reportáže

Luxusní nábytek inspirovaný přírodou, aneb čím „horší“ materiál, tím lepší výsledek

Luxusní nábytek inspirovaný přírodou, aneb čím „horší“ materiál, tím lepší výsledek
OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Ve speciální interiérové expozici „Džungle“, tvořící součást doprovodného programu únorového veletrhu Mobitex v Brně (viz ZDE), byla spolu s různým stylovým vybavením k vidění také dvojice designových stolků s kovovou podnoží a deskami tvořenými různými dřevěnými profily zalitými čirou nebo různě pigmentovanou epoxidovou pryskyřicí. O možnostech výroby, termínech dodání a cenách takovéhoto nábytku a bytových doplňků se pak zájemci z řad návštěvníků mohli dozvědět o pár metrů dále ve výstavním stánku výrobce TIMBERMAKERS s.r.o. od dvojice mladých strojařů Tomáše Surého a Patrika Payera ze Zlína.

Ze strojařů nábytkáři

Společnost TIMBERMAKERS se sídlem ve Zlíně byla založena počátkem druhé poloviny roku 2018 dvojicí absolventů místní Střední průmyslové školy pětadvacetiletým Tomášem Surým (jednatel společnosti) a jeho o rok starším spolužákem a společníkem Patrikem Payerem. Ti se před zhruba 2,5 lety rozhodli svůj vystudovaný obor – strojírenství vyměnit za zpracování dřeva. Přesněji řečeno za výrobu designových produktů ze dřeva ve spojení s epoxidovou pryskyřicí, sklem a kovem. K této pro ně do té doby zcela neznámé činnosti je iniciovaly sociální sítě, zejména pak YouTube kanál, kde se jim, jak sami říkají, podařilo postupně zachytit několik tematických video prezentací z Ameriky. Popisovaly způsob možného uplatnění dřevěných profilů různých tvarů, nezřídka i v podobě sortimentu palivového dříví, ke zhotovení např. designových stolových desek, kdy byl tento materiál vylévaný (v místě trhlin apod.) nebo dolévaný (při umístění do forem) epoxidovou pryskyřicí, a to jak čirou, tak i různě dobarvovanou, respektive pigmentovanou.

„Tento nápad se nám líbil, a tak jsme si s Patrikem řekli, proč něco podobného nezkusit vyrábět v Česku. Nakoupili jsme nějaký materiál, zkusili jsme jej dolít epoxidem a jelikož výsledek byl pozitivní, začalo nás to bavit,“ říká jednatel Tomáš Surý s tím, že za necelé 2 roky působení na trhu se jim s kolegou podařilo vyrobit a prodat řadu produktů, které neustále vylepšují a rozšiřují tak svůj výrobní sortiment. Zaměřují se především na zakázkovou výrobu nábytku a zabývají se také nejrůznějšími interiérovými doplňky prodávanými přes vlastní e-shop. K jejich hlavním výrobním produktům patří zejména konferenční a jednací stolky a jídelní stoly. Kromě toho vyrábí také stojací lampy, nástěnné hodiny, zrcadlové rámy, desky barových pultů, kuchyňských linek, desky pod umyvadla, designová kuchyňská servírovací prkénka, police a jiné drobné výrobky.

Inspirováni přírodou k výrobkovým originálům

Materiálem pro výrobu společnosti TIMBERMAKERS jsou v první řadě neomítané fošny z vesměs listnatých dřevin, u nichž na rozdíl od jiných zpracovatelů není vyžadována prvotřídní kvalita. Kromě fošen i např. příčně odřezané profily z více či méně vyhnilých kmenů nebo delší či kratší krajiny a různé tvarově či vzhledově zajímavé dřevěné zbytky, které by jiní výrobci spálili.

„Čím jsou kusy dřeva rozpraskanější nebo vyhnilejší, tím jsou pro nás zajímavější. My pak to, co s dřevem příroda udělala, využijeme a dokončíme tak, aby jeho krása ještě více vynikla. Díky tomu je každý námi vyprodukovaný kus originál,“ pochlubil se jednatel s tím, že dřevěný materiál si firma obstarává u vybraných pilařských zpracovatelů listnaté dřevní hmoty s pásovkovou technologií. A to jak v regionu své působnosti (např. v Kloboucké lesní s.r.o.), tak především na dvou slovenských pilách v Žilině a Púchově, což jsou dodavatelé, kteří se podle jednatele na tento pro většinu odběratelů specifický materiál specializují. V případě potřeby zde pak mají spolu s kolegou i možnost si daný materiál vybrat již na manipulačním skladu (takříkajíc na míru podle přání a požadavků zákazníků na provedení výrobku), a po pořezu na potřebné dimenze nechat vysušit na 8–10 % vlhkosti.

Hotovo za 2–4 týdny podle pryskyřičné plochy

Při vlastní výrobě nábytku a bytových doplňků pak T. Surý s P. Payerem ve své dílně ve Zlíně nejprve fošny nebo jiné kusy materiálu v případě potřeby odkorní a pomocí ručních dlát zbaví např. enormně vyhnilých rozpadajících se částí apod. Poté je pomocí ručního elektrického nářadí upraví na patřičné rozměry, ohoblují a obrousí na pásové brusce.

„Takto připravené polotovary pak v závislosti na typu a provedení výrobku dolejeme nebo vylejeme dvousložkovým epoxidem. Doléváním označujeme případy, kdy gró budoucí desky (stolové či pro jiný výrobek) tvoří dřevo a epoxidem vyplňujeme např. u fošen čelní trhliny nebo vyhnilé části v ploše apod. Dřevěný profil je přitom položený na desce s rozprostřenou fólií a z čel opatřen dřevěnými mantinely, zevnitř oblepenými páskou proti přilepení. Podobně je tomu i v druhém případě aplikace – při vylévání, kdy jsou dřevěné profily (jeden či více) uložené v dřevěné formě (u desek hodin v plechové), rovněž ‚vystlané‘ fólií a oblepené páskou. K vlastnímu odlévání pak používáme transparentní (čirou nebo různě pigmentovanou), UV stabilní epoxidovou pryskyřici s označením G1000, kde se základní hmota s tužidlem míchá v poměru 100:40,“ pokračuje jednatel v popisu výrobního postupu s tím, že po odlití je třeba nechat epoxidovou pryskyřici schnout a tuhnout po dobu 10 až 14 dní v závislosti na tloušťce vrstvy a velikosti plochy. Takto vytvořená deska se pak oboustranně do hladka obrousí, oříznutím nebo ofrézováním hran se vytvoří její finální tvar a rozměr a následně se po celém povrchu vyleští. Dřevěné a pryskyřicí nezalité části některých výrobků se povrchově ošetří přírodním olejem.

„Celý výrobní proces trvá zhruba 2–4 týdny. Hotové stolové desky v konečné fázi montujeme na ocelové podnože, jejichž výrobu zadáváme externímu tuzemskému výrobci,“ doplnil Tomáš Surý s dovětkem, že ke vstupu na trh firma využila sociální sítě. Ty pak záhy doplnila vlastním e-shopem s konfigurátorem, kde si zájemci o daný typ výrobku mohou sami navolit jeho rozměry, dřevinu, umístění a rozsah provedení epoxidové plochy, její zbarvení apod., načež po odeslání poptávky obdrží informace o době dodání a ceně. Ta se podle výrobců u nejčastěji poptávaných kuchyňských servírovacích prkének a nástěnných hodin pohybuje v rozmezí od 2690 Kč do 2890 Kč, respektive od 2890 do 5690 Kč. U stolů a stolků pak od 6990 Kč do 46 900 Kč, přičemž nejdražší stůl ROOT, s podnoží z dubového pařezu s kořenovým systémem a deskou z čirého kaleného skla na kovových stojkách, firma nabízí za 78 900 Kč. Na podporu prodeje využívá spolu s vlastními webovými stránkami ještě externí showroomy ve Zlíně a v Brně, kde letos poprvé využila i možnosti prezentace na v úvodu zmíněném Mobitexu.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina