reportáže

Cenové nabídky staveb předáváme vždy osobně s nutným komentářem

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

„Postavíme vám dům, vyrobíme nábytek, předáme klíče a vytvořit si útulný domov bude na vás.“ Toto jednoduché souvětí z reklamního prospektu či úvodní pasáže webových stránek společnosti RD dřevo s.r.o. z Velkého Meziříčí, plně vystihuje rozmanitou výrobní činnost této co do počtu zaměstnanců (25) malé firmy, kterou v roce 1995 takříkajíc „nastartoval“ jednatel Václav Vrábel. Tehdy ještě jako OSVČ, když se v rámci vystudované profese nejprve zabýval výrobou nábytku, kterou s příchodem prvních zaměstnanců začal díky přibývajícím zkušenostem a novým technologickým možnostem postupně rozšiřovat na současnou nabídku kompletního servisu pro dřevostavby a nadstandardního bydlení.

Na počátku byl nábytek

Jednatel společnosti RD dřevo s.r.o., pětačtyřicetiletý Václav Vrábel, je absolventem truhlářských učilišť se zaměřením na výrobu nábytku ve Znojmě a následně formou pokračovacího studia při zaměstnání v Rousínově. Po získání výučního listu v roce 1990 byl zaměstnán ve výrobním družstvu Dřevo Měřín, pro které se vyučil a kde se po dobu následujících čtyř let podílel na jeho převažující výrobě nábytku pro nejrůznější bytové a komerční interiéry. V této činnosti pak dále pokračoval i po získání živnostenského oprávnění (od konce srpna 1995) v pronajaté dílně, kde postupně začal zaměstnávat první zaměstnance a rozšiřovat své výrobní portfolio také o stavebně-truhlářský sortiment. V roce 2000 přestěhoval své truhlářství do větších pronajatých prostor ve Velkém Meziříčí, kde se, jak sám říká, začal vážněji zabývat také problematikou vlastního dřevěného stavění, a to zejména v oblasti difúzně otevřených konstrukcí.

„V té době, kdy jsme již vedle kompletního nábytkového programu disponovali také kompletním programem stavebně-truhlářské výroby (okna, dveře, vrata, schodiště, pergoly, zimní zahrady apod.), se na nás začaly obracet některé firmy z oboru srubových a roubených staveb s nabídkou možné spolupráce při jejich dokončování. V první fázi šlo hlavně o výrobu a montáž stavebních výplní, ale počínaje rokem 2005 se tato oblast spolupráce rozšířila také o aplikaci tepelných izolací (ve vnitřních instalačních předstěnách či střešních konstrukcích), montáž dřevěných fasádních obkladů či zhotovování celých štítových stěn,“ upřesňuje Václav Vrábel a dodává, že v případě srubových staveb jeho firma v současné době úzce spolupracuje s Tesařstvím Jiřího Přemysla Urbana ze Stropešína na Třebíčsku, zabývajícího se výstavbou srubů podle severoamerického receptu (viz ZDE). „Součástí spolupráce s tesařstvím Urban, kterou jsme letos potenciálním zájemcům o sruby nově představili formou společné expozice na pražském veletrhu Dřevostavby, jsou z naší strany veškeré dokončovací práce na jím realizovaných srubech. Tyto práce spočívají nejprve ve zhotovení střešní konstrukce a v případě srubu se sedlovou střechou také štítových stěn, pro které používáme vlastní difúzně otevřenou skladbu. Poté pokračují osazením stavebních otvorů, instalací podlah, schodišť a končí vybavením interiéru nábytkem včetně stylového nábytku ze starého dřeva,“ doplňuje jednatel.

Od kooperací k celým dřevostavbám

Od kooperací byl podle Václava Vrábela už jen krůček k tomu, aby se firma od roku 2010, po transformaci na s.r.o., začala sama věnovat stavbě dřevěných domů, které pak stejně jako v případě spolupracujícího tesařství Urban kompletně dovybavuje včetně nábytku. Oblastí jejího zájmu jsou roubenky z řezaných hranolů a nízkoenergetické a pasivní dřevostavby s rámovou konstrukcí obvodových stěn v difúzně otevřené skladbě.

„V současné době máme určitý firemní podíl ve firmě Ligno Richter s.r.o. v Tišnovské Nové Vsi, patřící našemu bývalému zaměstnanci, přesněji řečeno na jí provozovaném obráběcím centru Hundegger. Díky tomu veškeré roubené stavby, střešní konstrukce a rámové konstrukce obvodových stěn dřevostaveb jsme schopni zprofilovat respektive opatřit rybinami, čepy a dlaby tak, abychom při vlastní montáži použili minimum kovových spojovacích prvků,“ doplňuje jednatel. Jedním z hlavních důvodů postupné orientace firmy i na dřevostavby byl podle něj fakt, že nábytek, s nímž firma začínala a stále jej vyrábí, je u klientů řešících své bydlení takříkajíc od základů, na žebříčku priorit až na posledním místě. „Pokud přijdete někam, kde jste poslední v řadě, tak málokdo si umí naplánovat finance tak, aby i na vás dostatečně zbylo. To znamená, že mnohdy je klient ochoten investovat peníze na začátku do z mého pohledu možná až zbytečných věcí, ale na konci pak už nezbývá na ty věci, které vám maximálně zpříjemňují život. To, že máte v domě teplo a platíte minimální náklady, že vám vnitřní prostředí zpříjemňuje klimatizace či rekuperace, která rovněž něco stojí, to už dnes zákazníci berou jako samozřejmost. Ale pokud pak někde jdou a koupí si nějaký levný nábytek, tak se přímo nabízí otázka, proč vlastně takový ‚zdravý‘ dům, v případě srubů a roubenek navíc z přírodního materiálu, vůbec stavěli‚ když jej pak znehodnotí nábytkem z materiálů obsahujících formaldehyd apod. My jsme se tedy rozhodli i pro stavby proto, abychom zákazníky takříkajíc vedli od začátku až do konce. To znamená, že jim připravíme takový finanční rozpočet, v němž je promítnuto vše od počátečního zpracování architektonického návrhu a projektu, přes vlastní kompletně dokončenou stavbu, až po nábytek zhotovený na míru,“ vysvětluje V. Vrábel. A dodává, že v souladu s jeho výše zmíněným přesvědčením o tom, jak by dřevěné stavby asi měly vypadat, se firma snaží i u svých nízkoenergetických a pasivních domů rámové konstrukce uplatňovat maximálně přírodní materiály.

Jejich základ tvoří samosvorná dřevěná konstrukce, jejíž prvky (z rostlého dřeva) jsou co do průřezu dané statickými požadavky objektu a nároky investora na to, zda dům bude nízkoenergetický nebo pasivní. V případě obvodových stěn je konstrukce z vnitřní strany objektu opláštěná deskou OSB 4, fungující jako parobrzda. Na ni může být aplikován buď rošt instalační předstěny, zakrytý dřevěným obkladem, a nebo ekopanel (deska z lisované slámy) opatřený vnitřní omítkovou stěrkou. Vnitřní prostor nosného rámu je vyplněný tepelnou izolací, kterou může být ovčí vlna, termokonopí nebo na přání zákazníka skelná nebo čedičová vata vybraného typu s vyhovujícím difúzním spádem. Z venkovní strany je konstrukce uzavřena dřevovláknitou deskou (zpravidla v tloušťkách 100 nebo 120 mm), na kterou je nanesena fasádní omítka nebo upevněna provětrávaná fasáda formou dřevěného obkladu. „Pouze v místech, jako jsou např. sokly stěn apod., kde fasádu na přání zákazníka tvoří kamenný nebo keramický obklad, aplikujeme místo dřevovláknité desky speciální tepelně izolační desky z extrudovaného polystyrenu s vaflovitým povrchem na obou stranách, určené pro kombinace s podobnými materiály,“ doplnil jednatel.

S pětadvaceti lidmi a dvěma CNC

Součástí produkce společnosti RD dřevo, která dnes sídlí ve vlastním výrobním areálu nedaleko velkomeziříčského zámku, stále zůstává spolu se stavbami i veškerý nábytek (kuchyňský, do obývacích a dětských pokojů, ložnicový, předsíňový i koupelnový) z masivu nebo dýhovaných či laminovaných desek, vyráběný v moderním i stylovém provedení. Pro stylový masivní nábytek, směřující především do Francie, firma používá i staré dřevo zpracované do podoby třívrstvých a pětivrstvých biodesek, které si sama lepí. Nábytek dále doplňuje kompletní stavebně-truhlářský sortiment s různými typy schodišť, vchodových a interiérových dveří a oken. Mezi nimi jsou vedle několika profilů eurooken (včetně atypických) také kastlová okna, odbytovaná hlavně v Rakousku. Celá výroba je postavena na 25 zaměstnancích a dvou CNC strojích, výše zmíněném „externím“ Hundeggeru a v areálu firmy provozovaném speciálním centru využívaném pro celý nábytkový a stavebně-truhlářský program. Zaměstnanci jsou z důvodu zajištění patřičné technické úrovně a kvality výrobků rozděleni do několika specializovaných týmů zaměřených vždy jen na určitý sortiment.

„Někteří zaměstnanci tak jsou speciálně pouze nábytkáři, kteří za běžného pracovního režimu vyrábí jen nábytek a nic jiného. Dále pak máme schodaře, jejichž specialitou jsou schody a interiérové dveře, okenáře se specializací na okna a vstupní dveře a v neposlední řadě montážní týmy, které pracují přímo na staveništích, kde staví nebo dokončují naše či kooperační dřevostavby. Nicméně v naléhavých případech, třeba když hoří nějaký termín, si pochopitelně vzájemně vypomohou,“ upřesňuje jednatel s tím, že díky širokému výrobkovému zaměření firma realizuje své zakázky s výhledem více jak rok dopředu, aniž by v posledních min. osmi letech svoji činnost vyjma webových stránek nějak cíleně prezentovala. A to včetně oblasti dřevěných staveb, které širší veřejnosti poprvé představila letos na únorovém veletrhu Dřevostavby v pražských Holešovicích, a to podle jednatele hlavně z podnětu partnerské firmy Tesařství Urban.

„Já osobně jsem se do účasti na výstavě moc netlačil, protože i bez ní máme poměrně hodně práce. Ono totiž nejde jen o to postavit expozici a těch pár dní v ní pobýt a odprezentovat firmu. Daleko větší odpovědnost za firmu pak přebíráte až po výstavě v případě, že se na vás sesype určité množství zakázek, na které musíte včas a cíleně reagovat. Proto jsme každého vážnějšího zájemce předem upozorňovali na to, že nějaká realizace z naší strany připadá v úvahu až od poloviny příštího roku. I přesto jsme z této výstavy získali zhruba 60 kontaktů na potenciální klienty. Asi pro 35 z nich jsme do dnešního dne zpracovali cenové nabídky, již dvakrát jsme se s nimi sešli a reálně se bavíme o tom, kdy a jak by jejich stavba mohla proběhnout. U zbytku čekáme, až si ujasní svoje myšlenky, co vlastně chtějí a kam budou svůj záměr směřovat,“ pochlubil se nám V. Vrábel koncem měsíce dubna při naší návštěvě ve firmě s tím, že tato vysoká míra úspěšnosti je odvislá od individuální péče o každého potenciálního zákazníka.

„Pokud se nám někdo ozve, snažíme se mu do 48 hodin sdělit, jaký bude další postup v souvislosti s jeho případnou zakázkou, případně mu i zpracujeme jednoduchou cenovou nabídku. U staveb ale cenové nabídky zásadně nezasíláme poštou ani emailem, ale vždy je zájemci sdělujeme při osobní schůzce, kdy mu vše detailně vysvětlíme,“ doplnil jednatel s dovětkem, že od příštího roku bude firma pro prezentaci své činnosti využívat kompletně zařízený vzorový dům, který v současné době staví v obci Kněževes u Radostína nad Oslavou v kombinaci srubové stavby a objektu s rámovou konstrukcí. Po dokončení si v něm případní zájemci o dřevostavbu budou moci zaplatit pobyt, přičemž tyto peníze jim při uskutečněné realizaci stavby budou odečteny z ceny zakázky.

Autor: Ing. František Novák
Kontakt: novak.sd@tiscali.cz
Foto: autor a archiv výrobce

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina