technológie

Adaptér pro univerzální použití pneumatického nářadí

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Pneumatické ruční nářadí již dávno není záležitostí pouze dílenského použití (z důvodu nutného rozvodu stlačeného vzduchu), ale své uplatnění nachází i na stavbách. Využívají ho jak truhláři, tak podlaháři, sádrokartonáři, tesaři či pokrývači. Jisté omezení ale představuje kompresor, a to jak z důvodu potřeby elektřiny, tak kvůli připojení nářadí dostatečně dlouhou flexibilní hadicí. Proto podobně, jako výrobci elektrického nářadí nabídli pro montážní práce bezkabelové akumulátorové nářadí, tak německý výrobce pneumatického nářadí vyšel svým klientům vstříc, když jim jako alternativu přenosného kompresoru nabídl ke svému nářadí mobilní tlakové láhve. Tlaková láhev zavěšená u pasu a pomocí flexibilní hadice připojená k nářadí ale také nemusí být řešení vyhovující každému. Firma proto nedávno přišla s vylepšenou variantou.

Se speciálním adaptérem je nyní možné používat tlakové láhve se stlačeným vzduchem bez dalšího přídavného příslušenství. Navíc připojit lze veškeré pneumatické nářadí do 10 bar bez ohledu na značku.

Adaptér o hmotnosti 750 g (pracovní tlak 6 – 7 bar) se jedním koncem našroubuje přímo na hrdlo tlakové láhve a druhým koncem se pomocí rychlospojky připojí k ručnímu nářadí. Láhev je tak prostřednictvím adaptéru pevně spojena s nářadím a tvoří jeho součást. To znamená, že nářadí můžeme při práci odložit a vzdálit se od něj bez rizika, že ho strhneme s sebou, jako v případě láhve zavěšené u pasu a připojení pomocí hadice.

Přímo v adaptéru je zabudován i nepostradatelný tlakoměr pro kontrolu tlaku vzduchu v láhvi.

Práce s adaptérem je velice jadnoduchá a rychlá. Jeho montáž nevyžaduje ani tolik času, jako přečtení tohoto článku.

Autor: Radomír Čapka
Kontakt: radomir.capka@gmail.com
Foto: autor

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina