aktuality

Prvá výšková drevostavba v Nemecku

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

V meste Heilbronn na severe spolkovej krajiny Bádensko-Württembersko v Nemecku sa dvíha 10-poschodová obytná drevostavba. Vzniká podľa plánov berlínskych kancelárie architektov Kaden+Laden, ktorá sa roky špecializuje na mestské drevostavby a navrhla v spolupráci s viacerými stavebnými firmami niekoľko zaujímavých projektov pre drevenú i hybridnú drevo-kovovú výstavbu. Spôsob výstavby predurčuje drevostavbu na to, aby vznikla v krátkom čase, v priebehu niekoľkých mesiacov.

S výškou 34 metrov tak vznikne prvá výšková drevostavba v Nemecku. V nej bude k dispozícii 5685 m2 nad zemou pre 60 nájomných bytov s celkovou obytnou plochou 3300 m2. V prízemí nájde priestor pekáreň. Budovu postavia s hybridnou drevo-kovovou konštrukciou. Najväčšiu časť nosného systému budú tvoriť priečky a stropy z dreva. Novostavba sa ale nezaobíde celkom bez betónu. Soklová časť, teda prízemie i schodisko postavia ako prvé zo železobetónu.

Fasáda dostane zvonku plášť z hliníkových obkladov. Veľkou výhodou drevostavby je porovnateľne kratší čas výstavby: drevené stavebné dielce pripravia v dielni a na mieste ich budú montovať dokopy. V pláne majú postaviť jedno poschodie týždenne. Na drevené priečky a stropy použijú výhradne smrekové drevo, ktoré vyťažia prevažne v nemeckých lesoch s certifikátom PEFC, ktorý zaručuje, že drevo bolo pestované a vyťažené trvalo udržateľným spôsobom.

V rámci zadania pre mestské sídlisko v Heilbronne vznikne ešte päťposchodová dreveno-hybridná budova s celkovou úžitkovou plochou 1572 m2 a poskytne na piatich poschodiach priestor pre 13 bytov.

Zdroj: Newsletter proHolz 1/2018

Vizualizácia 10-poschodovej obytnej drevostavby v Heilbronne. Foto: Internet
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina