aktuality

Výroba německých dřevoobráběcích strojů dosáhla nového rekordu

Ilustrační foto
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Podle údajů Federálního statistického úřadu dosáhli němečtí výrobci dřevoobráběcích strojů v loňském roce nového rekordu výroby ve výši 3,37 miliardy EUR s mírným meziročním nárůstem 0,6 %. Zatímco v prvních třech čtvrtletích pokleslo tempo růstu o 14 %, 5 % a 2 %, produkce ve čtvrtém čtvrtletí klesla o 10 %. To odráželo nižší objednávkovou aktivitu v Německu v minulých měsících. „Celkově můžeme být s výsledky za rok 2019 velmi spokojeni. Avšak to, zda se nám podaří zachovat předpokládaný 10procentní pokles predikovaný v září loňského roku pro rok 2020, je v současnosti více než diskutabilní,“ řekl Dr. Bernhard Dirr, generální ředitel VDMA-dřevoobráběcí stroje, na pozadí výzev, kterým čelí průmysl v koronavirové pandemii.

Export klesl o 3 %

V loňském roce se objem exportu německých výrobců ve srovnání s předchozím rokem snížil o 3 % na 2,40 miliardy EUR. K negativnímu vývoji významně přispěly především ztráty na třech hlavních trzích v Číně (-3 %), USA (-16 %) a Polsku (-19 %).

Také německý dovoz klesl o 5 % na 556 milionů EUR.

Výhled do neznáma

Rozsah očekávaných ztrát z obratu je v současné době těžko předvídatelný, a proto jej nelze ještě ani zhruba vyčíslit. V každém případě se výzvy, kterým se budou muset výrobci dřevoobráběcích strojů a zařízení i celý strojírenský průmysl přizpůsobit, pravděpodobně protáhnou i přes rok 2020.

Naštěstí je produkce stále na relativně vysoké úrovni. Pozitivní je, že dodavatelské řetězce – až na několik výjimek – v Německu stále fungují docela dobře. V některých případech se však ukázalo, že dodávky dílů ze zahraničí, například z Polska nebo Itálie, jsou obtížné.

Vysoká úroveň využití kapacity se týká především společností působících v oblasti systémů a výstavby kompletních továren. Ve většině případů je využití kapacit v nadcházejících měsících stále zajištěno. K významným zpožděním však dochází v oblasti instalace strojů kvůli mezinárodním cestovním omezením. U výrobců standardních strojů lze předpokládat, že nedokončené objednávky budou brzy zpracovány. Téměř všechny tyto společnosti již ve větší či menší míře využívají krátkodobou práci. Pokud budou objednávky i nadále klesat v podobné míře, jako tomu bylo od poloviny března, bude to mít masivní dopad na obchodní aktivity v příštím roce.

„Vysoká celosvětová poptávka po výrobcích ze dřeva nás však naplňuje optimismem. Ať už se jedná o zvýšený trend směrem k průmyslovým stavbám ze dřeva nebo cenově dostupnému nábytku pro rozvíjející se ekonomiky. Pracujeme s materiálem budoucnosti. Proto o průmysl nemáme strach. Růst se vrátí,“ je si jistý Dirr.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina