aktuality

IKEA rozširuje využitie umelej inteligencie

IKEA-dron
IKEA skvalitňuje skladové hospodárstvo využitím novej generácie autonómnych dronov s umelou inteligenciou. Foto: archív IKEA
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Globálny nábytkársky reťazec IKEA ohlásil ďalšiu fázu využitia dronov s umelou inteligenciou v distribučných centrách v Európe a Severnej Amerike. Cieľom tejto technologickej inovácie je automatizácia inventarizácie skladových zásob, zvýšenie prevádzkovej efektívnosti a zlepšenie pracovných podmienok zamestnancov.

Od roku 2021 spolupracuje IKEA so špecialistom na umelú inteligenciu a robotiku spoločnosťou Verity na plne autonómnom využití dronov v skladových hospodárstvach svojich obchodných domov. Nová generácia dronov s nepretržitou prevádzkou používa algoritmus založený na umelej inteligencii na identifikáciu a fotografovanie miest skladovania tovarových položiek, je vybavená schopnosťou plánovania optimálnych letových trás na zabezpečenie efektívnej činnosti, vlastným systémom určovania presnej polohy v interiéroch skladov a detekciou prípadných prekážok na zaistenie bezpečnosti na pracovisku. Umožňuje kontinuálnu kontrolu zásob bez narušenia pracovných tokov, poskytuje údaje v reálnom čase, zlepšuje analýzu dát, prispieva k skvalitneniu logistiky a v neposlednom rade odbremeňuje pracovníkov od fyzicky namáhavej a časovo náročnej práce.

V súčasnosti IKEA používa viac ako 250 dronov na 73 prevádzkach v deviatich krajinách.

Zdroj: TS IKEA

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština