archív aktualít rok 2014

Vzpomínka na řezbáře Jaroslava Buncka

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Buncko01 mDne 15. prosince 2013 dokončil svoji životní pouť známý lidový řezbář pan Jaroslav Buncko z Rajhradic na Brněnsku. Zemřel v nedožitých pětapadesáti letech po dlouhé vážné nemoci, která mu však nezabránila do poslední chvíle vyřezávat.

„Vyřezávání bylo jeho vášní, osudem a smyslem života. Pokud nebyl upoután na lůžko, stále pracoval,“ vzpomíná jeho kamarád Ing. Stanislav Cukor ze SŠ obchodu, řemesel a služeb Žamberk, kde se mistr řezbář po několik let pravidelně zúčastňoval dnes již tradičních Svátků dřeva.

Jaroslav Buncko se narodil 26. 3. 1959 v obci Dovalov na Slovensku, pod Tatrami, kde později již jako malý chlapec začal vyřezávat. Ve dvanácti letech se mu osudovou stala vypůjčená kniha o litevském řezbáři Vinkasi Svirkisovi, tvořícím na přelomu 19. a 20. století, který ovlivnil jeho celoživotní tvorbu. Svoji první výstavu měl Jaroslav Buncko ještě na Slovensku v Liptovském Hrádku, ale rozhodujícím impulzem pro jeho další činnost bylo sympózium v Maďarsku v roce 1992, v Debrecíně. Zde vytvořil první velkou plastiku a definitivně se rozhodl, že se řezbařinou bude živit. To už byl přestěhován na Moravu do Rajhradic. Výše zmíněný úspěch jej pak podnítil k účasti na dalších sympóziích a postupně získával nové kontakty, zakázky a přátele. Ti nejlepší podle něj byli právě z Litvy, kde postupem času kromě účasti na několika sympóziích a výstavách zrealizoval také několik soukromých zakázek. Zde se mu také splnil jeho chlapecký sen vidět práce slavného Svirkise, z nichž jednu jeho sto let starou a zapomenutou plastiku v lese dokonce sám objevil.

Buncko02 mŘezbář Jaroslav Buncko byl dobře známý i v Rakousku a navštívil také Japonsko. Několik velkých plastik vytvořil také doma v České republice, z nichž jedna z nejhezčích zdobí pěší zónu v Žamberku. Jde zároveň o jedno z jeho posledních děl, které vytvořil spolu se svým synem Radkem a jmenuje se symbolicky – „Počátek života“. „Na rodném Liptově má Jaro, pokud vím, pouze jednu plastiku v Liptovském Hrádku na tzv. Maši,“ uzavírá Ing. Cukor svoji vzpomínku na zesnulého řezbáře Jaroslava Buncka se slovy, že bohužel víc už jich nebude.

Foto: Jaroslav Buncko na Svátcích dřeva v roce 2010 a jedna z jeho posledních plastik „Počátek života“ zdobící pěší zónu v Žamberku (foto: Ing. Stanislav Cukor)

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina