archív aktualít rok 2012

Lesy ČR mají zákaz těžit v lesích, které se budou vracet církvím

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Cirkevni_lesyMinistr zemědělství Petr Bendl zakázal s.p. Lesy ČR těžit dřevo v lesích, o jejichž navrácení budou žádat církve v rámci restitucí. Podniku nařídil, aby v těchto lokalitách byly prováděny jen takové činnosti, které les nutně potřebuje. Reagoval tím na stížnosti církví, že dochází k drancování lesů, které mají být restituovány.

K nejznámějším případům patří les u Olešnice na Moravě a u Červené Řečice na Vysočině, kde LČR měly podle zveřejněných informací během čtrnácti dnů vytěžit cca 1000 m3 dřeva v hodnotě zhruba 2 mil. Kč. Podobně tomu bylo údajně i v Olešnici.

Státní podnik se ale ústy svého mluvčího Zbyňka Boublíka proti takovým tvrzením ohradil s tím, že LČR postupují v souladu se zákonem a bez ohledu na to, zda se jedná či nejedná o lesy, kterých se mohou týkat církevní restituce. Těžbu v lesích, které se mají církvím vracet, prý zajišťují jen v nutném rozsahu. Co je „nutný“ rozsah, ale neuvedl.

Církevní restituce by se měly týkat až 1800 km2 půdy a lesů. Z toho by se mělo podle odhadů jednat až o 150 tisíc hektarů lesa. O majetek mohou církve žádat od 1.1.2013, a to ve lhůtě jednoho roku. Pokud v této lhůtě o vrácení nepožádají, majetek definitivně propadne státu.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina