archív aktualít rok 2011

Firma ROJEK oslavila devadesáté narozeniny

OHRA_2022_1465X181
OHRA_2022-final_700x180
OHRA_2022_1465X181
Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.

Rojek_1Známý český výrobce dřevoobráběcích strojů, akciová společnost ROJEK Častolovice, si v letošním roce připomíná 90. výročí svého založení. Slavnostní večer u příležitosti tohoto významného jubilea proběhl 23. června 2011 v Letovisku Studánka u Rychnova nad Kněžnou. Z několika set pozvaných hostů se oslav vzhledem k jejich předprázdninovému termínu zúčastnili jen desítky, nicméně mezi přítomnými byly mimo zaměstnanců a českých zákazníků firmy i někteří její obchodní partneři z Itálie, Holandska, Polska a Ruska. Oslavy započaly v přírodním amfiteátru zmíněného letoviska, kde po uvítání hostů výkonným ředitelem Evženem Rojkem vystoupil generální ředitel a předseda představenstva společnosti Mgr. Jiří Rojek, který krátce zrekapituloval firemní historii.

Rojek_2Nejprve s úctou vzpomenul na svého dědečka a zakladatele firmy pana Josefa Rojka, jehož prvním postaveným dřevoobráběcím strojem byla okružní pila (cirkulárka) z roku 1921, poháněná přes plochý řemen stacionárním dieselovým motorem. Poté Mgr. Rojek pokračoval rekapitulací událostí v nelehkých letech během druhé světové války a po znárodnění a následně se zaměřil na období po roce 1991, kdy spolu se svými syny začal pracovat na obnově rodinné firmy, která se tak už v polovině devadesátých let dostala zpět na světové trhy a v současné době její stroje pracují v sedmdesáti státech celého světa.
Zvláštní pozornost ve svém projevu věnoval roku 2000, kdy se firma rozhodla rozšířit svoji výrobu o kotle na tuhá paliva, jejichž produkci během následujících let postupně rozšiřovala a dnes jí vděčí za to, že se jí daří úspěšně čelit zhoršené ekonomické situaci na světových trzích. „Toto rozhodnutí považujeme za velmi významné, protože v té době nikdo netušil, že Čína zlikviduje celý průmysl dřevoobráběcích strojů v Evropě,“ konstatoval Mgr. Rojek s tím, že dosavadní stav firmy dává optimistické předpoklady pro její další existenci a rozvoj, a vedení společnosti věří, že i pátá generace rodiny Rojků, která se připravuje, bude dál šířit slávu této značky a celého českého průmyslu.

Zdieľajte článok jednoducho so svojimi priateľmi.
sk_SKSlovenčina