archív aktualít rok 2011

První učiliště s CNC obráběcím centrem v severních Čechách

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

SOU_Liberec1V pondělí 12. prosince bylo na soukromém Středním odborném učilišti nábytkářském a Střední odborné škole v Liberci – Kateřinkách uvedeno do provozu nové CNC obráběcí centrum. Zařízení, představující celkovou investici v hodnotě 5,5 mil. Kč, si škola pořídila díky evropským dotacím z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod, které získala na základě zpracovaného projektu „Spolupráce SOU s firmami při zavádění nejmodernějších technologií“.

Slavnostního aktu, který spuštění stroje provázel, se zúčastnili kromě zástupců školy a dřevozpracujících firem z Libereckého kraje také první místopředseda Senátu ČR MUDr. Přemysl Sobotka, náměstkyně ministra školství Ing. Eva Bartoňová, zástupce dodavatelské firmy Josef Baumann či první místopředseda Sdružení soukromých škol a viceprezident Unie zaměstnavatelských svazů Ing. Petr Jadrný.

SOU_Liberec2Na výše uvedené investici se škola podílela částkou 1,5 mil. Kč, přičemž samotné technologické zařízení stálo necelých 5 mil. Kč a zbytek si vyžádaly nezbytné stavební úpravy spojené s jeho instalací. Pořízení moderního CNC obráběcího centra s vrtací hlavou vybavenou agregátem pro frézování, řezání a vrtání dílců v 5-ti osách, je podle ředitele školy Mgr. Václava Tichého revolucí ve vzdělávání žáků a jejich uplatnění na trhu práce. „SOU nábytkářské a SOŠ v Liberci – Kateřinkách je jedinou školou v severních, západních, středních i východních Čechách, která je vybavena tímto nejmodernějším obráběcím centrem a která do svých školních vzdělávacích programů zařadila i obsluhu a programování CNC dřevoobráběcích strojů. Tím se tato škola stala v Libereckém kraji i širokém okolí průkopníkem nejnovějších technologií a podstatně rozšířila možnosti uplatnění svých absolventů v praxi,“ uvedl ředitel před oficiálně prvním spuštěním stroje.

Foto: O první oficiální spuštění stroje se společně postarali 1. místopředseda Senátu ČR MUDr. Přemysl Sobotka a náměstkyně ministra školství Ing. Eva Bartoňová (foto: archiv SOU nábytkářského a SPŠ Liberec – Kateřinky)
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina