aktuality

Šachy pro prezidenta

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

SachyZ1mBěhem květnové návštěvy Olomouckého kraje dostal prezident republiky Miloš Zeman od hejtmana Jiřího Rozbořila jako dar unikátní šachy. Na zakázku mu je vyrobila Střední škola řezbářská Tovačov.

Šachy jsou darem Olomouckého kraje a právě Olomoucký kraj je hlavní inspirací. Jednotlivé figury vychází z pěti okresů a jsou stylizací jejich dominant. Sloup Nejsvětější Trojice z Olomouce je králem, vysílač Praděd dámou, nárožní prvek z městského domu Hanačka z Prostějova je střelcem, Přerovský zubr je jezdcem a věznice v Mírově věží. Pěšci jsou jednoduchým osmiúhelníkem a ztělesňují tak 8 měst (Hranice, Konice, Litovel, Lipník nad Bečvou, Mohelnice, Šternberk, Uničov a Zábřeh).

SachyZ2mDílo je tvořeno šachovnicí, která je skříňkou se dvěma zásuvkami, ve kterých jsou ukryty jednotlivé figury. Rozměry šachovnice jsou 50x50x10 cm a váha 10 kg. Vše je vyrobeno z javorového a ořechového dřeva, které je dále zdobeno řezbou po okraji šachovnice a zlacením. Ořechové figury jsou dále dobarveny mořidlem a na boční části skříňky je vyryto a vyzlaceno písmeno „Z“, které odkazuje na příjmení Miloše Zemana a činí tak z celého díla osobní záležitost.

Samotná práce na projektu trvala přes jeden měsíc a vzhledem k náročnosti a termínu na něm pracovali 3 učitelé odborného výcviku a žáci školy soustružili figury a prováděli povrchovou úpravu a dokončovací práce. Návrh a design je dílem učitele odborného výcviku MgA. Jakuba Vychodila. Projekt započal výběrem návrhu, PC vizualizací a tiskem šablon, následně byl vybrán vhodný materiál a pracovalo se na jednotlivých dílech. Nejnáročnější bylo vyrobit mnoho součástí, které zapadnou do sebe a vytvoří tak ucelené dílo – funkční a estetické. I přes svoji náročnost byla samotná výroba zvláštním okamžikem, kdy se zodpovědnost stala ctí pracovat na jedinečném výrobku pro prezidenta ČR.

SachyZ3VSachyZ4V

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina