aktuality ekonomika

Ekonomické okienko -25.08.2024 – SK

Informácie z ekonomiky
Sdílejte článek snadno se svými přáteli.

Spoločnosť ARM Servis nedávno ohlásila miliónovú investíciu s potenciálom zamestnať stovky ľudí v Sobranciach. Do výrobných priestorov bude inštalovaná technológia na výrobu muničných puzdier. Výroba prinesie zhruba 220 vysokokvalifikovaných pracovných miest. (Zdroj: Hospodárske noviny)

Európska únia je pripravená na zimu. Zásobníky plynu v Európskej únii sú pred nadchádzajúcou zimnou sezónou naplnené už na 90 %. Oznámila to v stredu Európska komisia. EÚ tak prekonala cieľový termín stanovený na 1. novembra o desať týždňov, rovnako ako minulý rok. (Zdroj: Trend)

Čínski výrobcovia prenasledujú Teslu v pretekoch vo výrobe humanoidných robotov poháňaných batériami, od ktorých sa očakáva, že nahradia ľudských pracovníkov vo výrobe. (Zdroj: Reuters)

Slovensko si požičia na spolufinancovanie eurofondov. Slovensko si požičia od Rozvojovej banky Rady Európy 300 mil. € na spolufinancovanie projektov z nového programového obdobia eurofondov 2021 – 2027. Žiadosť o prvé čerpanie úveru vo výške maximálne 50 % z plánovanej sumy by malo Slovensko zaslať najneskôr do roka od podpisu rámcovej zmluvy. (Zdroj: Hospodárske noviny)

V roku 2023 v EÚ našlo zamestnanie 83,5 % absolventov. V roku 2023 sa podarilo zamestnať sa 83,5 % čerstvých absolventov v krajinách Únie, čo predstavuje nárast o 1,1 % v porovnaní s rokom 2022. Na Slovensku sa vlani na trhu práce uplatnilo 78,1 % absolventov. (Zdroj: TASR)

Priemyselná produkcia v Poľsku vzrástla. Produkcia priemyslu v Poľsku v júli v medziročnom porovnaní vzrástla o 4,9 %, bolo to menej, ako analytici očakávali, pričom v medzimesačnom porovnaní klesla o 3,3 %. (Zdroj: Trend)

Doručovateľovi sa dá platiť kartou či hodinkami. Slovenská pošta naďalej digitalizuje svoje služby. V rámci zvyšovania komfortu klientov rozširuje služby poskytované prostredníctvom poštových doručovateľov a prináša možnosť platiť u nich bezkontaktne. Klienti po novom na uhradenie sumy môžu využiť platobnú kartu, smart hodinky či telefón. (Zdroj: www.aktuality.sk)

Celosvetové výdavky na umelú inteligenciu, napríklad na aplikácie, infraštruktúru a služby spojené s AI, by sa mali do roku 2028 viac ako zdvojnásobiť a dosiahnuť 632 mld. $. (Zdroj: Trend)

ECB pracuje na vývoji digitálneho eura. Európska centrálna banka (ECB) pokračuje v intenzívnych prácach na vývoji digitálneho eura. Plánované zavedenie v budúcom roku však zostáva nejasné kvôli pretrvávajúcim obavám o ochranu súkromia. Používanie digitálneho eura by malo byť rovnako bezpečné ako platenie v hotovosti. (Zdroj: Trend)

Inflácia dosiahla 3 %, mala by klesať. Medziročná harmonizovaná inflácia v júli dosiahla na Slovensku 3 %. V porovnaní s júnom vzrástla podľa Štatistického úradu SR o 0,6 percentuálneho bodu, čo je jej najvyššia úroveň od februára 2022. V medziročnom porovnaní je však nižšia o 7,3 bodu. (Zdroj: SITA)

ECB pravdepodobne v septembri zníži úrokovú sadzbu. Je možné, že vzhľadom na pretrvávajúce problémy ekonomiky eurozóny bude musieť Európska centrálna banka (ECB) znížiť úrokové sadzby aj na najbližšom zasadnutí v septembri. Trhy predpokladajú, že zníži depozitnú sadzbu o 25 bázických bodov na 3,5 %, pravdepodobnosť, že sa tak stane, stanovili na 90 %. Zároveň sa očakáva, že v tomto roku príde k ešte jednému zníženiu sadzby. (Zdroj: www.openiazoch.sk)

Enormné zadlženie dusí globálne firmy. Globálne spoločnosti čoraz viac bojujú s vysokým zadlžením, pričom núdzové výmeny dlhov, známe ako reštrukturalizácia mimo konkurzu, sa stávajú dominantnou formou riešenia finančných ťažkostí. V júli tvorili tieto výmeny až dve tretiny všetkých globálnych úpadkov a tento trend naďalej rastie. (Zdroj: S&P Global)

Súhrnný predaj internetových obchodov na Slovensku v prvom polroku tohto roka vzrástol medziročne o 8,3 %. Je to vďaka rastu celkového počtu objednávok o tri percentá a zvýšeniu priemernej sumy objednávky o viac ako 6 %. Priemerná výška objednávky sa v prvom polroku zvýšila z minuloročných 24,20 € na súčasných 25,70 €. (Zdroj: TASR)

Lízingový trh vlani narástol medziročne o viac ako 20 %. Lízingové spoločnosti hlásia po pandemickom prepade nárasty. Vlani tento trh narástol medziročne o vyše 20 %. Ide najmä o segmenty osobných, úžitkových a nákladných áut. Lízing využívajú najmä podnikatelia, tí tvoria 90 % zákazníkov. Záujem o operatívny lízing rastie pomalšie, ako sa očakávalo. (Zdroj: Umbrella Group)

Minimálna mzda sa v roku 2025 zvýši na 816 €. Počas 4-hodinového rokovania sa sociálni partneri na výške minimálnej mzdy nedohodli, a preto bola určená podľa platného automatu, ktorý je v súčasnosti na úrovni 57 % z priemernej mzdy. Minimálna mzda bude budúci rok na úrovni 816 €. (Zdroj: SITA)

Rast hrubého domáceho produktu (HDP) v druhom kvartáli dosiahol podľa rýchleho odhadu Štatistického úradu SR medziročne 1,9 %. Oproti predchádzajúcemu štvrťroku ekonomika narástla o 0,4 %. Priemer trhových odhadov rastu bol 2,4 %. Rastu dosť pomáhala aj spotreba vlády, ktorá bola vyššia, ako analytici očakávali vzhľadom k potrebe konsolidácie. (Zdroj: SITA)

Zdrojom ekonomického rastu bude domáca spotreba. Hlavným zdrojom ekonomického rastu na Slovensku by aj v druhej polovici roka mala ostávať domáca spotreba, výdatne živená nižšou infláciou, napätým trhom práce a najmä pretrvávajúcim rastom reálnych miezd. Spotrebiteľský sentiment domácností v závere roka však môže byť čiastočne naštrbený oznámením detailov nevyhnutného konsolidačného balíka, ktorý pravdepodobne neobíde ani peňaženky domácností. (Zdroj: Trend)

Ekonomika Európskej únie aj eurozóny v druhom štvrťroku vzrástla v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi o 0,3 %. Medziročne tempo rastu hrubého domáceho produktu v EÚ zrýchlilo na 0,8 %. To znamená, že Eurostat mierne vylepšil rýchly odhad, ktorý počítal s medziročným rastom o 0,7 %. Ekonomika krajín platiacich eurom vykázala rast o 0,6 %. (Zdroj: Trend)

Júnové tržby najvýraznejšie medziročne klesli v priemysle. Podobný pokles zaznamenali aj v stavebníctve. Tržby v doprave a skladovaní boli len nepatrne nižšie ako pred rokom. Najstabilnejší rast si udržiavajú tržby vo vybraných trhových službách a rástli aj v informačných a komunikačných činnostiach. (Zdroj: Trend)

Slováci v práci strávia menej rokov ako priemer v EÚ. Občania Slovenska, ktorí vlani dovŕšili 15 rokov, odpracujú podľa odhadov Eurostatu počas svojho života v priemere 35,7 roka. Tento údaj je nižší ako priemer v Európskej únii, kde sa odhaduje 36,9 roka. Budúci nárast dĺžky pracovného života na Slovensku aj inde v EÚ ovplyvní ďalšie predlžovanie dôchodkového veku, čo je nevyhnutné pre finančnú stabilizáciu penzijného systému. (Zdroj: SITA)

Najčastejšie odchádzajú zamestnanci kvôli platu. Zamestnancov robí spokojnými finančné ohodnotenie či možnosť rozvoja a kariérneho rastu. Najčastejšie ľudia odchádzajú z práce z dôvodu peňazí. Fluktuácia zamestnancov dosiahla v prvom štvrťroku tohto roka 14 %, oproti predchádzajúcim štvrťrokom sa mierne znížila. (Zdroj: Trend)

Priemerná hrubá mzda v Poľsku sa v 2. štvrťroku tohto roka zvýšila medziročne o takmer 15 %, v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom však zaznamenala pokles. Priemerná hrubá mzda v Poľsku dosiahla za obdobie od apríla do konca júna 8038,41 PLN (1858,46 €) mesačne. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená rast o 14,7 %. (Zdroj: PAP)

Na Slovensku medziročne klesla ťažba dreva. Vlani sa v SR vyťažilo 7,223 milióna m3 dreva, čo bolo medziročne menej o 0,464 milióna m3. Skutočná ťažba dreva bola oproti plánovanej ťažbe, stanovenej na základe súčasných ťažbových možností a naliehavosti obnovy lesných porastov nižšia o 2,31 milióna m3. Vyťažilo sa 53,3 % ihličnatého a 46,7 % listnatého dreva. (Zdroj: Trend)

Česká ekonomika porastie pomalšie ako sa čakalo. ČBA oznámila, že prognózu vývoja ekonomiky v tomto roku revidovala smerom nadol, pod čo sa podpísal aj negatívny vývoj v zahraničí. Zatiaľ čo ešte na jar odhadovala, že české hospodárstvo vzrastie o 1,4 %, teraz predpokladá, že rast dosiahne 0,9 %. (Zdroj: Trend)

Sdílejte článek snadno se svými přáteli.
cs_CZČeština