dřevostavby

Dokončujú jednu z najväčších drevených budov v Európe

Drevostavby_SBC
Pohľad na impozantné stavenisko Skypark Business Center koncom roka 2023
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Na medzinárodnom luxemburskom letisku Airport City Findel je vo výstavbe polyfunkčný komplex Skypark Business Center – jedna z najväčších drevených hybridných budov v Európe, ktorá demonštruje architektonické ambície Luxemburska. Skypark Business Center sa má stať referenčným projektom z hľadiska trvalej udržateľnosti a environmentálneho povedomia s využitím inteligentných technológií a drevených konštrukčných materiálov znižujúcich uhlíkovú stopu.

Netradičný tvar Skypark Business Center v podobe dvoch na seba položených kľukatiacich koridorov otočených o 180° je dielom renomovanej dánskej architektonickej firmy Bjarke Ingels Group (BIG). Tieto vzájomne prepojené hmoty so šírkou 17 metrov sa tiahnu juhozápadným smerom v dĺžke 372 metrov rovnobežne s pristávacou dráhou letiska. Budova má sedem nadzemných podlaží a dosahuje vzhľadom na bezprostrednú blízkosť letiska maximálnu povolenú výšku 30,5 metra. Pôsobí tak ako obrovská akustická bariéra, ktorá chráni verejný priestor a susedné budovy pred hlukom. Na štyroch podzemných podlažiach sa nachádzajú parkovacie miesta pre viac ako 1500 vozidiel pre hostí, návštevníkov a personál.

Vizualizácia polyfunkčného komplexu Skypark Business Center na medzinárodnom luxemburskom letisku Airport City Findel

Geometria budovy optimalizuje prienik denného svetla do jej interiérov, čo zlepšuje atmosféru a pohodu jej obyvateľov. Pretínajúce sa hmoty vytvárajú labyrint možností na výhľady, oddych a terasy prístupné každých 50 metrov. Všetky zasklené hrany budovy sú zaoblené, aby sa odstránili mŕtve rohy a poskytli ničím nerušený panoramatický výhľad na pristávaciu dráhu alebo neďaleké golfové ihrisko Grand Ducal. Rozsiahle strešné záhrady poskytujú dostatok priestoru na relax a znižujú efekt prehrievania miestností na najvyššom podlaží v letných mesiacoch.

Budova je opláštená atypickou dvojitou fasádou v kombinácii sklo-kov s medeným odtieňom (80 % recyklát), ktorej lomený tvar má pomôcť eliminovať hluk leteckej prevádzky.

Všetky vnútorné priestory sú osvetlené nízkonapäťovým osvetľovacím systémom, ktorý bol špeciálne vyvinutý pre tento projekt.

Hybridná konštrukcia

Skypark Business Center má hybridnú konštrukciu, keď podzemné garáže, prízemie, výťahové a schodiskové jadrá sú z betónu. So zámerom redukovať uhlíkovú stopu je šesť nadzemných podlaží riešených konštrukčným systémom oceľ-drevo, v ktorom je zabudovaných 15 000 m3 materiálov na báze dreva – najmä panelov krížom lepeného dreva CLT a stĺpov a trámov z lepeného lamelového dreva GLT – čím sa uložilo takmer 14 000 ton CO2. Snahou architektov bolo priznanie drevených konštrukčných prvkov v interiéroch, aby bol využitý pozitívny vplyv prírodného stavebného materiálu nielen na vnútornú klímu v miestnostiach, ale aj na fyzickú a emocionálnu pohodu ľudí v nich.

Dodávateľom drevených konštrukčných materiálov bola rakúska spoločnosť Binderholz GmbH so sídlom vo Fügene (Tirolsko) a ich zabudovanie do stavby realizovala luxemburská spoločnosť Steffen Holzbau S.A.

Polyfunkčný komplex

Skypark Business Center je navrhnutý ako modulárny a vysoko flexibilný polyfunkčný komplex s celkovou úžitkovou plochou 78 400 m2, z čoho až 60 000 m2 má slúžiť na kancelárske účely. Jeho súčasťou sú aj konferenčné priestory, obchody, reštaurácie, auto požičovňa, fitness centrum, škôlka a boutique hotel Moxy patriaci do skupiny Marriott International so 130 izbami, vonkajšou terasou a centrálnym barom (sprevádzkovaný od septembra 2024). Predpokladá sa, že celý komplex bude dokončený do konca tohto roka.

Po dokončení dosiahne Skypark Busi­ness Center podľa hodnotenia Zeleného štandardu úroveň nZEB (takmer nulovej energie), čím splní nielen všetky súčasné, ale aj budúce energetické požiadavky Luxemburska.

V najbližších rokoch je naplánované prepojenie letiska a Skypark Business Center s cca 8 km vzdialeným hlavným mestom Luxemburg električkovou traťou.

Fakty k projektu Skypark Busi­ness Center (Luxembursko):

  • Architektúra a projekt: BIG Architects, Kodaň (DK) a Metaform Architects, Luxemburg
  • Investor: Société de l’Aéroport de Luxembourg S.A., Luxemburg
  • Generálny dodávateľ stavby: Costantini S.A., Niederkorn (L)
  • Projektový manažment a inžinierstvo: Jean Schmit Engineering Sàrl, Luxemburg a Beissel & Ruppert, Luxemburg
  • Drevené konštrukcie: Binderholz GmbH, Fügen (AT) a Steffen Holzbau S.A., Grevenmacher (L)
  • Miesto: Findel, Luxembursko
  • Výška: 30,5 m
  • Počet poschodí: 7
  • Rozmery: 372 x 52 m
  • Zastavaná plocha: 19 300 m2
  • Celková podlahová plocha: 78 400 m2
  • Objem použitého dreva: 15 000 m3
  • Realizácia: apríl 2019 – december 2024
  • Rozpočet: 250 mil. eur

Foto: BIG a Internet

Súvisiace články:

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština