aktuality ekonomika

Ekonomické okienko – 20.10.2024 – SK

Ekonomické okienko
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Firmy odviedli na daniach 3,6 mld. , najviac Slovnaft. Spoločnosti odviedli štátu vlani na dani z príjmov celkovo 3,6 mld. €, pričom medziročne ide o pokles o viac ako 250 mil. €, respektíve o 6,5 %. Dôvodom je nižšia odvedená daň najväčšieho platcu dane, rafinérie Slovnaft, ktorý v minulom roku zaplatil na dani 137 mil. € v porovnaní s predchádzajúcim rokom, keď odviedol 627 mil. €. (Zdroj: Pravda)

Medziročná harmonizovaná inflácia v septembri klesla. Medziročná miera inflácie meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa jednotnej európskej metodiky dosiahla v septembri 2024 hodnotu 2,9 %, čo je o 0,3 percentuálneho bodu menej, ako bola jej hodnota v predchádzajúcom mesiaci. (Zdroj: ŠÚ SR)

Developeri na Slovensku v posledných rokoch čelia výraznému nárastu nákladov na výstavbu, čo zásadne komplikuje realizáciu nových projektov za prijateľné ceny. Náklady na výstavbu nehnuteľností vzrástli za posledných 5 rokov o 52,7 %. Tento rast donútil mnohých developerov odložiť alebo úplne zrušiť plánované projekty. (Zdroj: Trend)

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 % HDP, v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP. Ministerstvo financií SR očakáva, že hospodárenie verejnej správy v tomto roku skončí oproti schválenému rozpočtu lepšie o 250 mil. € alebo 0,2 % HDP. Schodok tak dosiahne 7,6 mld. € alebo 5,8 % HDP. (Zdroj: TA3)

Pokles rakúskej ekonomiky o 0,5 %. Rakúskej ekonomike sa zatiaľ nepodarilo obnoviť rast. Na základe prognózy spoločnosti UniCredit Bank Austria možno predpokladať, že HDP krajiny sa za celý rok 2024 zmenší o 0,5 % po poklese o 1 % v minulom roku. (Zdroj: TASR)

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej EÚ sa zotavila z júlového poklesu a vzrástla. Podľa 1. odhadu Eurostatu v auguste 2024 v porovnaní s júlom sa produkcia v priemysle po očistení od sezónnych vplyvov zvýšila o 1,8 % v eurozóne a o 1,3 % v EÚ. (Zdroj: Denník N)

Investorom v eurozóne sa v októbri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku po septembrovom poklese vzrástla. Kľúčový index dôvery sa tento mesiac zvýšil na 20,1 z 9,3 bodu v septembri. Dosiahol tak najväčšiu hodnotu od júla a prekonal očakávania trhu, ktorý predpovedal jeho nárast na 16,9 bodu. (Zdroj: Bloomberg)

Objem vkladov rastie. Eurové vklady obyvateľstva dosiahli podľa Národnej banky Slovenska ku koncu augusta objem 44,21 mld. €, pred rokom to bolo 41,66 mld. €. Ešte väčší nárast je v porovnaní s rokom 2014, kedy malo obyvateľstvo v bankách uložených 25,49 mld. €. Kým vklady na bežných účtoch za toto obdobie výrazne vzrástli, termínované vklady mierne klesli. (Zdroj: TASR)

Tržby klesli v troch z piatich odvetví ekonomiky. Tržby v auguste skončili v poklese v troch z piatich mesačne sledovaných odvetví ekonomiky. Po raste v minulom mesiaci klesli tržby v priemysle, v doprave a skladovaní, ako aj v stavebníctve. Rast sa udržal iba vo vybraných trhových službách a v informačných a komunikačných činnostiach. (Zdroj: SME)

Home office naberá na popularite. Popularita benefitu home officeu vzrástla vďaka pandémii koronavírusu. Podiel inzerátov, ktoré uvádzajú prácu z domu, je od roku 2021 pomerne stabilný. Pohybuje sa od 10 do 12 %. Ponúkajú ho zamestnávatelia z oblasti informačných technológií. Nasledujú sektory bankovníctva a administratívy. (Zdroj: Trend)

Prebytok zahraničného obchodu Číny sa zvýšil. Prispel k tomu výraznejší rast exportu ako importu. Prebytok zahraničnoobchodnej bilancie Číny sa v septembri 2024 zvýšil na 81,71 mld. $ (74,7 mld. €) zo 75,5 mld. $ (69,03 mld. €) v rovnakom období minulého roka. (Zdroj: Trend)

Výška verejných investícií by mala v roku 2025 v porovnaní s aktuálnym rokom vzrásť o takmer 19 % a dosiahnuť tak úroveň 3,717 mld. €. Vyplýva to z návrhu rozpočtu. Zo štátneho rozpočtu by malo pritom plynúť 2,034 mld. € a zvyšných 1,683 mld. € by malo byť zabezpečených z eurofondov a Plánu obnovy a odolnosti. (Zdroj: SME)

Superodpočet ušetril slovenským firmám milióny. Superodpočet ako nástroj na podporu súkromného výskumu a vývoja pomohol slovenským firmám ušetriť milióny eur na daniach z príjmov. Za rok 2022 si uplatnilo superodpočet dokopy 465 subjektov v celkovej hodnote takmer 217 mil. €, čo prinieslo úsporu na daniach vo výške viac ako 45 mil. €. (Zdroj: SITA)

Bukóza Holding pre reorganizáciu prepustila 90 ľudí. Bukóza Holding zaviedla úsporné opatrenia, pretože náklady na výrobu prevyšujú zisk z predaja celulózy. Vo firme fungovali dve energetické spoločnosti, z ktorých jednu sa rozhodli odstaviť. Odstavenie spôsobilo, že museli prepustiť 90 zamestnancov, čo spoločnosti ušetrí približne 1,2 až 1,5 mil. € mesačne, v závislosti od objemu výroby. (Zdroj: TASR)

Rekonštrukcia krovu Szitnyayovského domu. Historický krov Szitnyayovského domu v Banskej Štiavnici zrekonštruuje spoločnosť Combin Banská Štiavnica. Banskú Štiavnicu bude rekonštrukcia krovu stáť 1,43 mil. €. (Zdroj: Denník N)

Priemyselná produkcia SR v auguste 2024 vzrástla o 0,9 %. Bol to štvrtý mesiac v tomto roku, keď priemysel medziročne zvýšil svoj výkon. Medzimesačne (oproti júlu 2024) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 1,5 %. (Zdroj: ŠÚ SR)

Zamestnávanie fiktívnych živnostníkov predstavuje dlhodobý problém z hľadiska výpadkov príjmov z daní a odvodov. Kľúčovou príčinou prechodu na živnosť sú ekonomické výhody. V štatistike nárastu počtu živnostníkov vidíme, že po legislatívnych zmenách v roku 2017, kedy sa zvýšili paušálne výdavky o 20 %, nastal zásadný nárast počtu živnostníkov. (Zdroj: SITA)

ČR chce patriť medzi top 10 štátov EÚ s najvyšším HDP. Česká vláda schválila novú hospodársku stratégiu. Jej cieľom je, aby sa Česká republika (ČR) do roku 2040 dostala medzi top desať krajín EÚ s najvyšším HDP na obyvateľa. Krajina je aktuálne na 14. mieste. Postup na vyššie priečky by mala zabezpečiť viac než stovka podporných opatrení. (Zdroj: TASR)

Výstavbu detenčného ústavu v Kremnici v hodnote 24,544 mil. € zrealizuje spoločnosť STRABAG Pozemné staviteľstvo. Budova bude pozostávať z dvoch dvojpodlažných krídel a trojpodlažnej administratívnej časti. Investícia sa má financovať z prostriedkov plánu obnovy. (Zdroj: TASR)

Slovenská ekonomika by mala v tomto aj budúcom roku vzrásť o 2,5 %. Predpokladá to Národná banka Slovenska v aktuálnej predikcii. Mierne tak zhoršila svoj odhad z letnej prognózy. Inflácia by mala v budúcom roku dočasne zrýchliť na 5 % z tohtoročných 3 %, následne sa vráti na nižšie úrovne. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Na Slovensku pracuje viac ako 23 % zamestnancov na zmeny, zároveň máme v rámci EÚ najväčší podiel pracujúcich v noci. Slováci odpracujú týždenne v priemere 39,6 hodiny, čo je v porovnaní s priemerom EÚ krajín o 2,5 hodiny týždenne viac. (Zdroj: www.openiazoch.sk)

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština