aktuality dřevostavby

CE ZA AR 2024: úspech drevostavieb

CEZAAR
Drevodom Devín od ateliéru plusminusarchitects získal v súťaži CE ZA AR 2024 dve ocenenia. Foto: Maroš Fečík
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Bez dreva to nepôjde! Ani na Slovensku. Dokazuje to aj neustále sa zvyšujúci záujem o výstavbu a popularita drevostavieb. Toto tvrdenie ilustruje aj úspech drevostavieb na tohtoročnom odovzdávaní prestížnych cien CE ZA AR 2024, ktoré sa uskutočnilo 3. októbra 2024 v Starej tržnici v Bratislave.

Drevostavby triumfovali v kategóriách “Rodinné domy” a “Občianske a priemyselné budovy”. A to nie je všetko! Drevodom Devín získal aj cenu verejnosti. Tento výsledok je dôkazom, že drevo ako stavebný materiál získava čoraz väčšie uznanie v oblasti moderného stavebníctva a architektúry.

„Tento úspech vnímam ako významný krok pre nás. Drevostavby dokazujú, že sú nielen ekologickým, ale aj estetickým a funkčným riešením, ktoré si nájde miesto aj u najnáročnejších klientov,“ povedal Ľuboš Kolesár, predseda Sekcie drevostavieb Zväzu spracovateľov dreva SR (ZSD SR) a dodal: „Verím, že tento úspech motivuje ďalších investorov, architektov a stavebníkov, aby drevo viac využívali pri svojich projektoch. Pre všetkých nás je to príležitosť ukázať, že drevostavby majú miesto v budúcnosti stavebníctva na Slovensku.“

Laureáti CE ZA AR 2024

Kategória Rodinné domy

Drevodom Devín od ateliéru plusminusarchitects (Maroš Fečík, Filip Kandravý, Katarína Rojková). Foto: Maroš Fečík

Vyjadrenie poroty:
“Rodinný dom na Devíne je dobre zvládnutou prácou skúsených architektov – na komplikovanom pozemku, z hľadiska terénu aj regulatívu, dokázali autori zrealizovať pomerne objemný dom, ktorý však nebudí nutne okázalý dojem a zo svojho okolia čerpá samé výhody. V interiéri domu nechýbajú autorské, remeselne dobre spracované detaily.”

Drevodom Devín bol ocenený aj odbornou porotou v súťaži DREVOSTAVBA ROKA 2023. Podrobnejšie sme ho predstavili v eDM 5/2024.

Kategória Bytové domy

Bytový dom Podun, Bratislava od ateliéru kuklicasmerek+ (Peter Kuklica, Martin Smerek), spolupráca: Michal Bajan (stavebné riešenie), Peter Šlachta (koncepčný vklad investora), Klaudia Ganderák Matiaško (spoluautor interiérov). Foto: Alexandra Timpau

Vyjadrenie poroty:
“So sympatickou ľahkosťou sa autori v návrhu vyrovnali s pomerne stiesnenými okrajovými podmienkami územia – bytový dom jednoznačne porotu presvedčil tak svojou figúrou, ktorá na tieto podmienky dôsledne, ale sviežo reaguje; ako aj rozvrhnutím jednotlivých bytov a vonkajších priestorov, ktoré ponúkajú svojim obyvateľom komunitné využitie. Príťažlivá materialita fasád presne zapadá do okolitého kontextu. Bytový dom Podun sa jednoznačne radí medzi predstaviteľov kvalitnej súčasnej architektúry.”

Kategória Občianske a priemyselné budovy

Prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi od ateliéru AtomStudio (Martin Hudec, Katarína Bergerová), spolupráca pri realizácii: Daniel Kubiš. Foto: Matej Hakár

Vyjadrenie poroty:
“V prípade prístavby a nadstavby základnej školy v Devínskej Novej Vsi vyzdvihujeme udržateľný dizajn a premyslenú integráciu s existujúcou budovou. Architekti vyriešili nedostatok kapacity rozšírením pôvodnej budovy o jedno poschodie a nový pavilón, ktorým sa uzavrel a vylepšil priestor vo vnútrobloku. Výber nových materiálov umožňuje jasne rozpoznať pôvodnú stavbu. Napriek rozpočtovým obmedzeniam architekti priniesli výrazné zlepšenie priestoru a podmienok pre výučbu s využitím udržateľných, technologicky nenáročných riešení, akými sú prirodzené vetranie či osvetlenie. Dielo poukazuje na potenciál transformácie vzdelávacích zariadení pri súčasnom zabezpečení vysokej kvality a udržateľnosti.”

Prístavba a nadstavba základnej školy v Devínskej Novej Vsi bola ocenená aj odbornou porotou v súťaži DREVOSTAVBA ROKA 2023. Podrobnejšie sme ju predstavili v eDM 5/2024.

Kategória Interiér

Bazén byt v Bratislave od ateliéru GRAU (Andrej Olah, Filip Marčák, Matej Kurajda). Foto: Matej Hakár

Vyjadrenie poroty:
“Interiér bytu ´Bazén´ okrem samotného vydarene realizovaného konceptu nového využitia bazénu a výborného remeselného prevedenia presvedčil porotu aj istou samozrejmosťou, s ktorou je pomerne malý obytný priestor možné využívať. Ponorenie sa do pohodlia gauča v zníženom priestore pôvodného bazénu tomu jednoznačne napomáha. Nesmieme však prehliadnuť ani vrstvu nového využitia hluchého priestoru domu rodičov a návratu k nim.”

Kategória Exteriér

Obytný dvor Urban Residence v Bratislave od ateliérov Compass Architekti a DIVO (Juraj Benetin, Matej Grébert, Peter Janeček, Juraj Česelský, Samuel Korbeľa, Daniel Paulík), krajinná architektúra: Ján Augustín, Iveta Augustínová. Foto: Pavel Meluš

Vyjadrenie poroty:
“Koncept zvlnenej krajiny medzi dvomi obytnými domami vznikol z nutnosti skĺbiť podzemné parkovanie s regulatívom minimálnej hrúbky zeminy nad ním. Hoci by sa pri pohľade ´zhora´ mohol javiť koncept ako príliš jednoduchý či príliš silný, v skutočnosti z pohľadu užívateľa funguje výborne a stáva sa dobrým príkladom, ako do husto zastavaného mesta vniesť vytúžený tieň stromov, vlhkú mikroklímu, možnosť odpočinku, ale aj detských hier. Autori tvorivo a veľmi presvedčivo premenili zdanlivo obmedzujúce okrajové podmienky na originálny a fungujúci návrh verejného priestoru.”

Kategória Fenomény architektúry

Apartmány v Rožňavskom kláštore od ateliéru Sadovsky & Architects (Oliver Sadovsky, Martin Červienka). Foto: Matej Hakár

Vyjadrenie poroty:
“Rožňavská rekonštrukcia františkánskeho kláštora z 18. storočia na kultúrne centrum je ukážkou sily lokálnej participácie a kolektívneho úsilia. Citlivá renovácia priestorov kláštora prináša nové apartmány a spája historickú obnovu s rozvojom komunity. Zachováva dedičstvo miesta a vytvára moderné, minimalistické priestory. Pri citlivej prestavbe boli použité miestne materiály ako drevo či omietka a zároveň sa podarilo dosiahnuť rovnováhu medzi tradíciou a funkčnosťou. Kedysi chátrajúca stavba sa zmenila na príjemné kultúrne centrum, ktoré reaguje na potreby súčasnosti.”

Okrem uvedených cien boli v rámci galavečera vyhlásené aj dve špeciálne ocenenia.

Cena verejnosti

Cena verejnosti je udeľovaná na základe internetového hlasovania. Z celkového počtu 11 438 hlasov získal najviac 1539 hlasov Drevodom Devín, ktorý tak okrem víťazstva v kategórii Rodinné domy obdržal aj Cenu verejnosti.

Patrón architektúry

Cenu Patrón architektúry 2024 získalo združenie Čierne diery za neúnavnú snahu vynášať cenné objekty architektonického dedičstva z pomyselných “čiernych dier” znovu na svetlo.

Zdroje: TS ZSD SR a SKA

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
Značky
cs_CZČeština