materiály

Dveře budoucnosti – vize nebo realita?

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Chytré telefony, chytré domácnosti, chytrá města… Vlastnosti předmětů každodenní potřeby se mění v závislosti na rostoucí náročnosti jejich uživatelů. Anebo naopak – náročnost spotřebitelů roste v závislosti na měnících se vlastnostech předmětů každodenní potřeby. Domácí spotřebiče ovládáme mobilem nebo hlasem, teplotu vody ve sprše regulujeme dotykem, dveře otevíráme otiskem prstu. Vývoj jde ale dál. Rostou nároky na bezpečnost, komfortnější ovládání atd. Výrobci proto vyvíjí nové systémy a své vize v podobě studií či konceptů prezentují odborné veřejnosti. Zájem publika pak rozhodne o tom, zda budou či nebudou zařazeny do výroby a uvedeny na trh. Jednu z takových nedávno představených vizí z oblasti dveřního kování představujeme v tomto příspěvku.

Současné moderní dveřní zámky jsou na vysoké technické úrovni s celou řadou sofistikovaných funkcí a vysokým stupněm automatizace. To se týká jak zavírání, resp. uzamykání – jednoduchým zabouchnutím, tak otevírání prostřednictvím různých ovládacích systémů od elektronických karet nebo čipů až po bio­metrické čtečky otisků prstů, skenery očních duhovek, obličejů apod. I přesto ale je stále co zlepšovat.

Jedna z nedávno představených vizí se např. zabývala zvýšením komfortu z hlediska výroby a montáže dveří a zlepšením funkčnosti při zachování přísných bezpečnostních parametrů.

Kování není založeno na principu mechanického systému závorových uzávěrů propojených vzájemně různými táhly a ovládaných centrálně jednou klikou či servomotorem, ale na principu elektronicky propojených samostatných motoricky ovládaných jednotek. To znamená, že každá zámková jednotka je vybavena vlastním servopohonem a elektronikou, která komunikuje jednak s lokální ovládací jednotkou zabudovanou v blízkosti dveří a jednak s centrálním řídicím systémem, který umožňuje dálkovou správu celého systému uzavírání domu prostřednictvím mobilního telefonu apod.

Zámková jednotka má podobu podlouhlého úzkého pouzdra, které za zapouští do mělkého lůžka vyfrézovaného v profilu dveřního křídla. Obejde se tedy bez dlabání/frézování hlubokých kapes pro běžné zámky i bez drážky pro celoobvodové kování. Hlavní funkční částí zámku je výkyvná čelist, do které zapadá hřibovitý čep zafrézovaný proti zámku v dveřním rámu. Po zavření křídla se zámek pomocí servopohonu automaticky zamkne a současně dotáhne křídlo do rámu. Odemkne se elektronicky s použitím čipové karty/klíče nebo z mobilní aplikace.

Zámek přitom nevyžaduje přívod elektřiny, takže v dveřním křídle není žádné vedení. Je vybaven nabíjecím akumulátorem, který se nabíjí z bezkontaktní nabíječky zabudované v dveřním rámu. Přívod elektřiny je tedy veden pouze k těmto nabíječkám. Výhodou tohoto „bezkabelového“ systému by podle výrobce mělo být mj. to, že ho lze zabudovat i do tzv. designových dveří, vyrobených např. z plného transparentního akrylátu, kde vedení kabelu v křídle není možné. Další výhoda spočívá v možnosti použití zámku v jakémkoliv počtu a na jakémkoliv místě dveří nezávisle na fixní rozteči apod.

O tom, zda výrobce zařadil tento nový systém do výroby, nemáme bohužel v tuto chvíli žádné informace. Případným zájemcům proto doporučujeme sledovat novinky na nadcházejícím veletrhu FENSTERBAU FRONTALE v Norimberku (18.–21. 3. 2020).

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina