajte svoj trh a svojich zákazníkov
Pri práci na mobilných piliarskych zákazkách navštevuje Keith množstvo farmárov, majiteľov nehnuteľností a ďalších ľudí, ktorí potrebujú popíliť kmene. Farmári a vlastníci nehnuteľností obvykle požadujú rezivo z mäkkého dreva na stavbu kôlní, prístreškov a stajní, oplotenie, obklady a ďalšie veci. Pripomína, že viacero jeho obvyklých zákazníkov pracuje s drevom sústavne a potrebujú zákazkové drevo vyrobené podľa ich vkusu z vlastných dubových kmeňov.

Tip 2 – Svoje cesty podrobne plánujte, navštívte v jednej oblasti viacero zákazníkov
Veľká časť škótskeho vidieku je ťažko dostupná. Niekedy Keith opúšťa domov aj na niekoľko dní, keď mu trvá i päť hodín dôjsť do vzdialenejších oblastí severného Škótska s množstvom úzkych ciest. „Často vyrážam na cestu o deň skôr a prespím v niektorom penzióne blízko miesta, kde budem píliť,” hovorí Keith. „Obvykle sa snažím skoordinovať prácu v danej oblasti pre viacerých zákazníkov, aby som strávil na ceste čo najmenej času. Niektorým ľuďom viac vyhovuje, keď prídem popoludní, pretože potrebujú zrána čas, aby sa na moju návštevu pripravili. Funguje to celkom dobre a nerobí mi to problém,” dodáva Keith.

Špeciálna cena k 30. výročiu Wood-Mizer. Píla LT20 na predaj. Akciová cena 17.700 €. Ušetrite 4.185 €. Akcia platí do 31. decembra 2020.

Tip 3 – Vezmite so sebou pílové pásy, náhradné diely, náradie a ďalší spotrebný materiál
Keith obvykle cestuje sám, takže má rád istotu, že má so sebou dostatok náhradných dielov a pílových pásov. „Spravidla cestujem sám a ak je potrebná nejaká pomoc alebo špeciálny stroj, ponechávam na zákazníkovi, aby to zariadil. Vždy so sebou veziem palivo pre pílu, pílové pásy, náhradné diely, reťazové píly a náradie,“ pokračuje Keith. „Zvyčajne beriem štyri až šesť pílových pásov na jeden deň práce, to je okolo jednej až dvoch hodín pílenia na jeden pás. Ak idem na 3–4 dni, veziem najmenej 20 naostrených pílových pásov a aspoň kartón nových pásov do zálohy. Z náhradných dielov mám so sebou podložné remene B57, vodiace kladky, matice a nastavovacie skrutky vodiacich kladiek pílového pásu a palivové filtre. Tieto veci v odľahlých oblastiach v podstate nie sú k dispozícii,“ dodáva Keith.

Tip 4 – Dajte zákazníkovi presný dátum termínu a buďte vždy dochvíľni
Mobilné piliarstvo má v Škótsku dosť veľkú konkurenciu. To, že je pripravený byť vždy k dispozícii zákazníkom, pomohlo Keithovi získať viacej príležitostí: „Vo veľkej miere je to o tvrdej práci, nasadení a schopnosti vopred plánovať. Niekedy piliari zákazníkovi len prisľúbia, že budú mať čas o pár týždňov, ale neposkytnú konkrétny dátum. Ja sa vždy snažím dať presný termín, kedy môžem zákazníkov navštíviť. To im umožňuje zorganizovať si prácu, stroje, nehnuteľnosť i drevo na porez,“ hovorí Keith.

Tip 5 – Nedržte sa v úzadí, buďte otvorení, podeľte sa o svoje skúsenosti, predávajte píly
Keith hovorí, že mnoho jeho zákazníkov sa obzerá po použitom piliarskom zariadení. Niektorí majú záujem kúpiť si pílu, lebo by radi rozbehli svoje vlastné vedľajšie podnikanie. „So svojimi pílami pracujem rok-dva a potom ich predám. Zistil som, že má zmysel podporiť ľudí, ktorí pílu kúpia a prevádzkujú ju v občasnom režime.“

Venujte pozornosť tomuto rozhovoru a získajte niekoľko užitočných rád o zákazkovom poreze guľatiny mobilnou pílou.

Kontakty:

Wood-Mizer Danubia
Hadovce 5, 945 01 Komárno
tel.: +421 35 7 740 316
fax: +421 35 7 740 326
e-mail: woodmizer@woodmizer.sk
www.woodmizer.sk

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
Značky
sk_SKSlovenčina